Публікація

Узагальнення подій, які відбулися у Львівській області протягом 242 днів повномасштабної російсько-української війни: 24 лютого – 24 жовтня 2022 року

У цій публікації подається узагальнення інформації, зібраної Українською Гельсінською спілкою з прав людини у рамках глобальної ініціативи «Трибунал для Путіна» про ймовірно скоєні міжнародні злочини за 242 доби повномасштабної російсько-української війни.

Було задокументовано та внесено до бази даних 29 епізодів. Українська Гельсінська спілка з прав людини веде документування міжнародних злочинів (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини), ймовірно вчинених російськими окупантами у Львівській області.

В даній статті ми публікуємо узагальнення подій, які відбулися у Львівській області протягом 242 днів повномасштабної російсько-української війни (24 лютого – 24 жовтня 2022 року). Інформація в цій публікації є приблизною, спирається на зібрані нами дані та потребує уточнення.

Детальний опис подій за період 24 лютого – 24 жовтня 2022 року та посилання на вихідні джерела інформації міститься у щоденних хроніках за цей період.

 

  1. Інформація про жертви серед цивільного населення

За вказаний період у Львівській області ми зафіксували загалом 5 епізодів, пов’язаних із людськими втратами чи порушенням прав серед цивільного населення.

 

Львівська область:

Втрати Постраждалих осіб
Загибель людини 11
Поранення чи інша шкода для здоров’я 30

 

1.1. Інформація про загиблих та поранених серед цивільного населення

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період загалом у Львівській області внаслідок артобстрілів та бойових дій загинуло щонайменше 11 людей та було поранено щонайменше 30 людини.

 

  1. Інформація про житлові будинки та об’єкти цивільної інфраструктури, що зазнали пошкоджень в результаті бойових дій

За даними, нашої бази, у Львівській  області за досліджуваний період внаслідок артобстрілів та бойових дій було пошкоджено щонайменше 201 об’єкт цивільної інфраструктури, серед яких:

 

Вид об’єктів Кількість
Об’єкт підприємницької діяльності та комерційно-виробничого призначення 7
Будівлі освітньо-виховних закладів 4
Будівлі державних установ 3
Будівлі житлово-побутового призначення 132
Об’єкт транспортної інфраструктури 1
Будівлі лікувально-оздоровчих закладів 1
Будівлі культового призначення 1
Об’єкт інфраструктурного життєзабезпечення    10
Автомобіль, транспортний засіб 42
Загалом об’єктів 201

 

  1. Інформація про типи подій, які були задокументовані за досліджуваний період

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період у Львівській області мали місце щонайменше наступні події:

 

Подія Подій Епізодів
Ракетний удар 8 29

 

  1. Інформація про задокументовані факти, які можна попередньо кваліфікувати як міжнародні злочини, ймовірно вчинені російськими окупантами

За зібраною нами інформацією, протягом досліджуваного періоду у Львівській області  нами були задокументовані наступні факти, які можна попередньо кваліфікувати як міжнародні злочини, ймовірно вчинені російськими окупантами:

 

Попередня кваліфікація події Кількість

епізодів

РС 8 (2) (b) (ix). Пошкодження чи знищення історичних пам’яток, лікарень, релігійних споруд, закладах освіти, науки, мистецтва. 1
РС 8 (2) (b) (ii). Напад на цивільний об’єкт 7
РС 8 (2) (b) (iv) Знищення або пошкодження майна. 14
РС 8 (2) (a) (iv) Знищення або присвоєння майна у великих розмірах 5
РС 8 (2) (b) (iv) Загибель людини внаслідок обстрілу 1
РС 8 (2) (b) (iv) Поранення внаслідок обстрілу 5

 

Ці дані потребують уточнення. Такі діяння можна попередньо кваліфікувати як злочини проти людяності за статтею 8 параграф (2) пункт (a) підпункти  (iv), пункт (b) підпункти (ii), (iv), (ix). Однак, назва категорії в стовпчику «Попередня кваліфікація події» в жодному разі не є точним описом певного міжнародного злочину за Римським статутом Міжнародного кримінального суду, а надається виключно з інформаційною метою. Остаточну кваліфікацію події уповноважений надавати виключно суд.

 

  1. Висновки

Зберігається тенденція завдання шкоди цивільним об’єктам інфраструктури, з метою погіршити транспортування  (нафтобаза та електричні підстанції) або як терористичний акт – влучання в об’єкти, які неможливо пояснити військовими цілями (станція технічного обслуговування). За крайній період (вересень та жовтень) були завдані ракетні удари по об’єктах інфраструктурного забезпечення, а саме по енергетичним підстанціям, що призвело до знеструмлення населених пунктів Львівщини та завдання значної шкоди енергетичному сектору. Також, ракетні удари по Львівській області завдаються по військовим об’єктам, які, загалом, не охоплюються нашим аналізом.

Очевидно, що випадки ракетних ударів супроводжуються загибеллю та пораненням людей та супутніми ушкодженнями цивільних об’єктів, які знаходяться поруч як результат невибіркових або навмисних обстрілів, особливо зважаючи на можливу неточність використаних російськими військовими боєприпасів.

В майбутньому все ще зберігається ймовірність заподіяння шкоди внаслідок ракетних обстрілів, особливо, якщо російськими чи білоруськими військовими буде прийняте рішення нападу на українські території зі сторони білоруського кордону для перерізання транспортного напрямку Львів-Київ.

 

Збір інформації триває. Якщо ви можете надати додаткову інформацію, будь ласка, скористайтеся формою.

 

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: