Публікація

Керівництво для юристів: що треба знати про захист прав ВІЛ-позитивних в судах

2 листопада в Українському кризовому медіа-центрі  Українська Гельсінська спілка з прав людини спільно з БО «100% життя» – Мережа ЛЖВ презентували гайд для юристів, які захищають права ВІЛ-позитивних та людей з групи ризику. 

Дослідження практики ЄСПЛ у справах щодо захисту прав людей, які живуть з ВІЛ та осіб, які хворіютьна туберкульоз, і відповідної практики національних судів (повний текст)

Щодня в Україні реєструють близько трьох десятків випадків захворювання на ВІЛ-інфекцію та до десяти – на СНІД. За даними Центру громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України на 1 липня цього року, під медичним наглядом перебувало 158 308 людей з вірусом імунодефіциту. Тобто зі 100 тисяч населення країни 386 осіб мають цей  діагноз.

Станом на 1 липня від туберкульозу в Україні лікувалось 12 662 людини. Статистика свідчить, що ці цифри стосуються доволі великої частини нашого суспільства. А тому захист їхніх прав – затребуване питання. 

Презентація дослідження. Київ, Український кризовий медіа-центр. 2 листопада 2023

«Дослідження практики Європейського суду з прав людини у справах щодо захисту прав людей, які живуть з ВІЛ, представників уразливих для інфікування ВІЛ груп населення та осіб, які хворіють/хворіли на туберкульоз, та відповідної практики національних судів» – це всебічна та системна аналітика прав зазначених осіб, гарантованих їм саме Конвенцією про захист прав людини та основоположних свобод 1950 року або більш відомою, як Європейська конвенція з прав людини. У цьому і полягає відмінність даного дослідження від інших. 

Ігор Караман – доктор права, юрист Секретаріату ЄСПЛ (2008-2012, 2017-2021), адвокат, експерт ВША НААУ з питань ЄКПЛ та ЄСПЛ

– Ми дослідили практику національних судів, щоб побачити наскільки вона відповідає практиці Європейського суду з прав людини. Чому це важливо? Тому що рішення Європейського суду – це джерело права і вони обов’язкові для застосування національними судами. Стандарти ЄСПЛ найвищі і на них мають орієнтуватись в українських судах, – розповів доктор права, юрист Секретаріату ЄСПЛ (2008-2012, 2017-2021) Ігор Караман

Презентоване дослідження складається з двох розділів. Перший присвячений практиці Європейського суду з прав людини. Дослідники проаналізували тлумачення та застосування положень ЄКПЛ щодо статей 2, 3, 5, 8, 13 та 14 ЄКПЛ, а також в певних випадках Правило 39 Регламенту та стаття 34 ЄКПЛ. 

Другий розділ присвячений аналізу національної судової практики, зокрема рішенням, ухваленим після 1 січня 2020 року. Основні питання стосувалися прав, гарантованих 2, 3, 5, 6, 8 та 14 статтями  Конвенції та статтею 1 Протоколу № 1. Крім того практика, яку застосовували в українських судах була проаналізована на відповідність до практики ЄСПЛ. 

Михайло Тарахкало – адвокат, директор Центру стратегічних справ Української Гельсінської спілки з прав людини

– Ми провели ґрунтовний аналіз національної практики відповідно до вимог Європейської конвенції. Тому українські судді та адвокати можуть ознайомитись із практикою колег, подивитись як вони вирішують ті чи інші питання та як нинішня практика та ухвалені рішення відповідають вимогам Конвенції. Якщо були допущені помилки, над ними можна попрацювати і ухвалювати рішенян вже по-новому. Національна практика розвивається і перед судом постають нові питання, відповіді на які можна знайти у колег з Європейського суду, – зазначив адвокат, директор Центру стратегічних справ Української Гельсінської спілки з прав людини Михайло Тарахкало.

 
Ознайомитись із повним текстом дослідження та завантажити гайд можна за посиланням: Дослідження практики ЄСПЛ у справах щодо захисту прав людей, які живуть з ВІЛ та осіб, які хворіютьна туберкульоз, і відповідної практики національних судів

Наталія Козаренко – координатор мережі громадських приймалень УГСПЛ

Якщо ви людина, яка живе з ВІЛ/СНІД або перебуваєте в групі ризику, та потребуєте юридичної допомоги, звертайтесь до громадських приймалень УГСПЛ. Вони розташовані у 12-ти містах України. Тут ви зможете отримати безкоштовну правову допомогу. 

– З благодійною організацією «100% Життя» – Мережа ЛЖВ ми співпрацюємо п’ять років. Лише за останні два роки ми надали близько шести тисяч консультацій. За кожною стоїть людина, права якої порушувались і якій допомогли їх відстояти, отримати компенсацію, – зазначила координатор мережі громадських приймалень УГСПЛ Наталія Козаренко.

Отримати юридичну консультацію можна онлайн – через Юридичний чат-бот «100% Життя».  

Аналітичний звіт підготовлено за фінансової підтримки Благодійної організації «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД» в рамках реалізації проекту «Прискорення прогресу у зменшенні тягаря туберкульозу та ВІЛ-інфекції в Україні», підтриманого Глобальним фондом для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією.

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: