Публікація

Щодо звіту моніторингової місії ООН про події в Іловайську у 2014 році

9 серпня 2018 року був презентований звіт моніторингової місії ООН щодо подій в Іловайську у 2014 році

Доповідь, підготовлена Офісом ООН з прав людини, охоплює порушення, вчинені проти цивільних осіб та осіб hors de combat (позбавлених боєздатності) у контексті подій під Іловайськом та на його околицях з 1 по 31 серпня 2014 року. У доповіді викладені факти, зібрані під час інтерв’ювання близько 80 безпосередніх учасників подій. Свідчення були зібрані як на підконтрольній Україні території, так і на непідконтрольній. Під час бойових дій, як зазначається у звіті, мали місце воєнні злочини, що привели до загибелі цивільного населення, а також випадки жорстокого поводження із позбавленими боєздатності особами, у тому числі й вбивства.

Основний мотив Доповіді: важливість притягнення до відповідальності винних та забезпечення правосуддя за порушення прав людини під час цих подій задля досягнення сталого миру та примирення. Адже, за даними Місії, щонайменше 36 цивільних осіб загинуло в результаті невибіркових обстрілів і було знищено 600 із 1800 приватних будинків та пошкоджено 116 багатоповерхових будинків.

За даними «Мапи пам’яті» Центру документування УГСПЛ, в Іловайську, окрім військових та представників добробатів, загинули 32 цивільні особи. В базі Центру міститься інформація про вбивства поранених та масові страти полонених. У ній також зібрані свідчення про залучення військовополонених до примусових робіт, що були пов’язані з ексгумацією та розмінуванням.

Однак, пам’ятаючи про «гібридну війну» і правило, що будь-які твердження повинні мати, як мінімум, три джерела підтвердження, ми ставимось до свідчень з обережністю. Усні показання мають бути підтверджені фактами, однак, на жаль, ми не можемо отримати їх без доступу до місць злочинів. Правосуддя має бути об’єктивним та неупередженим, а винні у воєнних злочинах – понести справедливе покарання.

При цьому слід відзначити, що у Доповіді Місії недостатню увагу та відповідну оцінку приділено участі Військових Сил Російської Федерації у бойових діях під Іловайськом та обстрілам з території Росії, про що є достатньо зібраної інформації та свідчень в базі Центру документування.

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: