Публікація

Розширили перелік ВПО, які можуть отримати виплати, і уточнили процедури: чергові зміни до Порядку

На сайті Верховної Ради України опублікували урядову постанову № 331, яка містить повний текст анонсованих 22 березня 2024 року змін до Порядку надання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам (ПКМУ № 332 від 20.03.2022р.).

Що ще змінилось в умовах отримання переселенських виплат — розбирались юристи приймальні Української Гельсінської спілки з прав людини в м. Суми.

Які категорії отримали право на виплати?

Нові зміни деталізували умови отримання допомоги на проживання дітьми, які навчаються за денною або дуальною формою в закладах професійної, передвищої та вищої освіти: виплати вони зможуть отримувати протягом усього періоду навчання і після досягнення 18 років – до 23 років (за умови відсутності власних сімей). Допомога їм може призначатися як у складі сім’ї, так і особисто, за окремою заявою, якщо їх фактичне місце проживання інше, ніж в уповноваженої особи сім’ї.

Допомогу на проживання разом із дітьми-сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування, зможуть отримувати також їхні опікуни (піклувальники).

Збільшили вік дітей (з 14 до 18 років), за якими доглядає непрацююча працездатна особа у складі отримувачів допомоги сім’ї, фактичним місцем проживання якої є територія бойових дій (чи можливих бойових дій), або якщо навчання дітей через певні обставини відбувається он-лайн чи дистанційно.

Ілюстративне фото. Джерело depositphotos.com

Окремо була зазначена категорія  – фізичні особи, які надають соціальні послуги з догляду, а також особи, які доглядають за дитиною до 3-х років (або до 6 років, за умови визначення цього строку в медичному висновку ЛКК).

На отримання допомоги можуть претендувати також особи віком від 55 років, які зареєструвались в центрі зайнятості як безробітні або як такі, що шукають роботу, або працюють чи провадять підприємницьку діяльність. 

Отримати допомогу можуть також всі члени сім’ї, яка складається тільки з непрацездатних осіб.

Збільшили термін (з одного місяця до двох), впродовж якого працездатна особа має працевлаштуватись або зареєструватись в центрі зайнятості, щоб виплата допомоги не була припинена.

Внесли зміни також до переліку категорій внутрішньо переміщених осіб, які мають право на отримання допомоги за окремою заявою (п. 13-4 Порядку). Змінили  вік (з 14 до 18 років) дитини, яка прибула без законного представника, та стосовно якої можуть подавати заяву родичі або особи, до сім’ї якої тимчасово влаштовано дитину. Допомогу призначатимуть також дітям, які влаштовані в сім’ї патронатного вихователя на період перебування дітей у сім’ї патронатного вихователя, а також патронатним вихователям та дітям, щодо яких встановлено факт відсутності батьківського піклування та які тимчасово влаштовані в сім’ю родичів, знайомих, прийомну сім’ю або дитячий будинок сімейного типу, з числа внутрішньо переміщених осіб.

До вказаного переліку додані також особи з тяжкими формами захворювання, зокрема рідкісними орфанними захворюваннями, онкологічними, онкогематологічними захворюваннями, тяжкими психічними розладами, цукровим діабетом I типу (інсулінозалежний), гострими або хронічними захворюваннями нирок IV ступеня, з тяжкими травмами, які потребують трансплантації органа, паліативної допомоги, яким не встановлено інвалідність, що підтверджується документально.

Незмінними залишаються для перелічених категорій осіб наступні умови:  

  • відповідний фінансовий стан сім’ї (середньомісячний сукупний дохід на одну особу протягом тримісячного періоду, за який враховуються доходи на момент продовження виплати допомоги, не перевищує чотирьох прожиткових мінімумів для осіб, які втратили працездатність, на 1 січня року – наразі це 9 444 грн).
  • дата переміщення (не раніше 01.01.2022 року) з території, включеної до відповідного Переліку, для якої не визначено дати завершення бойових дій (припинення можливості бойових дій) або тимчасової окупації. 
Фото ілюстративне: depositphotos.com
Ілюстративне фото. Джерело: depositphotos.com

Окремі уточнення щодо виплат та перевірок ВПО

В постанову також внесені деякі зміни, які уточнюють окремі норми і мають допомогти уникнути подвійного чи іншого хибного тлумачення тексту Порядку, про які ми писали тут.

Читати більше: Кому з переселенців подовжать виплати, а кому скасують: чергові зміни у Порядку надання допомоги

Додатково уточнені категорії осіб, які підпадають під умови отримання допомоги, – конкретизована можливість отримання допомоги особами з інвалідністю 3 групи, зазначено про наявність факту переміщення з території, включеної до Переліку територій, щодо яких не визначено дати завершення бойових дій (припинення можливості бойових дій) або тимчасової окупації, факту знищення або пошкодження житла до ступеня непридатного для проживання. Змінені такі формулювання, як «особи, які втратили працездатність» на «непрацездатні особи», «особи працездатного віку» на «працездатні особи», до поняття он-лайн навчання додана дистанційна форма.

Окремо зазначено, що у разі якщо в сім’ї відбулись зміни, які впливають на розмір призначеної допомоги (народження дитини, встановлення опіки над малолітніми дітьми, які є сиротами або позбавленими батьківського піклування, та фізичними особами, які визнані недієздатними, укладення шлюбу), розмір допомоги перераховується з місяця, в якому була подана відповідна заява уповноваженого представника сім’ї.

Відбулися деякі зміни, що стосуються організації перевірки Нацсоцслужбою внутрішньо переміщених осіб за зареєстрованим місцем фактичного проживання. Тепер особу мають попередити не менш як за 3 календарних дні до проведення перевірки (раніше було 2 дні).

Вказана постанова № 331 також визначає, що звертатися з заявою про призначення допомоги на проживання внутрішньо переміщені особи можуть до кінця квітня 2024 року, водночас у разі задоволення заяви допомогу мають призначити і виплачувати починаючи з 1 березня 2024 року.

Звертатися щодо консультацій як переселенцям, так і представникам соціального захисту населення, можна до приймалень УГСПЛ в різних регіонах.

Нагадуємо, що мережа громадських приймалень УГСПЛ надає юридичну допомогу постраждалим унаслідок війни Росії проти України, за підтримки Програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Права людини в дії», яка виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини. Ми працюємо у 18 областях країни. Щоби дізнатися наші контакти, натисніть ТУТ.


Підписуйтесь на сторінки УГСПЛ у соціальних мережах:

Facebook | Instagram | Telegram — УГСПЛ пише | Telegram з анонсами подій Twitter Youtube | Viber


Дана публікація стала можливою завдяки щедрій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми «Права людини в дії», яка виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини.

Погляди та інтерпретації, представлені у цій публікації, не обов’язково відображають погляди USAID, Уряду США. Відповідальність за вміст публікації несуть виключно автори та УГСПЛ.

У світі, USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 9 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: