Публікація

«Трикутник правосуддя» на навчальному курсі УГСПЛ: 42 правника отримали сертифікати

Українська Гельсінська спілка з прав людини завершила навчання третьої групи курсу «Захист прав людини в умовах збройного конфлікту». Попри повітряні тривоги та ракетні обстріли, блекаути та віялові відключення електроенергії, 42 правника успішно освоїли нові знання і отримали сертифікати про завершення навчання. 

– Навчальний курс УГСПЛ – надзвичайно цікавий, інтенсивний та глибокий, – ділиться враженнями випускниця курсу, суддя Барського районного суду Вінницької області Юлія Салдан. – Він дає грунтовні не лише теоретичні знання, а й дозволяє зрозуміти як застосовувати їх на практиці у щоденній роботі. 

Випускники навчального курсу «Захист прав людини в умовах збройного конфлікту в Україні». Фото: УГСПЛ

Лекції, вебінари, жваві дискусії та офлайн зустрічі – в інтенсивному темпі правники розглядали питання прав людини та міжнародних механізмів їх захисту, застосування норм міжнародного гуманітарного права в українському правосудді, розглядали збройний конфлікт та окупацію з правничої точки зору. 

– Ми всі ділились досвідом, обговорювали дуже складні питання. І це просто було цікаво, –  розповідає випускниця курсу, суддя Галицького районного суду м. Львова Котельва Катерина. – Ти наче переходиш на наступний рівень в своєму розумінні тієї ж самої статті 438 ККУ. Ми зовсім іншими очима дивимось на воєнні злочини, ніж ті, хто не пройшов курс. Навіть знаєте, є жаль від відчуття, що навчання завершилось. Будуть нові курси, я буду реєструватись. 

Фінальна зустріч курсу «Захист прав людини в умовах збройного конфлікту в Україні». Фото: УГСПЛ
Навчальний процес на курсі «Захист прав людини в умовах збройного конфлікту в Україні». Фото: УГСПЛ

За шість місяців студенти-правники опанували три великі тематичні блоки-модулі: з міжнародного права прав людини, з міжнародного гуманітарного права та співвідношення міжнародного права прав людини з МГП. 

– Надзвичайно важливо вміти користуватись тим правовим інструментарієм, який дозволить захистити жертв війни: цивільних, поранених, хворих, – пояснює викладач курсу,  кандидат юридичних наук, співзасновник ГО «Центр міжнародного гуманітарного права і перехідного правосуддя» Юрій Усманов. – Вміти застосовувати це право на практиці, тому що з ним зіштовхуються і прокурори, і судді, і адвокати. Кожен з них має справу з клієнтами, які так чи інакше мають справу із збройним конфліктом, з катастрофічними наслідками війни, з якими зіштовхнувся український народ і Україна, як держава. 

Цікавим фактом є те, що це перша група, де, крім адвокатів та суддів, міжнародне гуманітарне право і міжнародне право прав людини опановували прокурори. А отже кожний модуль прискіпливо розглядався представниками «трикутника правосуддя». 

Адвокат Сергій Заєць пояснює матеріал. Фото: УГСПЛ

Теми навчальних модулів є актуальними, тому що в країні йде війна. Питання дотримання принципів гуманності, бо що права людини, що міжнародне гуманітарне право – це про гуманність, є особливо нагальними в такий період, – каже викладач курсу, експерт УГСПЛ, адвокат Сергій Заєць.  

На фінальній зустрічі, яка відбулась 16 та 17 лютого,  разом із викладачами правники систематизували отримані знання за півроку інтенсивного навчання, обговорили питання здійснення якісного правосуддя для України та постраждалих внаслідок агресії РФ, а також сформували власне бачення розбудови правосуддя для України під час та після війни. 

Навчальний курс «Захист прав людини в умовах збройного конфлікту в Україні» впроваджується за підтримки Програми USAID «Права людини в дії». 

У світі USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 3 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: