Публікація

Узагальнення подій, які відбулися у Рівненській області протягом 150 днів повномасштабної російсько-української війни: 24 лютого – 24 липня 2022 року

У цій публікації подається узагальненна інформація, зібрана Українською Гельсінською спілкою з прав людини, у рамках глобальної ініціативи «Трибунал для Путіна» про ймовірно скоєні міжнародні злочини за 151 добу повно масштабної російськоукраїнської війни.

 

Було задокументовано та внесено до бази даних 18 епізодів. Українська Гельсінська спілка з прав людини веде документуванн яміжнародни хзлочинів (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини), ймовірно вчинених російськими окупантами в Рівненській області.

В даній статті ми публікуємо узагальнення подій, які відбулися у  Рівненській області протягом 151 дня повно масштабної російсько-українськоївійни (24 лютого – 24 липня2022 року). Інформація в цій публікації є приблизною, спирається на зібрані нами дані та потребує уточнення.

Детальний опис подій за період 24 лютого – 24 липня 2022 року та посилання на вихідні джерела інформаці їміститься у щоденних хроніках за цей період.

 

  1. Інформація про жертви серед цивільного населення

За досліджуваний період у Рівненській області  нами було зафіксовано загалом 3 епізоди, пов’язаних із людськими втратами чи порушенням прав серед цивільного населення.

Тип втрати чи порушення прав Постраждалих Задокументовано епізодів
Загибель людини 4 1
Поранення людини 7 2
Усього епізодів 12 3

 

1.1. Інформація про загиблих та поранених серед цивільного населення

За даними, яківже задокументовані в наші йбазі, за досліджуваний період загалом в Рівненській області внаслідок артобстрілів та загинуло щонайменше 4 людини та було поранено щонайменше 8 людей.

 

  1. Інформація про житлові будинки та об’єкти цивільної інфраструктури, що зазнали пошкоджень в результаті артобстрілу

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, в Рівненській області  задосліджуваний період внаслідок артобстрілів було пошкоджено щонайменше 55 об’єкта цивільної інфраструктури, серед яких:

Вид об’єктів Кількість
Будівлі житлово-побутового призначення Щонайменше 44
Будівлі освітньо-виховних закладів 1
Об’єкти підприємницької діяльності та комерційно-виробничого призначення 5
Об’єкти транспортної інфраструктури 2
Об’єкти інфраструктури життєзабезпечення 4
Загалом об’єктів 55

 

  1. Інформація про типи подій, які були задокументовані за досліджуваний період

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період в Рівненській області мали місце щонайменше наступні події:

Подія Епізодів
Артилерійський обстріл (бомбардування) 18

 

  1. Інформація про задокументовані факти, які можна попередньо кваліфікувати як міжнародні злочини, ймовірно вчинені російськими окупантами

За зібраною нами інформацією, протягом досліджуваного періоду в Рівненській області нами були задокументовані наступні факти, які можна попередньо кваліфікувати як міжнародні злочини, ймовірно вчинені російськими окупантами:

Попередня кваліфікація події Кількість
РС 8 (2) (b) (ix). Пошкодження чи знищення історичних пам’яток, лікарень, релігійних споруд, закладах освіти, науки, мистецтва 1
РС 8 (2) (b) (ii). Напад на цивільний об’єкт 3
РС 8 (2) (b) (iv) Знищення або пошкодження майна 11
РС 8 (2) (b) (iv) Загибель людини внаслідок обстрілу 1
РС 8 (2) (b) (iv) Поранення внаслідок обстрілу 2

 

Ці дані потребують уточнення. Назва категорії в стовпчику «Попередня кваліфікація події» ні в яком уразі не є точним описом певного міжнародного злочину за Римським статутом Міжнародного кримінального суду, а надається виключно з інформаційною метою. Остаточну кваліфікацію події уповноважений надавати виключно суд.

 

  1. Висновки

Аналіз зібраної інформації дає підстави стверджувати, щомали місце загибель та поранення цивільних осіб, руйнування й пошкодження цивільних об’єктів – житлових будівель та об’єктів інфраструктури за рахунок навмисних обстрілів та не вибіркових обстрілів.

Ми вважаємо, щотакі діяння можна попередньо кваліфікувати як злочини проти людяності за статтею 8 параграф (2) пункт (b) підпункти (ii), (iv), (ix).

 

Збірінформаціїтриває. Якщови можете надатидодатковуінформацію, будь ласка, скористайтеся формою.

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: