Публікація

УГСПЛ підтримує звернення Громадського Альянсу «Політична дія жінок» до міністра МВС України

Українська Гельсінська спілка з прав людини підтримує звернення Громадського Альянсу «Політична дія жінок» до міністра МВС України з вимогою посилити реагування поліції на випадки домашнього насильства протягом карантину, запровадженого через COVID19.

Звертаємося до міністра внутрішніх справ МВС України Арсена Авакова з вимогою посилити реагування поліції на випадки домашнього насильства протягом карантину, запровадженого через COVID19.

Відомо, що під час надзвичайних ситуацій відбувається сплеск домашнього насильства, адже через самоізоляцію постраждалі змушені перебувати в одних стінах з кривдником 24 години на добу, а дім для них перетворюється на пастку.

Будь-яка особа, незалежно від віку, статі та віросповідання, може зазнавати домашнього насильства. Проте найчастіше такими є жінки. За даними ООН, в Україні щороку понад 1,1 млн українок зазнають фізичного, сексуального насильства та психологічного тиску в сім’ї.

Незважаючи на заспокійливі повідомлення Національної поліції, яка нібито не спостерігає сплеску скарг на домашнє насильство, у ГО «Ла Страда-Україна» відзначають зростання кількості звернень з цього приводу майже вдвічі — за тиждень карантину там прийняли понад 300 звернень щодо випадків, які стосувалися виключно домашнього насильства, а це на 130 більше, ніж тижнем раніше, перед його початком. Водночас, жінки, які звертаються за допомогою до громадських організацій, (до прикладу, до Центру «Жіночі перспективи» (Львів)) повідомляють, що поліцейські, які приїжджають на виклики, часто схиляють жінок не писати заяви про насильство, відмовляються виносити термінові заборонні приписи, пояснюючи це карантином, а також вимикають нагрудні відеореєстратори під час спілкування.

Виникає питання щодо достовірності даних Національної поліції України та відповідності її реагування на випадки домашнього насильства. Ми схильні припускати, що інформація Нацполіції або не відповідає дійсності, або умисно замовчується. Наголошуємо, що задля ефективного захисту постраждалих та належного виконання норм закону в умовах надзвичайної ситуації необхідно:
! Враховувати вплив умов епідемії та карантину на безпеку постраждалих осіб при проведенні оцінки ризиків вчинення домашнього насильста;
! Не допускати необгрунтованої відмови у винесенні термінового заборонного припису (ТЗП), зокрема, неможливістю винесення ТЗП із забороною перебування кривдника у спільному житлі за умов карантину;
! Притягати кривдника до відповідальності в усіх випадках домашнього насильства, зокрема, складання протоколів про вчинення правопорушення за ст.173-2 КУпАП;
! Обов’язково фіксувати дії працівників поліції при реагуванні на виклики, пов’язані з домашнім насильством, нагрудними відеореєстраторами;
! Надавати інформацію про всі випадки насильства соціальним службам відповідно до закону, особливо про випадки вчинення домашнього насильства щодо дітей та у присутності дітей.

Крім того, вимагаємо від МВС запровадити додаткові заходи, що дозволять людям, які стикаються з домашнім насильством у період надзвичайної ситуації, забезпечити можливість подання заяв у електронній формі.

Закликаємо всі громадські організації, які поділяють викладені у зверненні вимоги, солідаризуватися та спільно виступити на захист тих, хто нині допомоги потребує найбільше.

Це звернення – напрацювання Альянсу “Політична дія жінок” разом з громадськими правозахисними жіночими та феміністичними організаціями.

Просимо також підписати петицію на підтримку ратифікації Стамбульської конвенції https://petition.president.gov.ua/petition/87528…

Громадський Альянс “Політична дія жінок”

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: