Публікація

УГСПЛ продовжує презентацію методичних розробок правопросвітніх занять для дітей у сезонних ромських поселеннях

Продовжити групу методичних розробок правопросвітніх занять для дітей у сезонних ромських поселеннях УГСПЛ дозволила співпраця з Євгенією Навроцькою, вчителькою та громадською активісткою з Закарпаття.

Її співпраця у освіті ромів Закарпаття триває кілька десятиліть і розроблені заняття вирізняються знанням цієї складної аудиторії, її проблем, а також величезним вчительським досвідом.

Євгенія Навроцька

Євгенія Навроцька у 1981-1991 роках працювала вчителем історії та правознавства в одній з найстарішій ромській школі Європи – Ужгородській ЗОШ І-ІІст № 14. Нагороджена знаком «Відмінник освіти України».

У 1989 року почала активну діяльність в ромському русі. Допомагала у створенні багатьох ромських організацій як в Закарпатської області так і України. З 1999 по 2010 рік була редактором єдиного друкованого ромського видання – Всеукраїнського двотижневика газети – «Романі Яг» («Ромське вогнище»), яке видавалась в Ужгороді.

У 2000 році, як переможець конкурсу програми PIE (Партнери в освіті), Навроцька перебувала у США, з метою вдосконалення освітнього процесу та побудови громадянського суспільства в Україні .

Є автором і співавтором кількох видань: «Українсько-ромський розмовник » (2003 рік ), «Білий камінь з чорної катівні» (2006 рік ), методичного посібника «Історія та культура ромів» (2007 рік ), документального фільму та методичного посібника для вчителів «Сповідь. Живі свідчать» (Ромський голокост у розповідях (2012 рік).

Має унікальну домашню бібліотеку з питань ромознавства. Працює на Закарпатській філії «Тиса-1» Національної ТРК, в редакції мовами національних меншин в програмі для і про ромів «Романо джівіпен» («Ромське життя») з вересня 2009 року. Є редактором програми.

За час роботи в Закарпатській Обласній Державній Телерадіокомпанії «Тиса-1» Євгенія Навроцька  разом з Мирославом Горватом підготували понад 270 програм на різну тематику: історії, вивчення ромської мови, міжнародного ромського руху, охорони здоров’я, проблем паспортизації.

Веде постійний моніторинг друкованих ЗМІ з питань висвітлення життя ромів Закарпаття. Бере участь та організовує тренінги, семінари з питань розвитку ромського руху.

Серію розробок правопросвітніх занять для дітей у сезонних ромських поселеннях від Євгенії Навроцької можна знайти за посиланням у блозі «Допомога ромам».

Фото http://uzhgorod.in

Юридична та адвокаційна допомога ромському населенню здійснюється УГСПЛ у рамках проекту «Сприяння соціалізації ромського населення та захист його прав» за підтримки МФ «Відродження».

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: