Публікація

УГСПЛ долучилася до організації Всеукраїнського учнівського турніру юних правознавців

Цьогоріч Українська Гельсінська спілка з прав людини вперше виступила партнерами проведення ХVІІІ Всеукраїнського учнівського турніру юних правознавців, що пройшов 10-14 квітня у Луцьку. До змагань долучилися дев’яносто учасників з восьми областей України.

Організували змагання Міністерство освіти і науки України, Волинська обласна Мала академія наук, ВНУ ім. Лесі Українки за підтримки Української Гельсінської спілки з прав людини.

Всеукраїнський учнівський турнір юних правознавців

У 18 команд об’єдналися учні з Дніпропетровської, Донецької, Івано-Франківської, Одеської, Рівненської, Тернопільської, Харківської та Волинської областей.

Команди взяли участь у дебатах і протягом змагань обговорювали питання реалізації прав людини в умовах збройного конфлікту, стандартів і принципів міжнародного гуманітарного права. У турнірних битвах учасники мали нагоду оцінити потенціал своїх суперників та випробувати власні сили.  

Всеукраїнський учнівський турнір юних правознавців

Провідні науковці України, викладачі закладів вищої освіти, вчителі основ правознавства визначали переможців турніру. До складу журі також долучилася керівниця освітнього департаменту УГСПЛ Олександра Козорог.

Протягом чотирьох днів учнівство дискутувало про правову допомогу населенню тимчасово окупованих територій, проблеми утримання військовослужбовців у російському полоні, правові аспекти екоциду, обмеження прав і свобод в умовах війни. Команди пройшли декілька турів, і в кожному мали до обговорення нагальні теми.

Всеукраїнський учнівський турнір юних правознавців

Олександра Козорог відзначила, що була вражена тим, як учасники демонстрували нестандартні думки, серйозне й відповідальне ставлення до підготовки, ораторські здібності, винахідливість, взаємопідтримку й злагоджену командну роботу. 

— Інтерес учнівства до складних тем, які вони обирали для змагань, підтверджує, що цій молоді цікаво розуміти, що відбувається в Україні, як події війни в Україні впливають на сьогодення й на майбутнє, чому деякі правові норми «не працюють», чому існують проблеми і які є шляхи їх вирішення. Звісно, відчувалося, що з деяких тем учнівству бракувало знань, глибшого розуміння проблематики, в яку вони занурювалися. Але саме це надихає продовжувати роботу з освіти у сфері прав людини та міжнародного права, підтримувати цих талановитих та працьовитих дітей, організовувати для них різні школи, де вони та їх наставники-педагоги (це окрема тема захоплення цими людьми) могли б більше часу поспілкуватися з експертами-правниками з окремих питань, почути фахові відповіді. 

Всеукраїнський учнівський турнір юних правознавців. Олександра Козорог

— Вразила присутність на змаганні аж 6-ти команд з Харкова та Харківської області: діти в цих складних умовах знайшли сили та час вчити те, що не є основним програмним матеріалом сьогодні, і це говорить про високий рівень мотивації й інтерес до юридичної професії. Хотілося б бачити цих дітей в наших проєктах УГСПЛ далі як у якості учнів, студентів, так і експертів-правників. Вірю, що більшість з цих дітей буде крутими юристами, активними громадянами, або просто обізнаними людьми, які будуть відстоювати свої права та свободи, де б вони не були, — зазначила Олександра Козорог.

Всеукраїнський учнівський турнір юних правознавців

Підписуйтесь на сторінки УГСПЛ у соціальних мережах:

Facebook | Instagram | Telegram — УГСПЛ пише | Telegram з анонсами подій Twitter Youtube | Viber


Цей захід став можливим завдяки щедрій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми «Права людини в дії», яка виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини.

У світі, USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 9 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: