Публікація

Узагальнення подій, які відбулися у Харкові та Харківській області протягом перших 90 днів повномасштабної російсько-української війни (24 лютого – 24 травня 2022 року)

Харківська правозахисна група веде документування міжнародних злочинів (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини), ймовірно вчинених російськими окупантами у Харкові та Харківській області.

текст Владислав Должко. Джерело сайт ХПГ

У даній статті ми публікуємо узагальнення подій, які відбулися у Харкові та Харківській області протягом перших 90 днів повномасштабної російсько-української війни (24 лютого – 24 травня 2022 року). Інформація у цій публікації є приблизною, спирається на зібрані нами дані та потребує уточнення.

Детальний опис подій за період 24 лютого – 24 травня 2022 року та посилання на вихідні джерела інформації міститься у щоденних хроніках подій за цей період.

Збір інформації триває. Просимо очевидців надсилати нам інформацію за формою, що додається.

Зруйнований Музей Сковороди, 7 травня 2022 року, фото: телеграм-канал голови Харківської ОВА Олега Синєгубова

1. Інформація про жертви серед цивільного населення

За досліджуваний період у Харківській області нами було зафіксовано загалом 335 епізодів, пов’язаних із людськими втратами чи порушенням прав серед цивільного населення.

Харківська область

Тип втрати чи порушення прав Задокументовано епізодів Кількість постраждалих
Загибель людини 170 520
Поранення людини 144 640
Зґвалтування 2 2
Порушення прав 7 160
Зникнення людини 12 64
Усього 335 1386

1.1. Інформація про загиблих та поранених серед цивільного населення

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період загалом в Харківській області (включно з Харковом) внаслідок артобстрілів та бойових дій загинуло щонайменше 520 людей та було поранено щонайменше 640 людей.

Село Циркуни, 9 травня, фото: телеграм-канал голови Харківської ОВА Олега Синєгубова

1.2. Інформація про зникнення людей, зґвалтування та інші порушення прав людини

За досліджуваний період загалом в Харківській області (включно з Харковом) було зафіксовано факти можливого зґвалтування щонайменше 2 цивільних осіб.

Також за зібраними та задокументованими нами даними, за досліджуваний період загалом в Харківській області (включно з Харковом) було зафіксовано факти можливого зникнення щонайменше 64 цивільних осіб.

Нам також вдалось задокументувати в нашій базі даних відомості про факти ймовірного порушення прав щонайменше 160 цивільних осіб. Серед іншого, ми задокументували ймовірні факти примусової мобілізації населення російськими військовими, масового вивезення цивільного населення до Росії, катування та інші.

2. Інформація про житлові будинки та об’єкти цивільної інфраструктури, що зазнали пошкоджень в результаті бойових дій

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, в Харківській області (включно з Харковом) за досліджуваний період внаслідок артобстрілів та бойових дій було пошкоджено щонайменше 2597 об’єктів цивільної інфраструктури, серед яких:

Вид об’єктів Кількість
Будівлі житлово-побутового призначення 1484
Будівлі освітньо-виховних закладів 159
Будівлі лікувально-оздоровчих закладів 39
Будівлі державних установ 24
Будівлі культурно-розважальних закладів 35
Будівлі культового призначення 17
Об’єкти підприємницької діяльності та комерційно-виробничого призначення 285
Об’єкти транспортної інфраструктури 124
Об’єкти інфраструктури життєзабезпечення 40
Історичні пам’ятники 19
Господарчі угіддя, ліси 12
Мости 7
Автомобілі, транспортні засоби 351
Об’єкт невідомий 1
Загалом об’єктів 2597

 

За повідомленням Харківського міського голови Ігоря Терехова, станом на 23 травня 2022 року з 24 лютого російська армія зруйнувала в Харкові 3 482 будинки різної форми власності, з яких 2 482 – багатоквартирні будинки, 1 000 – будинки житлових кооперативів та приватні домоволодіння. Ігор Терехов зазначив, що 492 житлові будинки не підлягають відновленню. Також Харківський міський голова повідомив, що постраждали 490 адміністративних будівель, у тому числі 109 шкіл, 98 дитячих садків, 55 медичних установ, 46 закладів культури, 14 вищих навчальних закладів, п’ять храмів та ін.

Зруйнований Дергачівський будинок культури, 12 травня, фото: Дергачівська міськрада

3. Інформація про типи подій, які були задокументовані за досліджуваний період

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період в Харківській області (включно з Харковом) мали місце щонайменше наступні події:

Подія Епізодів
Артилерійський обстріл (бомбардування) 1737
Обстріл зі стрілецької зброї 19
Вибуховий пристрій 15
Ушкодження транспортним засобом 1
Катування, нелюдське поводження 1
Зникнення 12
Незаконне позбавлення волі 2
Використання цивільного населення в якості щита 2
Привласнення майна цивільних осіб 4
Умисне вбивство цивільної особи 4
Масове насильницьке вивезення людей до Росії 3
Напад на склад гуманітарної допомоги, гуманітарний конвой, гуманітарну місію чи коридор 3
Зґвалтування 2
Примусова мобілізація 2
Захоплення цивільної будівлі 2
Не вказано 10

 

4. Інформація про роботу гуманітарних коридорів, конвоїв та пунктів видачі гуманітарної допомоги

За даними, які були задокументовані нашою організацією, протягом досліджуваного періоду в Харківській області (включно з Харковом) нам вдалось зафіксувати 3 епізоди, пов’язані із захопленням чи нападом на гуманітарний конвой, а також обстрілами пунктів видачі гуманітарної допомоги.

Зокрема, повідомлялось про обстріли пунктів видачі гуманітарної допомоги. 24 березня 2022 року: снаряд потрапив у людей, які стояли в черзі за гуманітарною допомогою до відділення Нової пошти (6 людей загинули, 15 – отримали поранення). 25 березня 2022 року окупанти обстріляли міську поліклініку, де знаходився пункт видачі гуманітарної допомоги (4 людини загинули, 3 – отримали поранення).

За досліджуваний період в Харківській області (включно з Харковом) ми задокументували 2 епізоди нападу на гуманітарний коридор та обстрілів евакуаційних автобусів. Зокрема, повідомлялось, що 14 квітня 2022 року російські військовослужбовці обстріляли евакуаційні автобуси з мирними мешканцями в селищі міського типу Борова Ізюмського району. За попередніми даними, загинуло 7 осіб. Ще 27 людей отримали поранення.

5. Інформація про задокументовані факти, які можна попередньо кваліфікувати як міжнародні злочини, ймовірно вчинені російськими окупантами

За зібраною нами інформацією, протягом досліджуваного періоду в Харківській області (включно з Харковом) нами були задокументовані наступні факти, які можна попередньо кваліфікувати як міжнародні злочини, ймовірно вчинені російськими окупантами:

Попередня кваліфікація події Кількість епізодів
РС 8 (2) (b) (ix). Пошкодження чи знищення історичних пам’яток, лікарень, релігійних споруд, закладах освіти, науки, мистецтва 198
РС 8 (2) (b) (v) Обстріл населеного пункту без наслідків 18
РС 8 (2) (b) (ii). Напад на цивільний об’єкт 976
РС 8 (2) (b) (iv) Знищення або пошкодження майна 340
РС 8 (2) (a) (iv) Знищення або присвоєння майна у великих розмірах 23
РС 7 (1) (а) чи 8 (2) (а) (i) Умисне вбивство цивільної людини зі стрілецької зброї, чи іншим способом 12
РС 8 (2) (а) (ііі) Умисне тілесне ушкодження цивільної людини 3
РС 7 (1) (d) чи 8 (2) (а) (vii) чи 8 (2) (b) (viii) Масове насильницьке вивезення людей до Росії 2
РС 7 (1) (i) Насильницьке зникнення людини 6
РС 7 (1) (f) чи 8 (2) (а) (іі). Катування та нелюдське поводження із цивільними чи військовими 1
РС 8 (2) (a) (viii) Взяття заручників 1
РС 8 (2) (b) (iii) Напад на склад гуманітарної допомоги, гуманітарний конвой, гуманітарну місію чи коридор 10
РС 8 (2) (b) (iv) Загибель людини внаслідок обстрілу 123
РС 8 (2) (b) (iv) Поранення внаслідок обстрілу 112
РС 8 (2) (b) (xx) Застосування зброї, яка призводить до надмірних пошкоджень або невибіркових страждань людей, чи веде до невибіркових руйнувань, чи заборонена міжнародними угодами 95
РС 8 (2) (b) (xxii) Зґвалтування 1
РС 8 (2) (b) (xxiii) Використання об’єкту чи людей як живого щита 2
РС 8 (2) (b) (xxv) Перешкоджання гуманітарним місіям у доставці води та їжі, знищення припасів їжі та питної води 4
РС 7 (1) (е). Незаконне затримання та позбавлення свободи цивільної особи чи військовослужбовця 5
РС 8 (2) (a) (v). Примусова мобілізація 2
РС 8 (2) (b) (xx). Мінування територій протипіхотними мінами, протитанковими мінами, мінами-пастками населених пунктів чи окремих цивільних об’єктів, застосування систем дистанційного мінування. 3

Ці дані потребують уточнення. Назва категорії в стовпчику «Попередня кваліфікація події» ні в якому разі не є точним описом певного міжнародного злочину за Римським статутом Міжнародного кримінального суду, а надається виключно з інформаційною метою. Остаточну кваліфікацію події уповноважений надавати виключно суд.

Висновки

Аналіз зібраної інформації дає підстави стверджувати, що мали місце загибель та поранення цивільних осіб, руйнування й пошкодження цивільних об’єктів – житлових будівель та об’єктів інфраструктури за рахунок навмисних обстрілів та невибіркових обстрілів.

Також проаналізована інформація дає підстави стверджувати, що ймовірно мали місце факти насильницьких зникнень, захоплень цивільних у полон, порушень режиму гуманітарних коридорів та напади на гуманітарні вантажі й колони, волонтерів, мародерства, вбивств та інші.

Ми вважаємо, що такі діяння можна попередньо кваліфікувати як злочини проти людяності за статтею 7 параграф (1) пункти (а), (d), (е), (f), (i) та як воєнні злочини за статтею 8 параграф (2) пункт (a) підпункти (i), (іі), (ііі), (iv), (v), (vii), (viii), пункт (b) підпункти (ii), (iii), (iv), (v), (viii), (ix), (xx), (xxii), (xxiii), (xxv).

Збір інформації триває. Якщо ви можете надати додаткову інформацію, будь ласка, скористайтеся формою.

Автор висловлює вдячність всій команді ХПГ, без спільної злагодженої та самовідданої праці якої це узагальнення було б неможливим.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: