Публікація

Удари по нафтобазі, аміакосховищу та трансформаторам: які екологічні збитки РФ нанесла Сумщині?

Безпечний стан довкілля – обов’язкова умова існування як людини, так і держави. На сьогодні серйозним випробуванням для нашої держави в секторі екологічної безпеки стала війна та її фатальні наслідки для природи. Під час проведення військових дій окупаційні війська бездумно знищують не лише об’єкти критичної інфраструктури, військові штаби, важливі шляхи постачання, під вплив агресора потрапляють цивільні об’єкти, сільськогосподарські угіддя, фермерські господарства, території природно заповідного фонду, екологічні парки, водні об’єкти та ліси. Які екологічні збитки військова агресія РФ нанесла Сумщині – це питання дослідили правозахисники Громадської приймальні УГСПЛ м. Суми. 

Ракетний удар по критичній інфраструктурі Сумщини. Джерело фото: Держекоінспекції Сумської області.

Реакцією з боку державної влади на такі жахливі події стало активне розроблення правового механізму стабілізації екологічного стану в Україні. Обов’язковим елементом такого механізму є регламентація конкретних методик обчислення збитків, завданих воєнною агресією. Так, Наказом Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України № 167  від 04.04.2022  року було затверджено спеціальну Методику визначення розміру шкоди завданої землі, ґрунтам внаслідок надзвичайних ситуацій та/або збройної агресії та бойових дій під час дії воєнного стану. У ній визначено порядок розрахунку розміру шкоди, завданої землі, ґрунтам державами, органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, суб’єктами господарювання та фізичними особами через забруднення ґрунтів, засмічення земель, допущених унаслідок надзвичайних ситуацій та/або збройної агресії та бойових дій під час дії воєнного стану внаслідок їх дій або бездіяльності на всіх землях України незалежно від їх категорій та форм власності. Ця Методика застосовується для визначення розміру шкоди, завданої землі, ґрунтам унаслідок надзвичайних ситуацій та/або збройної агресії та бойових дій під час дії воєнного стану.

Існує нагальна потреба в уточненні, що наявність конкретної легальної  методології дослідження шкоди довкіллю не виступає стовідсотковим гарантом точної і ретельної оцінки шкоди. Принципи, закладені в Методиці, дозволяють оцінити збитки приблизно. Більше того, необхідно враховувати специфічний характер об’єкту дослідження, а саме природнього середовища, котре є неймовірно складною динамічною системою, що піддається постійним змінам. Поряд з тим не варто також забувати й про те, що війна триває, і процес збирання інформації про пошкодження може бути перенесеним зі зрозумілих на те причин. Усе перелічене в сукупності обумовлює приблизний і, на превеликий жаль, неповний еквівалент розміру шкоди, завданої довкіллю України внаслідок збройної агресії Росії.

Які злочини проти довкілля зафіксовані на Сумщині

Тим не менш, злочини проти довкілля фіксуються та оцінюються. Від початку війни, Державною екологічною інспекцією в Сумській області було зафіксовано значну кількість інцидентів посягання на об’єкти екологічного фонду України. Основними з них є:

28.02.2022 війська Російської Федерації завдали ракетних ударів по нафтобазі в одному із райцентрів Сумщини. Внаслідок цього було зруйновано та пошкоджено кілька трубопроводів та резервуарів з нафтою. Це призвело до пожежі та витоку нафтопродуктів на землі промислового призначення. З урахуванням об’єму нафти та часу її горіння, Інспекцією розраховано збитки за неорганізований викид забруднюючих речовин в атмосферне повітря на суму майже 0,5 млн. грн.

Зруйновані резервуари з нафтою. Джерело: Державна екологічна інспекція у Сумській області

03.03.2022 війська Російської Федерації завдали ракетно-бомбового удару по 2 трансформаторам АТ «Сумиобленерго», розташованим поблизу м. Лебедин. Внаслідок цього відбувся витік нафтопродуктів та зайнялася пожежа. За даними підприємства, один із трансформаторів вдалося загасити менш, ніж за 12 годин, але інший палав більше доби. Загалом під час надзвичайної події згоріло понад 35 тон трансформаторного мастила, що призвело до серйозного забруднення атмосферного повітря. За підрахунками Інспекції, загальна сума шкоди, заподіяної забрудненням атмосферного повітря, склала понад 727 тис. грн.

04.03.2022 у Роменському районі російська армія за допомогою важкої військової техніки обстріляла один із паливних складів ТОВ «Альянс». Внаслідок цього відбулася детонація і займання паливного складу. В результаті ворожої атаки сільгосппідприємство втратило майже 80 тисяч літрів паливо-мастильних матеріалів, а в повітря вивільнилися значні об’єми продуктів горіння. Загальна сума шкоди складає 1 824 427 грн.

У ніч на 08.03.2022 війська Російської Федерації завдали авіаударів по Битицькому старостинському округу Сумської ТГ. Одна з авіабомб влучила в базу відпочинку «Сонячна Поляна», яка розташована посеред лісового масиву ДП «Сумський лісгосп». Внаслідок ворожого бомбардування було поранено кілька людей, зруйновано та пошкоджено об’єкти інфраструктури, а також знищено частину лісу. У ході ретельного обстеження території «Сонячної Поляни» екоінспектори виявили, що росіяни одним авіаударом знищили 212 дерев. За результатами розрахунків встановлено, що загальна сума збитків, завданих пошкодженням насаджень до ступеня припинення росту, складає майже 1,73 млн. грн.

Протягом 08-10.03.2022 війська Російської Федерації наносили ракетно-бомбові удари по об’єктах цивільної інфраструктури та житлової забудови Охтирського району. Кілька влучань прийшлося і по с. Бакирівка. Зокрема, на території СТОВ «Бакирівське» снаряди окупантів знищили сільськогосподарські споруди. Уламки від будівель засмітили 3 земельні ділянки загальною площею 105 тисяч квадратних метрів. Загальна сума збитків склала 15 523 281 грн.

13.03.2022 у с. Пологи Чернеччинської територіальної громади ворог здійснив артилерійський обстріл населеного пункту, поціливши у зерносклад та ангар із сільгосптехнікою. Внаслідок цього загорілися приміщення загальною площею понад 1,5 тис. м2, що призвело до забруднення атмосферного повітря. За результатами опрацювання отриманої інформації, екоінспекторами встановлено, що загальна сума шкоди, обумовлена неорганізованим викидом забруднюючих речовин в атмосферне повітря, склала майже 581 тис. грн.

14.03.2022 територія одного з державних підприємств у м. Шостка постраждала внаслідок військової агресії Російської Федерації, яка завдала авіаударів з використанням фугасних бомб. У ході обстеження території заводу екоінспектори виявили засмічення шести земельних ділянок загальною площею понад 1,4 тис. м2. За підрахунками Інспекції, загальна сума шкоди, зумовленої засміченням земель, склала 262 691 грн. Крім того, цим же авіабомбардуванням росіяни знищили і частину лісового масиву, розташованого поряд з підприємством. Велику кількість сосен, беріз, дубів, акацій, лип, тополь, осик, кленів було пошкоджено до ступеня припинення росту. Загальна сума збитків, завданих внаслідок знищення зелених насаджень, склала 498 517 грн.

18.03.2022 російські війська за допомогою артилерії обстріляли територію ТОВ «ВП «Полісан» в одній із промислових зон м. Сум. Внаслідок цього відбулося загоряння складів з лакофарбовими матеріалами, що потягло за собою забруднення атмосферного повітря токсичними продуктами горіння. Загальна сума збитків складає 1 887 044 грн.

Хмара диму, спричинена загоранням складів з фарбою. Джерело: Державна екологічна інспекція у Сумській області

21.03.2022 російські військові обстріляли аміакосховище ПАТ «Сумихімпром». Внаслідок цих дій було пошкоджено трубопровід та відбувся витік аміаку. Загальна сума збитків становить близько 20 мільйонів гривень.

25.03.2022 на трасі Батурин-Конотоп-Суми військовослужбовці збройних сил Російської Федерації здійснили обстріл автомобіля DAF, який належить ТОВ «БС ОІЛ». Ця вантажівка перевозила дизельне паливо, яке загорілося після влучання в цистерну ворожого снаряду. Внаслідок цього згоріло понад 33 тони соляри, що негативно вплинуло на стан атмосферного повітря. Загальна сума збитків склала 368 678 грн.

Фахівці Інспекції оцінили шкоду, завдану лівій притоці Ворскли – р. Братениці. У перші тижні повномасштабного вторгнення російських військ на територію України було підірвано автомобільний міст, який пролягав через цю річку поблизу смт. Велика Писарівка. За офіційними даними, внаслідок цього до водойми потрапило 450 тон уламків будівельних конструкцій. За висновками екоінспекторів, внаслідок засмічення русла водним ресурсам було нанесено шкоду на суму майже 98,5 мільйонів гривень. Матеріали щодо визначення грошової шкоди Інспекцією скеровано до правоохоронних органів.

У лютому-березні 2022 року під час активної фази бойових дій в різних точках Охтирського району було підірвано автомобільні мости, що призвело до засмічення поверхневих водних об’єктів. Зокрема, виявлено, що руйнація мосту поблизу с. Пожня Великописарівської ОТГ призвела до засмічення р. Ворсклиця більш ніж на 97 мільйонів гривень збитків. Біля с. Куземин Груньської ОТГ залишки будівельних конструкцій мосту засмітили р. Ворскла, що потягло за собою екологічні збитки на суму майже 69 мільйонів гривень. Таку ж суму шкоди (майже 69 млн.грн.) заподіяно довкіллю внаслідок засмічення водного об’єкту в с. Семереньки Тростянецької ОТГ. Підрив ще одного мосту Тростянецької ОТГ в с. Микитівка призвів до засмічення природного водотоку на суму більше 17 мільйонів гривень.

На початку квітня 2022 року війська Російської Федерації відступали з території Сумщини. Тоді ж вони підірвали автомобільний міст між селами Чумакове та Пересипки Конотопського району. Внаслідок цього 1700 тонн будівельних конструкцій обвалилося безпосередньо в р. Сейм, призвівши до значного засмічення екосистеми. У грудні 2022 року Державна екологічна інспекція у Сумській області отримала матеріали кримінального провадження з усіма даними, необхідними для обчислення екологічної шкоди. На підставі цієї інформації та методики розрахунку збитків, фахівці Інспекції встановили, що загальна сума шкоди, заподіяної засміченням водних ресурсів внаслідок збройної агресії Російської Федерації, склала майже 372 мільйони гривень.

13.05.2022 було знищено частину лісового масиву  Очкинського лісництва ДП «Свеське лісове господарство». Інспектори обміряли засмічену площу засміченої території – 2,5 гектари. Слід підкреслити, що зазначені лісові угіддя перебувають у безпосередній близькості з об’єктом природно-заповідного фонду загальнодержавного значення – Національним природним парком «Деснянсько-Старогутський», та являються важливою складовою екосистеми краю. За підрахунками екоінспекторів, загальна сума збитків, завданих внаслідок засмічення земель лісового фонду, склала понад 8 мільйонів гривень.

Наслідки руйнації лісового масиву Очкинського лісництва ДП «Свеське лісове господарство». Джерело: Державна екологічна інспекція у Сумській області

10 жовтня 2022 року війська Російської Федерації завдали ракетних ударів по інфраструктурному об’єкту Національної енергетичної компанії, розташованому у Конотопському районі. Внаслідок цього відбувся витік і горіння нафтопродуктів. Рятувальникам вдалося локалізувати пожежу через 3 години. Проте, за цей час встигло згоріти понад 150 тонн трансформаторного мастила. Загальна сума збитків за забруднення атмосферного повітря внаслідок влучання ворожих ракет склала більш ніж 4,4 мільйони гривень.

17 жовтня 2022 року ще вдосвіта російські окупанти випустили 3 ракети по об’єкту цивільної інфраструктури у Роменському районі. Внаслідок цієї атаки було пошкоджено та знищено будівлі й устаткування енергетиків. Через це відбувся витік 215 тонн трансформаторного мастила, яке одразу загорілося. Майже 12 годин поспіль на об’єкті тривала пожежа. За цей час в атмосферне повітря вивільнились значні об’єми діоксиду вуглецю, діоксиду азоту, оксиду нікелю, свинцю, оксиду ртуті та інших небезпечних для довкілля та здоров’я людини речовин. Загальна сума збитків, заподіяних забрудненням атмосферного повітря, перевищила 6,3 мільйона гривень.

На початку березня 2022 року було зруйновано міст біля с. Олексине Тростянецької міської територіальної громади. Внаслідок цього 57,5 тонн будівельних конструкцій обвалилося прямо в р. Боромля. Це призвело до засмічення русла, суттєвого погіршення якості водотоку та середовища існування біоресурсів загалом. За результатами розрахунку екоінспекторами встановлено, що сума збитків, заподіяних засміченням водних ресурсів, складає майже 12,6 мільйонів гривень.

У другій половині березня 2022 року під час тимчасової окупації м. Тростянець військами Російської Федерації, на місцевій шоколадній фабриці зайнялося кілька пожеж. Відповідно до інформації підприємства, там згоріло близько 13 тис.м2 корпусу виробництва печива, 900 м2 тентованого складу, а також 265 м2 заготівельної дільниці. Росіяни не допускали рятувальників на територію фабрики для гасіння пожеж, на об’єктах вогонь вирував більше доби. Ці пожежі вкрай негативно вплинули на стан довкілля, оскільки димові хмари несли в собі великі об’єми забруднюючих речовин. На основі отриманих офіційних даних про час, характер, площі та місця горіння, фахівці Інспекції здійснили розрахунки збитків, завданих внаслідок забруднення атмосферного повітря продуктами горіння. Загальна сума заподіяної шкоди склала 10 694 298 грн.

У березні 2022 року війська Російської Федерації протягом двох ночей наносили авіаудари по території та об’єктам одного з нафтогазовидобувних комплексів Сумщини.  Внаслідок цього відбулося загоряння великих ємностей з нафтою та нафтоводяною сумішшю. Упродовж двох діб під час пожеж відбувалося безперервне й інтенсивне забруднення атмосферного повітря продуктами горіння. Сукупна сума шкоди за двома фактами бомбардування нафтогазовидобувного комплексу перевищила 140 мільйонів гривень.

Наприкінці березня 2022 року смт. Дубов’язівка Конотопського району обстріляли збройні формування Російської Федерації. Тоді під час ворожої атаки на території ТОВ «БІО ЛАТ» було пошкоджено 1 ємність з карбамідно-аміачною сумішшю та 6 цистерн, в яких зберігалося майже 155 тон дизельного пального. Внаслідок обстрілу сталася масштабна пожежа, яка потягла за собою неорганізований викид забруднюючих речовин. За розрахунками екоінспекторів, збитки, завдані довкіллю внаслідок забруднення атмосферного повітря, склали понад 6,8 мільйонів гривень.

В ніч на 13.05.2022 російські окупанти завдали 2 ракетні удари по лісу поблизу с. Очкине Шосткинського р-ну. Внаслідок цього було знищено щонайменше 172 дерева переважно хвойних порід. За розрахунками екоінспекторів, загальна сума збитків, завданих внаслідок знищення лісових насаджень, складає 2 079 751 грн.

30 травня 2022 року поблизу с. Писарівка Хотінської громади влучили ракети окупантів, знищивши 38 дерев, які є власністю ДП «Сумський агролісгосп». За підрахунками екоінспекторів, загальна сума шкоди, заподіяної знищенням зелених насаджень, складає 447 035 грн.

Внаслідок знищення росіянами мосту через р. Псел на автодорозі, яка з’єднує кілька населених пунктів Лебединської міської територіальної громади, річку було засмічено залишками будівельних конструкцій загальною вагою близько 5 тон. За висновками екоінспекторів, вищезазначений воєнний злочин наніс шкоду водним ресурсам на суму майже 1,1 мільйона гривень.

31.07.2022 війська Російської Федерації із різнокаліберної зброї вели обстріл околиць с. Стара Гута Шосткинського р-ну. Територія, яка потрапила під ворожий вогонь, входить до складу Національного природного парку «Деснянсько-Старогутський» і має значну природоохоронну та науково-дослідну цінність. У ході обстеження місцевості екоінспектори виявили, що в результаті обстрілу пошкоджено будівлі, уламки яких засмітили 2 земельні ділянки загальною площею понад 67 м2. Шкода, зумовлена засміченням територій природно-заповідного фонду будівельними відходами, склала близько 27 тис. грн. Крім того, фахівці Інспекції встановили, що в НПП «Деснянсько-Старогутський» російськими снарядами знищено 203 сироростучих дерева порід «сосна» і «береза». Загальна сума збитків, заподіяних пошкодженням лісових насаджень до ступеня припинення росту, становить майже 6,12 млн. грн.

Під час активної фази бойових дій на території Сумського району було зруйновано автомобільний міст через р. Псел поблизу с. Бишкінь Лебединської міської територіальної громади. Внаслідок цього понад 600 тон зруйнованих конструкцій мосту потрапило безпосередньо у річку. Фахівці Держекоінспекції у Сумській області порахували, що шкода, заподіяна засміченням водних ресурсів, у грошовому виразі становить майже 140 мільйонів гривень.

Зруйнований міст через р. Псел поблизу с. Бишкінь. Джерело: Державна екологічна інспекція у Сумській області

25 серпня 2022 року війська Російської Федерації обстріляли територію Великописарівської громади. Внаслідок ворожої атаки загорівся лісовий масив, який знаходиться у віданні ДП «Охтирське лісове господарство». За інформацією рятувальників, пожежу вдалося загасити лише через півдоби. За цей час вогонь встиг знищити близько 7,5 га лісу, а димова хмара ростяглася на кілометри. Загальна сума збитків, завданих внаслідок неорганізованого викиду забруднюючих речовин в атмосферне повітря, склала 16,6 млн. грн.

22 вересня 2022 року по с. Волфине Білопільської громади з боку Російської Федерації було випущено щонайменше 13 мін, які влучили у господарчі споруди фермерського господарства. Внаслідок обстрілу зайнялися склади із зерном, сукупною площею понад 1,2 тис. м2. Пожежа тривала протягом 12 годин, отруюючи повітря продуктами горіння. Загальна сума збитків, завданих внаслідок неорганізованого викиду забруднюючих речовин в атмосферне повітря, склала майже 618 тис. грн.

27.08.2022 війська Російської Федерації зі своєї території гатили по с. Іскрисківщина Білопільської громади. За день вони випустили близько півсотні мін, фактично зруйнувавши всю інфраструктуру села. Внаслідок мінометного обстрілу у школі, гуртожитку і майстернях професійно-технічного училища спалахнули пожежі. Вогонь охопив будівлі загальною площею понад 3,6 тис. м2, що призвело до значного забруднення атмосферного повітря. Загальна сума збитків сягнула майже 1,9 мільйона гривень.

Зранку 09.03.2023 війська Російської Федерації випустили кілька ракет по м. Шостка, що на Сумщині. Під час ворожої атаки в місті було пошкоджено будинки мирних мешканців, об’єкти критичної інфраструктури та приміщення одного з підприємств. Було встановлено, що залишки пошкоджених будівель і конструкцій підприємства та інші відходи усіяли 6 земельних ділянок. Сукупна площа засмічених територій з відкритим ґрунтом перевищила 2,7 тис. м2. За розрахунками Інспекції, цей воєнний злочин наніс збитків земельним ресурсам на загальну суму понад 28 мільйонів гривень. Крім того, екоінспектори виявили, що ворожі снаряди посікли уламками багато зелених насаджень, з яких було повністю знищено 7 дерев. Розмір шкоди, заподіяної рослинному світу внаслідок пошкодження дерев до ступеня припинення росту, склав більше 8 тис. грн.

Розрахунки загальних збитків по Сумській області

Починаючи з 24.02.2023 року Державна екологічна інспекція в Сумській області зафіксувала 53 випадки впливу на компоненти довкілля та провела розрахунки збитків за встановленими фактами на загальну суму 2091493,093 тис. грн. 

Зокрема, Інспекцією розраховані збитки, заподіяні внаслідок збройної агресії Російської Федерації та бойових дій за: 

– засмічення земельних ділянок будівельними та іншими відходами внаслідок обстрілів військами Російської Федерації – за 5 випадками на загальну суму 52333,046 тис. грн.

– забруднення атмосферного повітря – за 27 випадками на загальну суму 202928,434 тис. грн.

– засмічення поверхневих вод внаслідок підриву мосту – за 13 випадками на загальну суму 1824667,963 тис. грн. 

– пошкодження дерев до ступеня припинення росту та заподіяння шкоди лісу внаслідок ракетних обстрілів – за 7 випадками на загальну суму 5 447,156 тис. грн.

– збитки, заподіяні внаслідок збройної агресії та бойових дій на територіях природно-заповідного фонду – за 1 випадком на загальну суму 6 116,495 тис. грн.

Аналіз наведених даних, а також інформації, наданої Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів України в рамках реалізації проекту ЕкоЗагроза, дає підстави для наступних висновків:

  1. Під час хронологічного аналізу подій за типом пошкоджених об’єктів прослідковується наступна закономірність: на початку повномасштабного вторгнення під прицілом ворога були великі об’єкти підприємницької діяльності та комерційного виробництва, скоріше за все з причини замороження економіки регіону, надалі пошкоджень зазнавали транспортні шляхи (мости та дороги) для уповільнення військової логістики ЗСУ, опісля ворог нищив «місця можливої дислокації» та інші об’єкти екологічного фонду. Тобто пріоритетним для ворога було пошкодження саме об’єктів стратегічного значення, що є підставою висунення питання посилення захисту незайманих об’єктів цієї категорії на перший план.
  2. Характер об’єкту посагянь, а саме екологічного фонду України є доволі складним: екологічний сектор в різних частинах країни сильно відрізняється. Відновлення екологічного сектору після війни, скоріше за все, буде складнішим, ніж інших галузей. Точно можна сказати, що потрібно буде витрачати значно більше коштів, ніж ми зараз вираховуємо у численних звітах збитків. Більше того, визначити пріоритетні напрямки куди саме акумулювати кошти впершу чергу буде ще складніше.
  3. Говорячи про рекомендації, то у короткостроковій перспективі Україна має зосередитися впершу чергу на методиках фіксації та оцінці екологічних збитків, що завдаються їй щодня. Надалі необхідно сфокусуватися на усуненні та зменшенні безпосередніх ризиків для здоров’я людей та довкілля, пов’язаних з наслідками війни. Проведення комплексних заходів з очищення навколишнього середовища, особливо збору, безпечної утилізації та знешкодження військових та інших відходів, може допомогти зменшити ризики для здоров’я. Однак, це вимагатиме відновлення та перебудову більш ефективної екологічної інфраструктури для забезпечення безпечної питної води, належних санітарних умов і належної обробки відходів. При визначенні пріоритетів необхідно керуватись наслідками для здоров’я людей, які вже існують, а також тими, які можуть виникнути в майбутньому.
  4. У довгостроковій перспективі процес післявоєнного економічного розвитку має бути використаний для фундаментальної трансформації України у зелену економіку з чистим нульовим рівнем шкідливих викидів. Реконструкція повинна базуватися виключно на європейських «зелених» стандартах: нові види матеріалів, сучасні комплекси для переробки відходів, інноваційні технології житлобудування, системи відновлюваної енергії тощо. 

Матеріал підготовлено фахівцями Сумської приймальні УГСПЛ

Нагадуємо, що мережа громадських приймалень УГСПЛ надає юридичну допомогу постраждалим внаслідок війни Росії проти України, за підтримки Програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Права людини в дії», яка виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини. Ми працюємо в 18 областях країни. Щоб дізнатися наші контакти, натисніть ТУТ

У світі USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 3 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: