Публікація

УГСПЛ взяла участь у онлайн-дискусії “Що має зробити парламент для посилення інституту Уповноваженого з прав людини”

27 травня 2020 року відбулася онлайн-дискусія “Що має зробити парламент для посилення інституту Уповноваженого з прав людини” за участі народних депутатів, міжнародних експертів,  правозахисників та представників Офісу Уповноваженого. 

Учасники дискусії визначили наявні проблеми законодавства та обговорили оптимальну для країни модель даної інституції, доцільність впровадження спеціалізованих омбудсманів, повноваження омбудсмена під час війни, гарантії незалежності під час обрання та звільнення з посади та цілий ряд інших питань.

Окремо учасники дали оцінку  зареєстрованому проекту закону р.н. 3312 від 07.04.2020, який ставить за мету комплексно врегулювати питання посилення повноважень Уповноваженого з прав людини.

 

Правозахисні організації та міжнародні експерти багато років говорять про недоліки базового Закону України, який регулює діяльність Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. Питання викликає запроваджений віковий ценз у 40 років для кандидатів на цю посаду, відсутність у законі згадки про офіси Уповноваженого у регіонах, гарантії незалежності, а також сильні та слабкі сторони повноважень інституту, зокрема для захисту людей під час війни та багато чого іншого.

Зареєстрований проект закону р.н. 3312 від 07.04.2020 на нашій пам’яті є першою  спробою на рівні парламенту України комплексно врегулювати питання посилення повноважень Уповноваженого з прав людини. Водночас у законопроекті міститься ряд дискусійних положень, які були винесені на запропоновану Центром громадянських свобод онлайн-дискусію.

Учасниками та учасницями обговорення були:

Тарас Тарасенко – народний депутат України, голова підкомітету з прав людини, автор законопроекту

Ірина Кушнір – експертка  Українського Інституту прав людини

Олександра Матвійчук – голова правління Центру громадянських свобод

Світлана Колишко – керівниця проекту ПРООН «Права людини для України»

Агне Ліманте – експертка спільного  проекту ЄС/Ради Європи “Європейський Союз та Рада Європи працюють разом задля посилення операційної спроможності Омбудсмана у захисті прав людини”, старша наукова співробітниця Інституту права (Литва), експертка проекту Twinning Ombudsman (2017-2019)

Віктор Барвіцький – представник Уповноваженого з питань дотримання права на інформацію та представництва в Конституційному Суді України

Олександр Павліченко – виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини

Експертний висновок законопроекту р.н. 3312 від Центру громадянських свобод за цим посиланням

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: