Публікація

«Сила наших знань визначить наше майбутнє»: відбулося нагородження переможців конкурсу есе

13 квітня відбулося урочисте нагородження переможців і лауреатів конкурсу есе Зимової школи для студентів-правників «Юридична професія під час та після війни». Цю школу Українська Гельсінська спілка з прав людини організувала для молоді, зацікавленої у правозахисній діяльності. 350 студентів та студенток правничих спеціальностей впродовж трьох місяців заглиблювалися у тему міжнародного гуманітарного права.

Урочисте нагородження переможців конкурсу есе. Спільне фото.

Як підсумок Зимової школи студенти підготували есе: на розгляд журі надійшло 112 робіт. У своїх есе учасники поділилися своїм баченням щодо роботи правників в умовах війни, викликів юридичної професії, міжнародного гуманітарного права як механізму захисту в умовах збройного конфлікту та концепції перехідного правосуддя.

За результатами голосування троє студентів стали переможцями, 10 відзначені окремим дипломом журі, 39 учасників/учасниць визнані лауреатами. 53 – стали фіналістами конкурсу есе в рамках Зимової школи. 

Урочисте нагородження переможців конкурсу есе.

На відкритті заходу виступили:

  • Олександр Павліченко, виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини;
  • Микола Гнатовський, суддя Європейського суду з прав людини;
  • Олександра Матвійчук, голова Центру громадянських свобод, відзначеного Нобелівською премією миру у 2022 році;
  • Анна Коломієць, суддя Верховного суду України;
  • Олексій Кравчук, суддя Вищого антикорупційного суду України;
  • Тимур Короткий, радник Президента Товариства Червоного хреста України, експерт УГСПЛ.

— Дякую за вашу наполегливість, рішучість і фаховість. У роботах йшлося про правові аспекти. В журі були практикуючі судді, адвокати, викладачі, фахові юристи, які мають високі здобутки. Тут відбувається певний місток між вами, молодим поколінням, яке виходить сьогодні в життя і юридичні професії, і тими, хто вже реалізований у цих юридичних професіях. Ці юристи сьогодні запроваджують стандарти і в галузі міжнародного гуманітарного права, і права прав людини, — підкреслив Олександр Павліченко. 

Олександр Павліченко, виконавчий директор УГСПЛ

Переможцями стали:

  • Кривний Владислав, студент Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого – диплом І ст.

— Пізніше, в особистій розмові, однокурсник пояснював мені, що оскільки сам народився і жив у Донецьку до подій 2014 року, то для нього тема ефективності міжнародного права постала досить гостро ще до вступу до університету. «В дванадцятирічному віці я мав покинути своє минуле життя, повністю. Воно стало зовсім інакшим. Міжнародне право й міжнародна спільнота не повернули мені моєї домівки, не підтримали мене коли я цього потребував. Чому я маю зараз його вивчати?..», — написав у своєму есе Владислав, розмірковуючи про ефективність міжнародного гуманітарного права.

  • Скубак Олександр, студент Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого – диплом ІІ ст.
  • Желнін Валерій, студент Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого – диплом ІІІ ст.

Переможців привітали Олександр Павліченко та адвокат Андрій Яковлєв, експерт УГСПЛ та випускник освітніх курсів. Вони вручили переможцям дипломи, подарунки та сертифікати, який дає змогу взяти участь у майбутніх курсах УГСПЛ.

Урочисте нагородження переможців конкурсу есе. Валерій Желнін, Андрій Яковлєв та Олександр Павліченко

— Те, що описував у роботі, було не стільки про право, скільки про правду, якою вона була. Ця історія є такою, як склалося наше життя. Є питання, яке я не зміг підняти у своєму есе. Багато хто на юридичному шляху поневіряється і не має мотивації. Я досить часто чую від своїх колег, коли вони зазначають, що не можуть вже щось робити. Навчання стало складніше. В такі моменти я подумки проговорюю: сила нашого духу визначає наше сьогодні, а сила наших знань, вмінь та навичок визначить наше майбутнє, — зазначив Владислав Кривний під час нагородження.

Окремо у рамках кожної з тем журі відзначили есе, які зачепили своєю фаховістю та позицією. Журі зазначили, що есе студентів змусили подивитися на свою роботу під іншим кутом та в дечому навіть змінити свій підхід.

Урочисте нагородження переможців конкурсу есе. Лауреати конкурсу та члени журі

В темі: «Чи можна перемогти у війні, не обмежуючи права людини?» відзнаку отримали:

  • Кузьменко Аліса;
  • Артеменко Ксенія;
  • Чайка Борис

В темі «Доброчесність у юридичній професії: усвідомлена потреба чи карго-культ?»:

  • Біленкова Валерія.

В темі: «Чи на часі концепція правосуддя перехідного періоду у розпал війни?»:

  • Анохіна Дар’я;
  • Ємець Єлизавета.

В темі: «Правова допомога ворогу України: юридичні та етичні кордони»:

  • Шевчук Анна.

В темі: «Чи є війна доказом неефективності міжнародного права?»:

  • Михайлик Гліб;
  • Лисичина Надія.

В темі: «Портрет юриста/юристки в повоєнній Україні: виклики, професійні компетентності та особисті якості»:

  • Адомська Мар’яна.

З повним переліком переможців та лауреатів можна ознайомитися за посиланням.

Після церемонії нагородження студенти та експерти УГСПЛ взяли участь у панельній дискусії «Дилеми воєнного та повоєнного часу: який вибір є правильним та як його зробити». Модерував дискусію Сергій Мовчан, керівник департаменту документування воєнних злочинів УГСПЛ. 

Урочисте нагородження переможців конкурсу есе. Тимур Короткий

Учасники дискусії обговорили два важливих для правозахисту питання: поводження з російськими військовополоненими та роботу адвокатів на тимчасово окупованих територіях України. Кожен з присутніх міг висловити свій погляд на проблемне питання, тож ці дилеми розглянули детально і з врахуванням різноманітних позицій. Вони викликали жваві обговорення як серед студентів, так і серед експертів і членів журі. Учасники зазначили: було цікаво послухати думки одне одного та повчитися у процесі.


Підписуйтесь на сторінки УГСПЛ у соціальних мережах:

Facebook | Instagram | Telegram — УГСПЛ пише | Telegram з анонсами подій | Twitter | Youtube | Viber


Цей захід став можливим завдяки щедрій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми «Права людини в дії», яка виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини.

У світі, USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 9 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: