Публікація

УГСПЛ та Координаційний центр підтримки потерпілих і свідків провели тренінг для правників

23-24 лютого Українська Гельсінська спілка з прав людини та новостворений Координаційний центр підтримки потерпілих і свідків від Офісу Генерального прокурора провели дводенний тренінг напрацювання механізмів взаємодії Центру і адвокатів, що представляють потерпілих та свідків від воєнних злочинів. Участь у тренінгу взяли адвокати та представники Координаційного центру.

Перший день тренінгу розпочали зі знайомства між учасниками, виявлення професійних інтересів та сильних сторін, а тренерки Вероніка Плотнікова, керівниця Координаційного центру, та адвокатка Лілія Олійник представили світовий досвід роботи із потерпілими від воєнних злочинів. 

Протягом дня учасники працювали у малих групах, щоб знайти точки дотику обох інституцій та обмінятися практичними інструментами роботи з потерпілими від воєнних злочинів. 

Тренінг з напрацювання механізму взаємодії. Фото: УГСПЛ

— Під час роботи виникає багато запитань про те, де повноваження Координаційного центру та адвокатів можуть перетинатися, а де — можуть доповнювати одне одного. Мета зрештою залишається спільна і в представників Координаційного центру і в адвокатів: надання допомоги потерпілим та свідкам воєнних злочинів, — розповіла адвокатка Лілія Олійник.

Також тренерки розкрили наступні важливі питання для роботи з потерпілими від воєнних злочинів:

  • Підхід орієнтований на потерпілого: чому це важливо? Огляд загальних тенденцій на рівні держави
  • Окремі аспекти комунікації та інтерв’ювання потерпілих
  • Первинна оцінка потреб потерпілих та свідків від воєнних злочинів, окремі аспекти взаємодії.
Тренінг з напрацювання механізму взаємодії. Фото: УГСПЛ

— Основна мета нашої роботи звучить достатньо чітко: допомагати потерпілим, які ще тривалий час будуть в національних і міжнародних процесах захисту. Ми часто використовуємо фразу «Це не спринт, це марафон». Насправді наш марафонний біг має бути заради людини. Саме тому такий концепт стає практичним втіленням того людиноцентричного підходу, про який ми говоримо. Людина не буде лишатися сама в кримінальному провадженні і самостійно шукати шляхи, — наголосила Вероніка Плотнікова.

Другий день був присвячений напрацюванню механізмів взаємодії між Координаційним центром підтримки потерпілих і свідків та адвокатами, які представляють інтереси потерпілих та свідків. 

Тренінг з напрацювання механізму взаємодії. Фото: УГСПЛ

— Враховуючи, що механізму взаємодії немає, виникла ідея запросити професіоналів, людей з досвідом, які працюють у цій темі, та запитати: а як це може бути? Що важливо врахувати? Які можуть бути ризики? Проговорити про це та скласти основу такого алгоритму. Для нас це перша така подія, — поділилася Лілія Олійник. 

Організатори планують провести подібний захід, щоб якомога ширше пропрацювати питання взаємодії. Після завершення роботи над ними, підсумки будуть опубліковані на сайті Української Гельсінської спілки з прав людини.

Тренінг з напрацювання механізму взаємодії. Фото: УГСПЛ

Підписуйтесь на сторінки УГСПЛ у соціальних мережах:

Facebook | Instagram | Telegram — УГСПЛ пише | Telegram з анонсами подій Twitter Youtube | Viber


Цей захід став можливим завдяки щедрій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми «Права людини в дії», яка виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини.

У світі, USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 9 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: