Публікація

УГСПЛ виграла справу щодо визнання незаконними відмови Національної поліції у виплаті одноразової грошової допомоги

Заявник звернувся за правовою допомогою до Громадської приймальні Української Гельсінської спілки з прав людини ГО “Правозахисна Група “Січ” у зв’язку з наступним.

Головне територіальне управління Національної поліції в Дніпропетровській області незаконно відмовило заявнику (колишньому поліцейському) у виплаті одноразової грошової допомоги у зв’язку із встановленням інвалідності внаслідок захворювання, пов’язаного із проходженням ним служби в органах поліції.

Причиною відмови став момент встановлення  заявнику інвалідності, а саме – під час проходження служби в органах поліції. Так, у листі Головного територіального управління Національної поліції в Дніпропетровській області у відмові у виплаті одноразової грошової допомоги зазначено, що оскільки заявнику встановлено інвалідність до моменту звільнення, а не протягом 6 місяців після звільнення, тому відсутні підстави для її призначення.

В інтересах заявника адвокатом Кіптілою Мариною Миколаївною подано позов до Дніпропетровського окружного адміністративного суду з вимогою визнати дії незаконними та зобов’язати Головне управління Національної поліції в Дніпропетровській області нарахувати та виплатити позивачу одноразову грошову допомогу по втраті працездатності поліцейського у зв’язку із встановленням II групи інвалідності із втратою 80% працездатності внаслідок захворювання, пов’язаного з проходженням ним служби в органах поліції у відповідності до вимог п. 4 ч. 1ст. 97 Закону України «Про Національну поліцію».

Марина Кіптілая, адвокат ГО «Правозахисна Група «Січ»

Судом підтримано позицію представника позивача та встановлено, що законодавець закріпив лише граничний строк для встановлення інвалідності після звільнення  і не обмежив поліцейських у часі щодо  можливості встановлення інвалідності ще за час проходження служби в поліції.

Рішенням Дніпропетровського окружного адміністративного суду позов задоволено у повному обсязі, визнано дії Головного управління Національної поліції в Дніпропетровській області щодо відмови у нарахуванні та виплаті грошової допомоги поліцейському незаконними, зобов’язано нарахувати та виплатити її.

Не погоджуючись із рішенням суду, представником Головного управління національної поліції у Дніпропетровській області подано апеляційну скаргу, за результатами розгляду якої в її задоволенні відмовлено, рішення суду І інстанції залишено без змін.

Посилання на рішення суду І інстанції:

http://reyestr.court.gov.ua/Review/78083227

Третім  апеляційним адміністративним судом в судовому засіданні 13.02.2019 року проголошено вступну та резолютивну частину постанови, якою  постанову суду І інстанції залишено без змін. Постанова має бути складена у повному обсязі протягом 3 днів з моменту проголошення та направлена сторонам по справі.

Таким чином, рішення суду набрало чинності та підлягає виконанню.

Українська Гельсінська спілка з прав людини виконує проект «Розвиток правової мережі для захисту прав людей, які живуть з ВІЛ/СНІД, представників ключових спільнот ЛЖВ та осіб, хворих на туберкульоз» за фінансової підтримки Благодійної організації «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД» в рамках реалізації  проекту «Зменшення тягаря туберкульозу та ВІЛ-інфекції через створення загального доступу до своєчасної та якісної діагностики та лікування туберкульозу і його резистентних форм, розширення доказової профілактики, діагностики та лікування ВІЛ-інфекції, та створення стійких та життєздатних систем охорони здоров’я», що реалізується за фінансової підтримки Глобального фонду для боротьби з СНІДом, туберкульозом та малярією

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: