Публікація

Узагальнення подій, які відбулися у Дніпрі та Дніпропетровській області протягом лютого – жовтня 2022 року під час повномасштабної російсько-української війни

У цій публікації подається узагальнення інформації, зібраної Українською Гельсінською спілкою з прав людини у рамках глобальної ініціативи «Трибунал для Путіна» про ймовірно скоєні воєнні злочини російськими окупантами у Дніпрі та Дніпропетровській області з лютого по жовтень 2022 року повномасштабної російсько-української війни.

Було задокументовано та внесено до бази даних 918 епізодів з лютого по жовтень 2022 року.

Інформація в цій публікації є приблизною, спирається на зібрані нами дані та потребує уточнення.

 

  1. Інформація про жертви серед цивільного населення

За досліджуваний період у Дніпропетровській області нами було зафіксовано загалом 153 епізода, пов’язаних із людськими втратами чи порушенням прав серед цивільного населення.

Дніпропетровська область:

 

Тип втрати чи порушення прав Постраждалих Задокументовано епізодів
Загибель людини 111 46
Поранення людини 355 107
Усього 466 153

 

Загалом за звітний період було зафіксовано постраждалих (окремо по місяцям):

Тип втрати чи порушення прав Лютий – липень Серпень Вересень Жовтень Усього
Загибель людини 41 46 12 12 111
Поранення людини 109 103 66 77 355
Усього 150 149 78 89 466

 

1.1. Інформація про загиблих та поранених серед цивільного населення

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період загалом в Дніпропетровській області (включно з Дніпром) внаслідок артобстрілів та бойових дій загинуло щонайменше 111 осіб та було поранено щонайменше 355 людей.

 

  1. Інформація про житлові будинки та об’єкти цивільної інфраструктури, що зазнали пошкоджень в результаті бойових дій

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, в Дніпропетровській області (включно з Дніпром) за досліджуваний період внаслідок артобстрілів та бойових дій було пошкоджено щонайменше ­­4808 об’єктів цивільної інфраструктури, серед яких:

 

Вид об’єктів Кількість
Будівлі житлово-побутового призначення 3049
Будівлі освітньо-виховних закладів 85
Державна установа 16
Об’єкт культурно-розважального закладу 26
Буд. лікувально-оздор. закладу 20
Буд. культового призначення 12
Господарчі угіддя, ліси 40
Об’єкти підприємницької діяльності та комерційно-виробничого призначення 247
Громадська організація 2
Об’єкти транспортної інфраструктури 63
Об’єкти інфраструктури життєзабезпечення 781
Історичні пам’ятники 5
Автомобілі, транспортні засоби 454
Гуманітарний коридор 1
Об’єкт невідомий 7
Загалом об’єктів 4808

 

За задокументованими даними, серед об’єктів: авто цивільних осіб, спецтранспорт, техніка, житлові будинки, державні установи,  дитячі садочки, школи, медичні установи, будинки культури та спорту, лінії газо та електропостачання, ділянки водопроводу, магазини, заводи, склади, приватні підприємства, об’єкти критичної інфраструктури

 

  1. Інформація про типи подій, які були задокументовані за досліджуваний період

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період в Дніпропетровській області (включно з Дніпром) мали місце щонайменше наступні події:

 

Подія Епізодів
Артилерійський обстріл (бомбардування) 887
Авіаудар 1
Ракетний удар 87
РСЗВ «Град» 261
Смерч 8
Ураган 80
Касетні засоби ураження 31
Обстріл зі стрілецької зброї 1
Вибуховий пристрій 11
Напад на склад гуманітарної допомоги, гуманітарний конвой, гуманітарну місію чи коридор 3

 

  1. Інформація про задокументовані факти, які можна попередньо кваліфікувати як міжнародні злочини, ймовірно вчинені російськими окупантами

За зібраною нами інформацією, протягом досліджуваного періоду в Дніпропетровській області (включно з Дніпром) нами були задокументовані наступні факти, які можна попередньо кваліфікувати як міжнародні злочини, ймовірно вчинені російськими окупантами:

 

Попередня кваліфікація події Кількість
РС 8 (2) (b) (ix). Пошкодження чи знищення історичних пам’яток, лікарень, релігійних споруд, закладах освіти, науки, мистецтва 91
РС 8 (2) (b) (v) Обстріл населеного пункту без наслідків 39
РС 8 (2) (b) (ii). Напад на цивільний об’єкт 128
РС 8 (2) (b) (iv) Знищення або пошкодження майна 636
РС 7 (1) (а) чи 8 (2) (а) (i) Умисне вбивство цивільної людини зі стрілецької зброї, чи іншим способом – увага, смерть внаслідок обстрілу не підпадає під цей пункт! 1
РС 8 (2) (b) (iii) Напад на склад гуманітарної допомоги, гуманітарний конвой, гуманітарну місію чи коридор 3
РС 8 (2) (b) (iv) Загибель людини внаслідок обстрілу 45
РС 8 (2) (b) (iv) Поранення внаслідок обстрілу 104
РС 8 (2) (b) (xx) Застосування зброї, яка призводить до надмірних пошкоджень або невибіркових страждань людей, чи веде до невибіркових руйнувань, чи заборонена міжнародними угодами 62

 

Ці дані потребують уточнення. Назва категорії в стовпчику «Попередня кваліфікація події» ні в якому разі не є точним описом певного міжнародного злочину за Римським статутом Міжнародного кримінального суду, а надається виключно з інформаційною метою. Остаточну кваліфікацію події уповноважений надавати виключно суд.

 

Висновки

Аналіз зібраної інформації дає підстави стверджувати, що істотно збільшилась кількість обстрілів та випадків знищення цивільної інфраструктури Дніпропетровської області.

В жовтні місяці країна-агресор прицільно б’є по критичній інфраструктурі України. З початку повномасштабного нападу Росії на Україну агресори здійснили 85 атак на об’єкти електроенергетики, з них 51 – у жовтні. Про це повідомили в Офісі генпрокурора у понеділок, 24 жовтня. “Це політика знищення українців через створення умов, непридатних для життя. З наближенням зими російське керівництво свідомо позбавляє людей базових речей: води, електрики, тепла. Так само, як свідомо прирікало на голодну смерть під час Голодомору 1932–1933 років. Це – тероризм і воєнний злочин”, – зазначив генпрокурор Андрій Костін. Мета нападів – це позбавлення чоловіків, жінок, дітей доступу до води, електрики та тепла при настанні зими, що є актами прямого терору. За інформацією Міністерства енергетики, від ударів постраждало до 40% енергетичної інфраструктури.

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн назвала “воєнними злочинами” удари Росії по об’єктах української цивільної інфраструктури. Порівняно з даними, отриманими за попередні місяці повномасштабного вторгнення, тільки за жовтень місяць нами було задокументовано 94 епізоди пошкодження чи руйнування цивільної інфраструктури Дніпропетровської області внаслідок артобстрілів та бойових дій.

Армія РФ щодня продовжує обстрілювати Нікопольщину з усіх видів артилерії, танків і мінометів. Російські військові роблять це під прикриттям Запорізької АЕС з території окупованого Енергодара. Пошкоджені житлові будинки, школи, лікарні, підприємства.

Також зафіксовані постійні обстріли державою окупанта Криворізького району, застосовуючи заборонені касетні снаряди.

Також під час обстрілів, російські окупанти, окрім житлових будинків, об’єктів цивільної інфраструктури, знищують також об’єкти підприємницької діяльності, завдаючи підприємцям збитків на мільйони доларів. Тільки за жовтень місяць було задокументовано 80 епізодів знищення та пошкодження об’єктів підприємницької діяльності на території Дніпра та Дніпропетровської області.

Це є безумовно, порушенням міжнародного гуманітарного права. Застосування зброї, яка призводить до надмірних пошкоджень або невибіркових страждань людей, чи веде до невибіркових руйнувань  заборонена міжнародними угодами.

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: