Публікація

Узагальнення подій, які відбулися у Дніпрі та Дніпропетровській області протягом лютого – серпня 2022 року під час повномасштабної російсько-української війни.

У цій публікації подається узагальнення інформації, зібраної Українською Гельсінською спілкою з прав людини, у рамках глобальної ініціативи «Трибунал для Путіна» про ймовірно скоєні воєнні злочини російськими окупантами у Дніпрі та Дніпропетровській області з лютого по серпень 2022 року повномасштабної російсько-української війни.

 

Було задокументовано та внесено до бази даних 530 епізодів з лютого по серпень 2022 року.

Інформація в цій публікації є приблизною, спирається на зібрані нами дані та потребує уточнення.

Детальний опис подій з лютого по серпень 2022 року та посилання на першоджерела містяться у щоденних хроніках за цей період.

 

  1. Інформація про жертви серед цивільного населення

За досліджуваний період у Дніпропетровській області нами було зафіксовано загалом 94 епізодів, пов’язаних із людськими втратами чи порушенням прав серед цивільного населення.

Дніпропетровська область:

 

Тип втрати чи порушення прав Постраждалих Задокументовано епізодів
Загибель людини 86 31
Поранення людини 209 63
Усього 295 94

 

Загалом за звітний період було зафіксовано постраждалих (окремо по місяцям):

 

Тип втрати чи порушення прав Лютий – травень Червень Липень Серпень
Загибель людини 15 14 12 45
Поранення людини 34 28 47 100
Усього 49 42 59 145

 

1.1. Інформація про загиблих та поранених серед цивільного населення

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період загалом в Дніпропетровській області (включно з Дніпром) внаслідок артобстрілів та бойових дій загинуло щонайменше 86 осіб та було поранено щонайменше 209 людей.

 

  1. Інформація про житлові будинки та об’єкти цивільної інфраструктури, що зазнали пошкоджень в результаті бойових дій

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, в Дніпропетровській області (включно з Дніпром) за досліджуваний період внаслідок артобстрілів та бойових дій було пошкоджено щонайменше ­­2198 об’єктів цивільної інфраструктури, серед яких:

 

Вид об’єктів Кількість
Будівлі житлово-побутового призначення 1517
Будівлі освітньо-виховних закладів 42
Державна установа 9
Об’єкт культурно-розважального закладу 14
Буд. лікувально-оздор. закладу 7
Буд. культового призначення 8
Господарчі угіддя, ліси 37
Об’єкти підприємницької діяльності та комерційно-виробничого призначення 119
Об’єкти транспортної інфраструктури 45
Об’єкти інфраструктури життєзабезпечення 246
Історичні пам’ятники 3
Автомобілі, транспортні засоби 145
Гуманітарний коридор 1
Об’єкт невідомий 5
Загалом об’єктів 2198

 

За задокументованими даними, серед об’єктів: авто цивільних осіб, спецтранспорт, техніка, житлові будинки, державні установи,  дитячі садочки, школи, медичні установи, будинки культури та спорту, лінії газо та електропостачання, ділянки водопроводу, магазини, заводи, склади, залізнична інфраструктура, нафтобази, тощо.

 

За серпень місяць задокументовано факт суттєвого збільшення руйнувань та пошкодження цивільної інфраструктури.

Вид об’єктів Зафіксовано 24 лютого – 24 липня 25.07 – 24.08
Будівлі житлово-побутового призначення 527 990                 < 463

 

Буд. лікувально-оздор. закладу 0 7 < 7
Об’єкти підприємницької діяльності та комерційно-виробничого призначення 49 70 < 21
Об’єкти інфраструктури життєзабезпечення 67 179 < 112

 

  1. Інформація про типи подій, які були задокументовані за досліджуваний період

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період в Дніпропетровській області (включно з Дніпром) мали місце щонайменше наступні події:

 

Подія Епізодів
Артилерійський обстріл (бомбардування) 520
Авіаудар 1
Ракетний удар 30
РСЗВ «Град» 113
Смерч 8
Ураган 47
Касетні засоби ураження 19
Обстріл зі стрілецької зброї 1
Вибуховий пристрій 8
Напад на склад гуманітарної допомоги, гуманітарний конвой, гуманітарну місію чи коридор 3

 

  1. Інформація про задокументовані факти, які можна попередньо кваліфікувати як міжнародні злочини, ймовірно вчинені російськими окупантами

За зібраною нами інформацією, протягом досліджуваного періоду в Дніпропетровській області (включно з Дніпром) нами були задокументовані наступні факти, які можна попередньо кваліфікувати як міжнародні злочини, ймовірно вчинені російськими окупантами:

 

Попередня кваліфікація події Кількість
РС 8 (2) (b) (ix). Пошкодження чи знищення історичних пам’яток, лікарень, релігійних споруд, закладах освіти, науки, мистецтва 45
РС 8 (2) (b) (v) Обстріл населеного пункту без наслідків 36
РС 8 (2) (b) (ii). Напад на цивільний об’єкт 70
РС 8 (2) (b) (iv) Знищення або пошкодження майна 354
РС 7 (1) (а) чи 8 (2) (а) (i) Умисне вбивство цивільної людини зі стрілецької зброї, чи іншим способом – увага, смерть внаслідок обстрілу не підпадає під цей пункт! 1
РС 8 (2) (b) (iii) Напад на склад гуманітарної допомоги, гуманітарний конвой, гуманітарну місію чи коридор 3
РС 8 (2) (b) (iv) Загибель людини внаслідок обстрілу 30
РС 8 (2) (b) (iv) Поранення внаслідок обстрілу 62
РС 8 (2) (b) (xx) Застосування зброї, яка призводить до надмірних пошкоджень або невибіркових страждань людей, чи веде до невибіркових руйнувань, чи заборонена міжнародними угодами 49

 

Ці дані потребують уточнення. Назва категорії в стовпчику «Попередня кваліфікація події» ні в якому разі не є точним описом певного міжнародного злочину за Римським статутом Міжнародного кримінального суду, а надається виключно з інформаційною метою. Остаточну кваліфікацію події уповноважений надавати виключно суд.

 

Висновки

Аналіз зібраної інформації дає підстави стверджувати, що порівняно з кількістю зафіксованих фактів з 24.02.2022 по 24.07.2022, суттєво збільшилася кількість обстрілів цивільної інфраструктури Дніпропетровської області.

Інститут вивчення війни (ISW) у новому зведенні повідомив, що росіяни не зможуть захопити більше територій у найближчі місяці, тому вони з посиленням обстрілюють цивільні об’єкти. Конфлікт зараз «набагато більше визначається інтенсивним використанням артилерії та вогневої потужності» (Майкл Кофман, очолює Програму з вивчення Росії аналітичного центру CNA у Вірджинії.). За серпень 2022 суттєво зросла активність руйнувань цивільної інфраструктури, зокрема руйнують та знищують житлові будинки, об’єкти інфраструктури життєзабезпечення, як то лінії газо та електропостачання, ділянки водопроводу та об’єкти підприємницької діяльності та комерційно-виробничого призначення, які не мають жодного відношення до військової інфраструктури. За 5 місяців було зруйновано 527 об’єктів житлового фонду, а за серпень 990 об’єктів. За серпень місяць було зафіксовано 226 Артилерійських обстрілів (бомбардування), а за період з 24 лютого по 24 липня було зафіксовано 294.

Також в серпні місяці зафіксовано суттєве збільшення втрат з числа цивільного населення в Дніпропетровській області, які стають жертвами невибіркових обстрілів цивільної інфраструктури Дніпропетровської області. За 5 місяців повноцінної війни в Дніпропетровській області загинули 41 особа, а за серпень місяць 45 осіб, поранені за 5 місяць повноцінного вторгнення 109 осіб, а на   24.08.2022 року зафіксовано 100 поранених осіб.

Це є безумовно, порушенням міжнародного гуманітарного права. Застосування зброї, яка призводить до надмірних пошкоджень або невибіркових страждань людей, чи веде до невибіркових руйнувань  заборонена міжнародними угодами.

 

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: