Публікація

Серія вебінарів від випускників освітніх програм УГСПЛ

Українська Гельсінська спілка з прав людини розпочинає серію вебінарів, під час яких експерти розкриватимуть питання, пов’язані з темою колабораційної діяльності.

Вебінари не лише розширюватимуть знання щодо актуальних правових проблем, але й дозволять дізнатися про можливі шляхи подолання викликів, які постали перед українським суспільством у правовій сфері внаслідок війни. Частина експертів — випускники освітніх програм УГСПЛ.

Зареєструватися для участі можна у формі нижче або за посиланням.

Перелік вебінарів (доповнюється)

28 березня, 11:00 – 13:00 — Кримінально-правова новела про колабораційну діяльність «прокурорів», вчителів та інших соціальних працівників.

31 березня, 11:00 – 13:00 — Ведення бізнесу на окупованій території та передання матеріальних ресурсів (ч. 4 ст. 111-1 КК): аспект колаборації.

4 квітня, 11:00-13:00 — Дії роботодавця по відношенню до працівника-колаборанта: як не трапити у халепу?

7 квітня, 11:00-13:00 — Криміналізація колабораційної діяльності

11 квітня, 11:00-13:00 — Колабораційна діяльність у закладах загальної середньої освіти

14 квітня, 11:00-13:00 — Угоди у справах про колабораційну діяльність

18 квітня, 11:00-13:00 — Забезпечення процесуального права на справедливий судовий розгляд та забезпечення права «Nullum crimen sine lege» у кримінальних провадженнях про колабораційну діяльність»

21 квітня, 11:00-13:00 — Запобіжні заходи у справах про колабораційну діяльність: як запобігти ризикам порушення прав людини.

25 квітня, 11:00-13:00 — Проблеми доказування злочинів про колабораційну діяльність.

28 квітня, 11:00-13:00 — Застосування спеціальної процедури притягнення до кримінальної відповідальності (in absentia) за колабораційну діяльність

2 травня, 11:00-13:00 — Особливості здійснення захисту у справах про колабораційну діяльність за відсутності “колаборанта”: дотримання КПК, ПАЕ, стандартів якості

5 травня, 11:00-13:00 — Адвокати обвинувачених у колабораційній діяльності: що треба знати для захисту з міжнародного гуманітарного права та міжнародного права прав людини

Щоб не пропустити анонси нових вебінарів, підписуйтесь на наш телеграм канал, де ми анонсуємо навчальні події.


28 березня, 11:00 – 13:00 Кримінально-правова новела про колабораційну діяльність «прокурорів», вчителів та інших соціальних працівників

Разом з експертами обговорили співвідношення злочинів щодо колабораційної діяльності та норм Міжнародного гуманітарного право та визначили, як МГП впливає на право держави захищати свій суверенітет або чи може МГП врятувати від кримінальної відповідальності за національним законом. Також під час вебінару торкнулись деяких особливостей спеціального досудового розслідування щодо так званих «прокурорів», які працюють у незаконних правоохоронних органах на тимчасово окупованій території і розглянули  актуальну судову практику за ч. 1,3,7 ст. 111-1 КК України у взаємозв’язку із досвідом розгляду «колабораційних справ» за кордоном. 

Експерти:

  • Яковлєв Андрій Вікторович, адвокат, керуючий партнер АО «Амбрела», експерт РЦПЛ та МІПЛ, підготовлений УГСПЛ тренер з МГП
  • Данилів Софія Вікторівна, суддя Білоцерківського міськрайонного суду Київської області, к.ю.н., випускниця навчального курсу УГСПЛ «Захист прав людини в умовах збройного конфлікту в Україні»
  • Овчаренко Антін Сергійович, прокурор відділу Офісу Генерального прокурора, випускник навчального курсу УГСПЛ «Захист прав людини в умовах збройного конфлікту в Україні», підготовлений УГСПЛ тренер з освітніх проєктів. 

Переглянути запис можна за посиланням.


31 березня, 11:00 – 13:00 — Ведення бізнесу на окупованій території та передання матеріальних ресурсів (ч. 4 ст. 111-1 КК): аспект колаборації

Життя в умовах окупації продовжується, і суб’єкти підприємництва відіграють важливу роль у забезпеченні людей різними благами. Водночас Кримінальним кодексом України запроваджено кримінальну відповідальність за ведення господарської діяльності у взаємодії з незаконними органами на окупованій території.

На цьому стику соціального і юридичного аспекту пропонується теоретичний аналіз такого складу кримінального правопорушення у зіставлення з наявною судовою практикою. Окреслимо проблеми розмежування з іншими злочинами (ст. 111, 111-2 КК), а також поговоримо про переваги, недоліки та перспективи кримінальної відповідальності.

Експерт: Євген Діденко, суддя Оболонського районного суду м. Києва, доктор філософії у сфері права.

Переглянути запис можна за посиланням.


4 квітня, 11:00-13:00 — Дії роботодавця по відношенню до працівника-колаборанта: як не трапити у халепу?

В умовах війни одним з викликів, з яким можуть стикатися роботодавці — працівники-колаборанти. Під час цього вебінару розберемо, що робити та які є законні способи реагування роботодавця на наявну інформацію про колабораційну діяльність працівника при: 

а) відсутності порушеного кримінального провадження; 

б) повідомленні про підозру; 

в) врученні обвинувального акта; 

г) наявності обвинувального вироку. 

А також разом з експерткою пошукаємо доступні та релевантні кроки для підприємств, установ та організацій, які дозволять приймати виважені рішення з урахуванням трудових прав працівників та деяких аспектів окупації, деокупації чи територій, де не ведуться активні бойові дії.

Експертка: Сербіна Анастасія, адвокатка, керівниця Тренінгової групи АС, член Комітету захисту прав адвокатів та гарантій адвокатської діяльності Ради адвокатів Донецької області.

Переглянути запис можна за посиланням.


7 квітня, 11:00-13:00 — Криміналізація колабораційної діяльності

Питання кримінальної відповідальності за колабораційну діяльність досі стоїть гостро. Чи означає поява нової статті про колабораційну діяльність необхідність закриття старих справ з відповідною фабулою, які раніше кваліфікувались як державна зрада?

Під час вебінару разом з експертом обговоримо тему появи кримінальної відповідальності за колабораційну діяльність, проблематику відсутності такої відповідальності до 2022 року (спроби сторони обвинувачення інкримінувати ті самі дії за статтею 111 КК України «Державна зрада») у судовій практиці, а також дія закону у часі.

Крім того, цей же аспект буде цікаво дослідити в контексті перспектив звернення до Європейського суду з прав людини за статтею 7 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод («Ніякого покарання без закону»). 

Експерт: Шадрін Олександр, партнер АО “Баррістерс”, адвокат

Переглянути запис можна за посиланням.


11 квітня, 11:00-13:00 — Колабораційна діяльність у закладах загальної середньої освіти.

Колабораційна діяльність освітян є предметом жвавих суспільних дискусій та обговорень, але єдиних та однозначних висновків немає. 

Чи будуть притягнуті до кримінальної відповідальності усі освітяни, які залишилися працювати на тимчасово окупованих територіях України – питання, яке до цього часу лишається проблемним. Окремої уваги та дослідження потребують й інші аспекти: 

  • хто є суб’єктом колабораційної діяльності у закладах освіти;
  • які дії підпадають під ознаки колабораційної діяльності;
  • чи потрібно попереджати колабораційну діяльність;
  • що робити у випадку виявлення ознак колабораційної діяльності у діях освітянина;
  • який порядок звільнення освітянина-колаборанта існує.

Ці та інші питання обговоримо разом з експерткою під час вебінару «Колабораційна діяльність у закладах загальної середньої освіти».

Експертка: Мезенцова Наталія, адвокатка, випускниця навчального курсу УГСПЛ «Захист прав людини в умовах збройного конфлікту в Україні»

Переглянути запис можна за посиланням.


14 квітня, 11:00-13:00 — Угоди у справах про колабораційну діяльність

Ефективність кримінального переслідування осіб, які співпрацюють з ворогом під час війни, є важливою складовою мирного майбутнього нашої країни та відновлення правопорядку. Значна частина кримінальних проваджень за статтею 111-1 Кримінального кодексу України закінчується підписанням угоди про визнання винуватості між прокурором та підозрюваним (обвинуваченим), яку суд затверджує своїм вироком.

Компромісне правосуддя у цій категорії справ має свої переваги, недоліки та особливості. Що необхідно знати та на що звертати увагу у кримінальних провадженнях на підставі угод з колаборантами будемо говорити на вебінарі «Угоди у справах про колабораційну діяльність».

Під час зустрічі експертка розкриє наступні питання:

  • процедурні аспекти укладення та затвердження угоди; 
  • обов’язкові та необов’язкові складові змісту угоди;
  • процесуальні обов’язки прокурора та суду, розмежування їхніх повноважень;
  • підстави для відмови у затвердженні угоди;
  • інтереси суспільства у справах про колабораціонізм;
  • наслідки невиконання особою зобов’язань за угодою;
  • практика ЄСПЛ щодо справедливості кримінального провадження на підставі доказів, які були отримані в обмін на вигоду від укладення угоди зі стороною обвинувачення.

Експертка: Котельва Катерина, суддя Галицького районного суду м. Львова, викладач Національної школи суддів України, випускниця освітніх курсів УГСПЛ.

Переглянути запис можна за посиланням.


18 квітня, 11:00-13:00 — Забезпечення процесуального права на справедливий судовий розгляд та забезпечення права «Nullum crimen sine lege» у кримінальних провадженнях про колабораційну діяльність»

Під час міжнародного збройного конфлікту особливо актуальним є дотримання прав сторін кримінального провадження у справах про колабораційну діяльність, зокрема і забезпечення процедурних аспектів права на справедливий судовий розгляд та дотримання гарантій «ніякого покарання без закону».

У цьому вебінарі ми розглянемо питання забезпечення процесуального права на справедливий судовий розгляд у кримінальному аспекті, принципи «рівності зброї» та змагальності, а також дотримання права на захист та презумпцію невинуватості. 

Друга частина вебінару буде присвячена вивченню гарантій «ніякого покарання без закону» у кримінальних провадженнях про колабораційну діяльність та оцінці перспектив звернень до Європейського суду з прав людини щодо порушень цих прав.

Вебінар буде корисним адвокатам, прокурорам і суддям, які беруть участь у кримінальних провадженнях про колабораційну діяльність.

Експерт: Лещенко Андрій, адвокат, керуючий партнер адвокатського об’єднання «Прайм Юріс», випускник освітнього  курсу УГСПЛ «Стандарти прав людини в діяльності адвокатів та суддів».

Переглянути запис можна за посиланням.


21 квітня, 11:00-13:00 — Запобіжні заходи у справах про колабораційну діяльність: як запобігти ризикам порушення прав людини.

Безальтернативність запобіжних заходів для осіб, які підозрюються або обвинувачуються у вчиненні колабораційної діяльності, є викликом для українського правосуддя.

З одного боку, вимогами часу викликані зміни до процесуального законодавства, які не дають можливості слідчому судді обрати будь-який інший запобіжний захід, окрім тримання під вартою особи, яка підозрюється у співпраці з ворогом під час війни. З іншого боку, неможливість застосування інших запобіжних заходів може призвести до порушень прав людини та принципу верховенства права. 

Війна не скасовує виконання Україною прийнятих на себе зобов’язань за міжнародними договорами. 

Про співвідношення норм національного кримінально-процесуального законодавства та права прав людини, про можливі ризики порушення гарантій прав людини та як цього уникнути будемо говорити на вебінарі.

Експертка: Котельва Катерина, суддя Галицького районного суду м. Львова, викладач Національної школи суддів України, випускниця освітніх курсів УГСПЛ.

Переглянути запис можна за посиланням.


25 квітня, 11:00-13:00 — Проблеми доказування злочинів про колабораційну діяльність

Збройна агресія РФ та окупація частини території України призвела до збільшення фактів колабораційної діяльності на окупованій території та, як результат, зростання кількості зареєстрованих та розслідуваних правоохоронними органами кримінальних проваджень.

Визначенню підлягає криміналізація колабораціонізму в Кримінальному кодексі України, а також можливі шляхи удосконалення юридичних конструкцій, що його регламентують.

Розслідування злочинів колабораційної діяльності має певну низку проблемних аспектів. В першу чергу це обумовлено складнощами у встановленні джерел доказів: документів та показань, їх фіксування, збереження, а також – забезпечення належності та допустимості.

Зазначене вимагає від сторони обвинувачення проведення якомога більшого комплексу дій з метою перевірки інформації про факт можливої колабораційної діяльності, а у випадку її підтвердження, – здобуття достатніх доказів вчинення таких злочинів.   

Як чинити при розслідуванні кримінальних проваджень за фактами колабораціонізму, які проблеми доказування таких злочинів існують та що робити у таких випадках — ці та інші питання розкриють експерти під час вебінару «Проблеми доказування злочинів про колабораційну діяльність».

Експерти: 

  • Жидков Валерій Леонідович, прокурор відділу Офісу Генерального прокурора, випускник навчального курсу УГСПЛ «Захист прав людини в умовах збройного конфлікту в Україні»
  • Жила Олександр Борисович, заступник начальника управління Офісу Генерального прокурора

Переглянути запис можна за посиланням.


28 квітня, 11:00-13:00 — Застосування спеціальної процедури притягнення до кримінальної відповідальності (in absentia) за колабораційну діяльність

Значна кількість кримінальних проваджень про злочини колабораційної діяльності здійснюється за відсутності підозрюваного або обвинуваченого (in absentia).

Особлива процедура притягнення до кримінальної відповідальності, з одного боку, вимагає від сторони обвинувачення виконання завдань кримінального провадження та забезпечення ефективності розслідування цих злочинів, що становлять загрозу національній безпеці України. З іншого боку, сторона обвинувачення у вказаній категорії справ зобов’язана використати всі передбачені законом можливості для дотримання прав підозрюваного чи обвинуваченого (зокрема, прав на захист, на доступ до правосуддя), а також сприяти забезпеченню справедливого судового розгляду.

Під час вебінару експерти розкриють наступні питання:

  1. Які докази дають підстави підозрювати особу, як відбувається повідомлення про підозру та набуття статусу підозрюваного.
  2. Як забезпечити право на захист на стадії досудового розслідування за відсутності підозрюваного.
  3. Як відбувається забезпечення справедливого судового розгляду та міжнародних стандартів у справах (in absentia).
  4. Як виконуються вироки у справах (in absentia): виконання на національному рівні, позиція ЄСПЛ, інструменти розшуку засуджених за воєнні злочини та шляхи можливого удосконалення національного законодавства.

Експерти: 

  • Жидков Валерій Леонідович, прокурор відділу Офісу Генерального прокурора, випускник навчального курсу УГСПЛ «Захист прав людини в умовах збройного конфлікту в Україні»
  • Жила Олександр Борисович, заступник начальника управління Офісу Генерального прокурора

Переглянути запис можна за посиланням.


2 травня, 11:00-13:00 — Особливості здійснення захисту у справах про колабораційну діяльність за відсутності “колаборанта”: дотримання КПК, ПАЕ, стандартів якості

Тему кримінальних проваджень та справ про колабораційну діяльність продовжить вебінар «Особливості здійснення захисту у справах про колабораційну діяльність за відсутності “колаборанта”: дотримання КПК; ПАЕ; стандартів якості». Цього разу запрошуємо до участі адвокатів, які працюють в кримінальному провадженні.

Яка роль адвоката на стадії дистанційного повідомлення про підозру та під час інших стадій розгляду справи — розповість Сербіна Анастасія, адвокатка, керівниця Тренінгової групи АС, член Комітету захисту прав адвокатів та гарантій адвокатської діяльності Ради адвокатів Донецької області.

Під час вебінару разом з експерткою поговоримо про:

  • правила та нюанси дистанційного повідомлення про підозру (ч. 8 ст. 135 КПК України) та роль адвоката на цій стадії;
  • особливості здійснення спеціального досудового розслідування (in absentia) щодо осіб, які переховуються на території держави-агресора (ст.ст. 297-1 – 297-5 КПК України) з дотриманням ПАЕ та стандартів якості в кримінальному провадженні для адвокатів системи БПД;
  • правила судового розгляду і винесення вироку за відсутності такого обвинуваченого  (in absentia) (ч. 3 ст. 323 КПК України);
  • про залучення адвоката на окрему процесуальну дію;
  • про співвідношення гарантій КПК та дотримання права на захист з ПАЕ та актуальними рішеннями РАУ.

Експертка: Сербіна Анастасія, адвокатка, керівниця Тренінгової групи АС, член Комітету захисту прав адвокатів та гарантій адвокатської діяльності Ради адвокатів Донецької області.

Зареєструватися для участі можна у формі нижче або за посиланням.


5 травня, 11:00-13:00 — Адвокати обвинувачених у колабораційній діяльності: що треба знати для захисту з міжнародного гуманітарного права та міжнародного права прав людини

Тривале проживання на окупованих територіях порушує питання співпраці з окупаційною адміністрацією, часом вимушеної, а часом добровільної, що конфліктує з обов’язками перед державою. Як вимушена, так і добровільна, взаємодія з окупаційними органами може бути витлумачена як колабораційна діяльність.

Колабораційні дії криміналізовані ст. 111-1 Кримінального кодексу України. Водночас за нормами Четвертої Женевської конвенції у населення окупованої території є ряд прав, часом їм кореспондують обов’язки держави.

Під час заходу детального поговоримо про права громадянина, що проживає на окупованій території, гуманітарні гарантії за нормами міжнародного гуманітарного права та спробуємо окреслити правомірну діяльність на окупованій території, яка узгоджується з міжнародним гуманітарним правом. У фокусі нашої уваги будуть норми міжнародного гуманітарного права, які надають гарантії населенню окупованої території та їх співвідношення з криміналізованою колабораційною діяльністю.

Під час вебінару експерти розкриють наступні питання:

  1. Як впливають норми міжнародного гуманітарного права на права (МГП) на обов’язки громадянина.
  2. Які норми МГП захищають мешканців окупованих за територій
  3. Як співвідносяться норми МГП та ст. 111-1- Кримінального кодексу України.
  4. Аналіз “Нюрнберзьких принципів” через призму запитання адвокатів “поняття злочинів проти людяності”.
  5. Контроль суду за якістю захисту, позиція ЄСПЛ.

Експерти:

  • Яковлєв Андрій Вікторович, адвокат, керуючий партнер Адвокатського об’єднання «Амбрела», експерт РЦПЛ та МІПЛ, випускник освітнього курсу УГСПЛ «Стандарти прав людини в діяльності адвокатів та суддів», підготовлений УГСПЛ тренер з МГП.
  • Данилів Софія Вікторівна, суддя Білоцерківського міськрайонного суду Київської області, к.ю.н., випускниця навчального курсу УГСПЛ «Захист прав людини в умовах збройного конфлікту в Україні»

Зареєструватися для участі можна у формі нижче або за посиланням.


  • Підписуйтесь на наш телеграм канал, де ми анонсуємо навчальні події, щоб не пропустити оновлень.
  • Заходи впроваджуються в рамках Програми USAID Ukraine  USAID Україна «Права людини в дії».
  • У світі USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 3 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: