Публікація

УГСПЛ представила щорічну доповідь правозахисних організацій „Права людини в Україні-2007”

30 червня 2008 року в інформаційному агентстві «УНІАН» відбулась прес-конференція, присвячена презентації доповіді правозахисних організацій «Права людини в Україні – 2007». У складанні доповіді взяли участь 35 правозахисних організацій з більшості регіонів країни. Документ складається з 22 розділів, серед яких «Право на життя», «Право на доступ до інформації», «Свобода пересування та вільного вибору місця проживання», «Соціально-економічні права» та інші.

Доповідь є універсальним документом, що використовується національними та міжнародними організаціями для оцінки загального стану з правами людини в Україні.

Учасники прес-конференції констатували, що в 2007 році ситуація з правами людини в нашій державі погіршилась, незважаючи на певні зрушення щодо дотримання окремих прав і свобод. Зокрема, доповідачі зосередили увагу на незмінно поганій ситуації з дотриманням заборони катувань і жорстокого поводження, права на життя в контексті розслідування випадків позбавлення життя, права на справедливий суд, права на приватність, права на доступ до інформації.

Чи не найбільшою проблемою залишається незабезпечення права на справедливий суд. Довгі судові процеси, істотна корупція, відсутність незалежності судів та невиконання практично 70 % судових рішень є багаторічною характеристикою українського правосуддя в рішеннях Європейського суду з прав людини, доповідях правозахисників та міжнародних організацій. На жаль, проект судової реформи, підготовлений Національною комісією зі зміцнення демократії та утвердження верховенства права, не втілюється у життя. З однієї сторони, блокується його прийняття, а з іншої – до нього вносяться зімни, що змінюють сутність реформи і навпаки збільшують залежність суддів.

Правозахисники зазначили також про серйозні утиски політичних прав українців. Так, фактично, правом бути обраним можуть скористатися лише члени політичних партій, які складають менше 4% виборців. У той час як в демократичній країні партійність не може бути обов’язковою умовою для балотування. «Наші партії все більше нагадують КПРС», – стверджують правозахисники.

Проблемою залишається значний обсяг стеження за особами з боку правоохоронних органів. За оцінками правозахисників щорічно в країні видається близько 12 тисяч дозволів на зняття інформації з каналів зв’язку. Хоча це менше, ніж в 2003 році (біля 40 тисяч), проте це не менше ніж у 4 рази більше від кількості таких дозволів, виданих у будь-якій країні західної Європи чи США.

Не оминули доповідачі й ситуацію зі зростанням злочинів, учинених на ґрунті ненависті. Учасники прес-конференції підкреслили, що кількість убивств та фізичних нападів на ґрунті расизму останніми роками суттєво зросла. Проте, не спостерігається ефективних кроків держави щодо подолань проблем расизму та ксенофобії.

За інформацією, що міститься в доповіді, станом на 2007 рік третина населення України перебувала за межею бідності. Особливо проблема загострилася після істотного збільшення комунальних тарифів і зростання інфляції, адже, за словами правозахисників, система захисту бідних від таких дій не є адекватною.

При цьому діяльність Уповноваженого Верховної Ради з прав людини залишається малоефективною, не дивлячись на належне фінансування протягом останніх років. Уже три роки ні парламент, ні суспільство не бачать доповідей омбудсмена про права людини в країні. Уповноважений практично не користується таким важливим інструментом, як конституційна скарга. Та і звертатись до омбудсмана виявляється небезпечно. Адже апарат уповноваженого не зберігає конфіденційність заявника, що ставить його під пряму загрозу з боку осіб, на яких він скаржився. Водночас, правозахисники відзначають збільшення інформування обмудсмана про свою діяльність.

Доповідачі стверджують, що уряд не виконує та намагається ігнорувати рекомендації міжнародних органів ООН, Ради Європи та ОБСЄ. Це свідчить про відсутність в країні будь-якої системної політики по покращенню прав і свобод. А також про декларативні наміри чиновників щодо євроінтеграції. Адже план співробітництва Україна-ЄС в частині прав людини не виконано взагалі.

Доповідь доступна на сайті УГСПЛ в електронному вигляді:

/index.php?r=a1b7c4 – українською мовою (розділ: „Щорічні доповіді про права людини”)

/en/index.php?r=a2b3c4 – англійською мовою (розділ „Annual human rights reports”)

УГСПЛ

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: