Публікація

Розголос діагнозу медиками: що робити і як захиститися?

До юристів громадської приймальні Української Гельсінської спілки з прав людини у Кропивницькому звернувся чоловік, який поскаржився на розголошення медиками його діагнозу. Про те, як закон охороняє особисту інформацію щодо стану здоров’я людини та яка відповідальність загрожує порушникам розповів адвокат, координатор громадської приймальні УГСПЛ у Кропивницькому Євген Козій.

Дмитрові (ім’я змінено) близько 50-ти років. Чоловік має низку хронічних захворювань, а також ВІЛ-позитивний статус. Через військову агресію Росії він був змушений покинути домівку і переїхати до безпечнішого місця. Разом з іншими ВПО знайшов прихисток в одному із селищ Кіровоградскьої області. Місце компактного розселення для переселенців знаходиться на території медичного закладу. Юристам Дмитро поскаржився на те, що один із лікарів, начебто, розповідає односельцям про його хворобу, при цьому навіть недіагностовану. 

Євген Козій, адвокат, координатор громадської приймальні УГСПЛ у Кропивницькому.
Євген Козій, адвокат, координатор громадської приймальні УГСПЛ у Кропивницькому.

«Після спілкування з клієнтом, ми використали медіацію, як інструмент вирішення проблеми Дмитра і це дало свої результати», – розповідає адвокат, координатор громадської приймальні УГСПЛ у Кропивницькому Євген Козій.

Медіація – це вид альтернативного врегулювання суперечок. До врегулювання конфліктної ситуації залучається посередник (медіатор), який допомагає сторонам налагодити процес комунікації так, щоб вони самі обрали той варіант рішення, яке задовольнить інтереси і потреби усіх учасників конфлікту.

Фахівці приймальні надали кваліфіковану консультацію щодо прав Дмитра, передбачених законодавством. І на даний момент чоловік не має претензій до медперсоналу або лікаря.

Медична таємниця: що це і яка відповідальність за її розголошення? 

Співробітники медичних закладів (лікар, медична сестра та немедичний персонал), які під час виконання службових або про­фесійних обов’язків дізнались про хворобу та стан здоров’я людини, не мають права розголошувати цю інформацію, крім передбачених законодавством випадків.

Медичною таємницею при цьому є не лише стан здоров’я людини та діагноз, а й факт звернення до закладу охорони здоров’я за медичною допомогою (ст. 39-1 закону «Основи законодавства України про охорону здоров’я» – право на таємницю про стан здоров’я).

Розголошення відомостей означає, що особа, яка зобов’язана зберігати отриману медичну інформацію в таємниці, незаконно ознайомлює з нею сторонніх осіб або своєю поведінкою створює умови, які надають стороннім особам можливість дізнатися медичну таємницю відносно пацієнта.

Розголошення відомостей про проведення медичного обстеження на виявлення ВІЛ, або захворювання на СНІД та його результатів, тягне за собою кримінальну відповідальність за статтею 132 Кримінального кодексу України.

Також люди з ВІЛ мають право на відшкодування шкоди пов’язаної з розголошенням чи розкриттям інформації про їхній позитивний ВІЛ-статус відповідно до ст. 15 ЗУ «Про протидію поширенню хвороб, зумовлених вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ), та правовий і соціальний захист людей, які живуть з ВІЛ». 

Як діяти, якщо медики не зберігають медичну таємницю?

Якщо потерпілий хоче довести справу до кримінальної відповідальності медичного працівника, необхідно подати заяву про вчинення злочину за статтею 132 Кримінального кодексу України до Національної поліції.

Якщо завдано шкоду, пов’язану з обмеженням прав внаслідок розголошення чи розкриття інформації про її ВІЛ-позитивний статус, потерпілий має всі підстави звернутися до суду з цивільним позовом щодо винних (медичного працівника чи медичного закладу, залежно від обставин) про відшкодування шкоди за ст. 15 ЗУ «Про протидію поширенню хвороб, зумовлених вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ), та правовий і соціальний захист людей, які живуть з ВІЛ».

Читайте також: Лікар безпідставно розкрила ВІЛ-статус пацієнтки. Юристи в суді довели порушення медика

Людині погрожують розголосити діагноз: як діяти?

Як переселенцям з ВІЛ отримати медичну допомогу і що робити у разі відмови?

Керівництво для юристів: що треба знати про захист прав ВІЛ-позитивних в судах


Підписуйтесь на сторінки УГСПЛ у соціальних мережах:

Facebook | Instagram | Telegram юридичний | Telegram з анонсами подій Twitter Youtube


Матеріал підготовлено за фінансової підтримки Благодійної організації «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД» в рамках реалізації проекту «Прискорення прогресу у зменшенні тягаря туберкульозу та ВІЛ-інфекції в Україні», підтриманого Глобальним фондом для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: