Публікація

Тепер без «обмежено придатний»: що чекає на військових та військовозобов’язаних?

Статусу «обмежено придатний» в Україні більше не існуватиме. Відповідний закон був підписаний напередодні й має набути чинності через місяць після його публікування. Він визначає лише два статуси: придатний та непридатний. Ті, кого раніше визнали обмежено придатними мають пройти ВЛК, та встановити статус повторно. 

Що для цього потрібно зробити і коли — журналісти Суспільного розпитали виконавчого директора Української Гельсінської спілки з прав людини Олександра Павліченка.

Зараз існує процедура визначення і встановлення статусу обмеженої придатності у мирний час та під час дії воєнного стану. Цим займається військово-лікарська комісія (ВЛК). Новий закон встановлює, що громадяни України, які були визнані обмежено придатними до військової служби, протягом дев’яти місяців мають пройти повторний медичний огляд для визначення придатності до військової служби. Наразі процедура проходження ВЛК не прописана. Закон скасовує статус обмежено придатних, але це не означає, що кожна особа з таким статусом повинна самостійно звернутися для з’ясування: придатна вона до військової служби або ні. 

Олександр Павліченко, виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини

Також потрібно враховувати, що статус обмеженої придатності ухвалювали на підставі наказу №402 від 2008 року. Цей наказ чинний і його ще не скасували. Він містить положення про військово-лікарську комісію та додаток «Розклад хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби, служби у військовому резерві». 

– Додаток містить повну кваліфікацію та визначення всіх розкладів хвороби або порушення функцій, які допомагають визначити людину як придатну, обмежено придатну або ж непридатну. Перелік хвороб у ньому тепер потребує повного переопрацювання. Без ухвалення наказу №402 з новими кваліфікаціями закон застосувати буде неможливо. Тож виникає питання, скільки потрібно часу, щоб відредагувати цей Розклад, — пояснює Олександр Павліченко.

Який має бути механізм?

В першу чергу ТЦК мають бути готовими для того, щоб переглядати статус та визнавати обмежено придатних осіб як непридатних або придатних. Визнати всіх придатними неможливо. Відповідно має бути повторне проходження військово-лікарської комісії та готовність системи ВЛК до цього.

– ВЛК повинна мати інструменти та методологію, якими зможуть оперувати. Зокрема це той же наказ №402, про який я вже згадував. Він має бути підготовлений, — наголошує Олександр Павліченко, — За той місяць, який дається на набуття законом чинності, має бути підготовлена методологія і вся система, щоб провести цю перекваліфікацію для всіх, хто має статус обмеженої придатності.

В процедурі немає обов’язку чи вимоги звертатися особі до ТЦК самостійно. Вона має з’являтися там за викликом. Так, як це сформульовано в законі, обов’язку кожної особи самостійно з’являтися і визначати, коли в межах 9 місяців, вона буде з’являтися до ТЦК чи для проходження ВЛК, немає. 

– ВЛК має давати рекомендації після повторного проходження. Наприклад, якщо людина не може підіймати понад 10 кілограмів, вона не має перебувати у штурмовому підрозділі, де лише екіпірування на людині може важити більше двадцяти кілограмів. Для цього ВЛК повинне мати чіткі інструкції та методологію. У межах виключно цього закону незрозуміло, як буде відбуватися переведення в склад активно діючих військовослужбовців тих, хто мав певні обмеження, — резюмувавПавліченко.

Після виходу ефіру на Суспільному, Міністерство оборони випустило роз’яснення, що передбачає скасування статусу «‎обмежено придатний» та що чекає на військових і військовозобов’язаних. 

Джерело: Міністерство оборони

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: