Публікація

Тортури в ізоляторі тимчасового утримання

Нелюдські умови утримання в закритих установах вже давно прирівнюються законами цивілізованого суспільства до тортур. Не обов’язково людину бити чи принижувати, достатньо просто тримати його вумовах, які принижують його – це і буде катуванням.

Як повідомляє hro.оrg, в ізоляторі тимчасового утримання (ІТУ) Корткероського відділу внутрішніх справ (ВВС) Республіки Комі підозрювані і звинувачені не забезпечуються індивідуальними місцями і змушені або спати по черзі, або спати сидячи, або лежачи на підлозі. На спальних місцях ув’язнених немає постільної білизни.

Оскільки в камери не подається навіть холодна вода, у приміщенні ІТУ немає душових, не забезпечуються навіть мінімальні умови гігієни. На прогулянки ув’язнених майже не виводять, через відсутність штатних працівників для супроводження. Більше того, в камерах відсутні туалети. За словами самих ув’язнених, оскільки всі камери в ІТУ переповнені і немає прогулянок, дезінфекцію жлором проводять у камерах в присутності ув’язнених.

На стінах і на підлозі бруд і кіптява. Оскільки у вікнах камери відсутнє скло, вікна забиті іззовні дерев’ними дошками, а зсередини – залізом. Тобто природнє освітлення відсутнє зовсім, а освітлюються камери однією лампочкою 40 Вт.

Через вибите скло і відсутність опалення температура в камерах не піднімається вище 5 – 10 градусів Цельсія. А поскільки верхній одяг заборонений, ув’язнені постійно мерзнуть. У медчастині ІТУ не вистачає необхідних медикаментів.

Такі умови утримання всіх, хто потрапляє в ІТУ Корткероського району, включаючи жінок і дітей. Нro.org зазначає, що є факти, коли жінок та підлітків, яких утримують в ІТУ Кортероського району, перевозять у суд в наручниках.

Окрім того, в ІТУ лише одна камера для добових затриманих. Виникає питання – якщо затримані різної статі, то куди їх помістять при перевантаженні усіх камер в ІТУ. Є підозри, що ув’язнених ожнієї статі тримають в одній камері.

Прокуратура Республіки Комі вже неодноразово проводила перевірки подібних фактів і більша частина з них підтверджувалася (3 лютого і 15 жовтня 2003 року, а також 6 жовтня 2004 року).

За результатами перевірки вживалися відповідні заходи, але ситуація так і не змінилася до цього часу.

МВС Республіки Комі посилається на недостатнє фінансування, а тортури в ІТУ Корткероського району Республіки Комі тривають.

РУПОР

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: