Публікація

Узагальнення подій, які відбулися у Дніпрі та Дніпропетровській області протягом лютого – листопада 2022 року під час повномасштабної російсько-української війни

У цій публікації подається узагальнення інформації, зібраної Українською Гельсінською спілкою з прав людини, у рамках глобальної ініціативи «Трибунал для Путіна» про ймовірно скоєні воєнні злочини російськими окупантами у Дніпрі та Дніпропетровській області з лютого по листопад 2022 року повномасштабної російсько-української війни.

Було задокументовано та внесено до бази даних 1059 епізодів з лютого по листопад 2022 року.

Інформація в цій публікації є приблизною, спирається на зібрані нами дані та потребує уточнення.

 

  1. Інформація про жертви серед цивільного населення

За досліджуваний період у Дніпропетровській області нами було зафіксовано загалом 169 епізодів, пов’язаних із людськими втратами чи порушенням прав серед цивільного населення.

Дніпропетровська область:

 

Тип втрати чи порушення прав Постраждалих Задокументовано епізодів
Загибель людини 115 49
Поранення людини 396 120
Усього 511 169

 

Загалом за звітний період було зафіксовано постраждалих (окремо по місяцям):

 

1.1. Інформація про загиблих та поранених серед цивільного населення

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період загалом в Дніпропетровській області (включно з Дніпром) внаслідок артобстрілів та бойових дій загинуло щонайменше 115 осіб та було поранено щонайменше 396 людей.

 

  1. Інформація про житлові будинки та об’єкти цивільної інфраструктури, що зазнали пошкоджень в результаті бойових дій

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, в Дніпропетровській області (включно з Дніпром) за досліджуваний період внаслідок артобстрілів та бойових дій було пошкоджено щонайменше ­­5307 об’єктів цивільної інфраструктури, серед яких:

 

Вид об’єктів Кількість
Будівлі житлово-побутового призначення 3395
Будівлі освітньо-виховних закладів 96
Державна установа 17
Об’єкт культурно-розважального закладу 26
Буд. лікувально-оздор. закладу 22
Буд. культового призначення 12
Господарчі угіддя, ліси 40
Об’єкти підприємницької діяльності та комерційно-виробничого призначення 278
Громадська організація 2
Об’єкти транспортної інфраструктури 69
Об’єкти інфраструктури життєзабезпечення 834
Історичні пам’ятники 5
Автомобілі, транспортні засоби 499
Гуманітарний коридор 1
Об’єкт невідомий 10
Мости 1
Загалом об’єктів 5307

 

За задокументованими даними, серед об’єктів: авто цивільних осіб, спецтранспорт, техніка, житлові будинки, державні установи,  дитячі садочки, школи, медичні установи, будинки культури та спорту, лінії газо та електропостачання, ділянки водопроводу, магазини, заводи, склади, приватні підприємства, об’єкти критичної інфраструктури

 

  1. Інформація про типи подій, які були задокументовані за досліджуваний період

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період в Дніпропетровській області (включно з Дніпром) мали місце щонайменше наступні події:

 

Подія Епізодів
Артилерійський обстріл (бомбардування) 933
Авіаудар 1
Ракетний удар 103
РСЗВ «Град» 342
Смерч 9
Ураган 81
Касетні засоби ураження 34
Обстріл зі стрілецької зброї 1
Вибуховий пристрій 11
Напад на склад гуманітарної допомоги, гуманітарний конвой, гуманітарну місію чи коридор 3

 

  1. Інформація про задокументовані факти, які можна попередньо кваліфікувати як міжнародні злочини, ймовірно вчинені російськими окупантами

За зібраною нами інформацією, протягом досліджуваного періоду в Дніпропетровській області (включно з Дніпром) нами були задокументовані наступні факти, які можна попередньо кваліфікувати як міжнародні злочини, ймовірно вчинені російськими окупантами:

 

Попередня кваліфікація події Кількість
РС 8 (2) (b) (ix). Пошкодження чи знищення історичних пам’яток, лікарень, релігійних споруд, закладах освіти, науки, мистецтва 102
РС 8 (2) (b) (v) Обстріл населеного пункту без наслідків 39
РС 8 (2) (b) (ii). Напад на цивільний об’єкт 139
РС 8 (2) (b) (iv) Знищення або пошкодження майна 749
РС 7 (1) (а) чи 8 (2) (а) (i) Умисне вбивство цивільної людини зі стрілецької зброї, чи іншим способом – увага, смерть внаслідок обстрілу не підпадає під цей пункт! 1
РС 8 (2) (b) (iii) Напад на склад гуманітарної допомоги, гуманітарний конвой, гуманітарну місію чи коридор 3
РС 8 (2) (b) (iv) Загибель людини внаслідок обстрілу 48
РС 8 (2) (b) (iv) Поранення внаслідок обстрілу 117
РС 8 (2) (b) (xx) Застосування зброї, яка призводить до надмірних пошкоджень або невибіркових страждань людей, чи веде до невибіркових руйнувань, чи заборонена міжнародними угодами 63
РС 8 (2) (b) (iv) Екологічна катастрофа внаслідок обстрілу 1

 

Ці дані потребують уточнення. Назва категорії в стовпчику «Попередня кваліфікація події» ні в якому разі не є точним описом певного міжнародного злочину за Римським статутом Міжнародного кримінального суду, а надається виключно з інформаційною метою. Остаточну кваліфікацію події уповноважений надавати виключно суд.

 

Висновки

Аналіз зібраної інформації дає підстави стверджувати, що кожного місяця війська держави окупанта руйнують та знищують житлові будинки, прибудинкову територію та господарчі споруди. Зафіксована кількість руйнувань житлових будинків в листопаді 2022 року:

Лютий – вересень – 2498 житлових та побутових об’єктів

Жовтень 551 житлових та побутових об’єктів

Листопад 346 житлових та побутових об’єктів

Щоразу після обстрілів, російською стороною заявляється, що  атаки спрямовуються на українські військові об’єкти, центри керування системою безпеки та національну енергосистему. Втім, зібрані дані з відкритих джерел свідчать, що ракети вразили невійськові цілі, пошкодили житлові будинки, влучили у дитячі садочки та дитячі майданчики.

Прицільні бомбардування та обстріли цивільних об’єктів, це метод, яким користується держава окупант для залякування цивільного населення. Кількість зафіксованих зруйнованих та пошкоджених будинків діє можливість вважати, що метою нападів та обстрілів або загрози нападу є тероризувати людей, для змушення влади піти на поступки та перемовини.

Армія РФ щодня продовжує обстрілювати Нікопольщину з усіх видів артилерії, танків і мінометів. Російські військові роблять це під прикриттям Запорізької АЕС з території окупованого Енергодара. Пошкоджені житлові будинки, школи, лікарні, підприємства.

Також зафіксовані постійні обстріли державою окупанта Криворізького району, застосовуючи заборонені касетні снаряди.

Це є безумовно, порушенням міжнародного гуманітарного права. Застосування зброї, яка призводить до надмірних пошкоджень або невибіркових страждань людей, чи веде до невибіркових руйнувань  заборонена міжнародними угодами.

 

Збір інформації триває. Якщо ви можете надати додаткову інформацію, будь ласка, напишіть нам на адресу [email protected]

 

 

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: