Публікація

Суспільне телебачення – тест на демократію

„Наша країна має давні традиції державного мовлення, і правлячій еліті буде складно відмовитися від цього неефективного, але привабливого своєю керованістю медіа. Таким чином організація суспільного телерадіомовлення – своєрідний тест на демократію, який має пройти нова влада. Вона має довести, що її завдвння служити інтересам громадян, що її обрали, а не контролювати цих громадян”, – вважає президент Академії української преси Валерій Іванов.

Сьогодні в інформаційному агенстві УНІАН відбулася прес-конференція, де були оприлюднені плани Коаліції громадських організацій „Суспільне мовлення”.

Коаліція була створена 20 грудня минулого року з метою розробки і втілення проекту функціонування суспільного телебачення і радіомовлення в Україні. До складу коаліції увійшли Громадська рада з питань свободи слова та інформації, Незалежна асоціація телерадіомовників, „Інститут політики”, „Телекритика”, Академія Української преси, Комітет „Рівність можливостей” та Київська незалежна медіа-профспілка.

Основними задачами Коаліції учасники прес-конференції визначили рнозробку механізму управління та громадського контролю за суспільним мовленням, створення інструменту фінансування для забезпечення повної незалежності суспільного мовника від держави та фінансово-політичних груп, розробка концепції редакційної політики та програмного наповнення для задоволення потреб українських громадян та визначити шляхи використання ресурсів державних телерадіомовних організацій для заснування системи суспільного мовлення.

Як зазначила Тетяна Лєбєдєва, Голова правління Незалежної асоціації телерадіомовників, саме ці аспекти мають стати ключовими у справі створення збалансованої та ефективної системи суспільного телебачення та радіомовлення. „Робота над проектом повинна базуватися на принципах свободи слова, закріплених у статті 10 Європейської конвенції з прав людини та основних свобод”, – зазначила вона і запевнила, що під час розробки проекту будуть неодмінно враховуватися рекомендації європейських інститутів щодо гарантій діяльності суспільного мовлення, досвід діяльності існуючих у світі моделей та сучасний стан українських електронних ЗМІ.

Представник Громадської ради з питань свободи слова та інформації Юрій Артеменко повідомив, що втілення проекту розпочнеться з його громадського обговорення на початку лютого і проведення 13 квітня парламентських слухань.

Учасники прес-конференції запевнили присутніх журналістів, що вдаватися до порушень прав працівників Національної телерадіокомпанії України (на базі якої і планується впроваджувати суспільне мовлення) ніхто не збирається. Не буде, за словами Ю. Артеменка і тотального переліцензування, а, тим більше, знищення каналів.

Голова Київської незалежної медіа-профспілки Євген Глібовицький наголосив, що члени Коаліції і надалі виконуватимуть роль „сторожових псів” свободи слова і не допустять тиску на журналістів та використання суспільного телебачення для реалізації політичних інтересів.

Олена Голюк,

РУПОР

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: