Публікація

Українські правозахисники вчаться документувати порушення прав людини в умовах військового конфлікту

25-26 квітня Українська Гельсінська спілка з прав людини провела у Києві тренінг «Документування порушень прав людини та воєнних злочинів у зв’язку із військовим конфліктом на Сході України». Захід відбувся за сприяння програми USAID.

На тренінг були запрошені документатори громадських приймалень УГСПЛ з 19 міст України, в тому числі – з Артемівська, Краматорська, Кривого Рогу, Харкова, Сєверодонецька, Слов’янська та Красноармійська.

20160425_140214

20160425_140842

Олексій Біда, координатор «Центру Документування» УГСПЛ:

«Документування є важливою складовою роботи наших приймалень, тому я сподіваюсь, що знання, отримані під час даного тренінгу, ми зможемо використати для покращення ефективності діяльності та підвищення активності».

 

 

 

Віжевська Катерина

Катерина Віжевська, тренерка, Громадська організація «Мирний берег»:

«Концепція відходу від паперової роботи дуже спрощує роботу і дає можливість зв’язати між собою велику кількість інформації, яка полегшить отримання повної картини подій. Можливо, це не дасть моментального результату, але я вважаю, що з часом, через 2-3 роки, інформації буде стільки, що на паперових носіях ми не зможемо все це використати. База за допомогою пошуку інформації про конкретну людину, подію, день чи місце надасть можливість бачити повну ситуацію, що відбувалась».

Володимир Шчербау

Уладзімір Шчербау, представник моніторингової місії ООН:

«Оскільки місія ООН займається близькими речами з УГСПЛ, то ми завжди намагаємось знайти шляхи співпраці між нами. Тому, маємо надію, що у нас налагодиться ефективна діяльність на регіональному рівні з громадськими приймальнями. Метою даної співпраці є отримання жертвою правової допомоги, яку ми не можемо надати, оскільки місія ООН не є правозахисною організацією, а в той же час хотілося б отримувати інформацію від документаторів, які зібрались на даному тренінгу, про порушення прав людини».

 

Тетяна Матичак, тренерка, «Центр медіареформ»:20160425_130814

«Документаторам, які фактично є збирачами інформації, важливо постійно усвідомлювати — зібрана ними інформація в подальшому буде використана у суді, а там потрібна виключно достовірна інформація. Досить значна кількість інформації відсіюється через її неправдивість, тому документаторам важливо пам’ятати, що метою є не кількісні, а якісні показники. Можна зібрати тисячі сторінок, але це нічого не буде варто. У той же час, невелика, але якісна інформація може допомогти ефективно представити як організацію, так і державу в цілому».

 

Гайдук Андрій1Андрій Гайдук, громадська приймальня УГСПЛ у м. Ужгород:

«Курс тренінгу був досить насиченим. Ми пройшли навчання і з безпеки, і з ефективного знаходження інформації, як в пошукових, так і в соціальних мережах. Отримали значну кількість інформації стосовно документування – я навіть не очікував такої насиченості та продуктивності проведення часу. Я вважаю, що понад 70% інформації я зможу безпосередньо використати під час своєї роботи в громадській приймальні».

 

 

Олександр Мазепа, громадська приймальня УГСПЛ у м. Рівне: Мазепа Олександр1

«Вважаю даний тренінг досить важливим, оскільки на ньому ми маємо змогу обговорити та колективно вирішити проблеми, які виникають під час документування. Крім того, за ці два дні ми набули неоціненний досвід, який допоможе нам, як документаторам, удосконалитись та вивести свою діяльність на більш високий професійний рівень».

 

 

 

20160426_115623Наталія Козаренко, координаторка мережі громадських приймалень УГСПЛ:

«Даний тренінг присвячений роботі документаторів, це нова складова роботи наших приймалень у регіонах. Оскільки ми забезпечуємо доступ до правосуддя, тому досить важливим кроком є документування порушень прав людини та подальша робота із зібраними фактами».

 

 

 

Олена Старюк, координаторка громадської приймальні в м. Херсоні: 20160426_134633

«Мої очікування виправдалися: під час тренінгу була дуже доступно і цікаво викладена інформація про те, як перевіряти інформацію в інтернеті і уникати «фейків». Також вкрай корисно було обмінятися з прийомними досвідом в документуванні та обговорити ті проблеми, які найчастіше виникають у процесі роботи. Що стосується практики поєднання баз, то це значно спростить і прискорить роботу нашої приймальні».

 

 

20160426_134119Анастасія Пастух, громадська приймальня УГСПЛ у м. Красноармійську:

«Я тільки нещодавно почала свою роботу в УГСПЛ та мало знала про документування. Тренінг допоміг мені усвідомити його важливість і необхідність, я почула багато рекомендацій про те, як правильно працювати з клієнтом, навчилася роботі в базі. З’явилося багато мотивації для подальшої роботи!»

 

 

 

20160425_140907

IMG_2966

Українська Гельсінська спілка з прав людини (УГСПЛ) з 2015 року супроводжує справи потерпілих від збройного конфлікту на Донбасі, а також документує факти порушень прав людини та міжнародного гуманітарного права. Експертами УГСПЛ, за підтримки програм USAID, SIDA, DFATD, спільно з партнерськими організаціями, завершено дослідження «Війна та права людини», організовано регулярну роботу польових моніторингових місій на сході України, а також надання безоплатної юридичної допомоги у 26 громадських приймальнях. Захист зібраної інформації забезпечується однією з найпотужніших інформаційних платформ Мемех Patriarch.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: