Публікація

Росіяни вивезли понад тисячу украінців з-під кордону з Естонією. Чи можна їм допомогти?

5 жовтня в МВС Естонії повідомили, що росіяни вивезли у невідомому напрямку вантажівками понад тисячу українців, які перебували у районі пункту перетину російсько-естонського кордону та очікували на дозвіл на виїзд з Російської Федерації.

Чи можливо повернути громадян України на батьківщину? Про це журналісти «1+1» розпитали виконавчого директора Української Гельсінської спілки з прав людини Олександра Павліченка

Черга на кордоні Росії та Естонії. Джерело фото: News.ERR

Громадян України, які очікували на перехід на територію Естонії, вивезли в невідомому напрямку. Йдеться про тих, хто має і український, і російський паспорти. Здебільшого, це мешканці Криму, які збирались виїхати за межі РФ і уникнути мобілізації.

Ця ситуація є порушенням, пов’язаним з примусовою мобілізацією населення з території, що була окупована. Це серйозне порушення Четвертої Женевської конвенції – про захист цивільного населення під час війни, оскільки це особи, яким було нав’язане російське громадянство попри те, що вони є громадянами України. Ця категорія громадян є вразливою: вони намагаються виїхати за територію РФ усіма можливими способами, їх зупиняють, піддають фільтрації, мобілізують.

Найчастіше такі дії стосуються киримли: за нашими даними близько 80% повісток у Криму були вручені представникам кримськотатарського народу. Це ще один з факторів геноцидного підходу Російської Федерації до окупованих територій і до населення, яке продовжує чинити спротив по відношенню до окупаційного режиму.

Читати також: Окупанти оголосили мобілізацію в Криму. Як її уникнути?

Виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Олександр Павліченко

Викрадення цивільного населення та насильницьке вручення повісток є підтвердженнями фактів, зафіксованих від 2015 року, коли така мобілізація здійснювалась на території Криму. На сьогодні, так званих, призваних до армії РФ у Криму нараховується десятки тисяч осіб.

Немає практичного вирішення для цього питання, окрім як заклику до мобілізованих – максимально намагатись не потрапити у склад російської армії й не стати гарматним м’ясом: через неможливість брати у руки зброю, з релігійних причин чи будь-яких інших. Що ж стосується міжнародних інституцій або тієї ж Естонії — тут у них немає реальних можливостей вплинути на ситуацію і виправити її. Цих осіб затримали, в тому числі, й тому, що у них є нав’язаний паспорт РФ. Росія використовує той же механізм, що і з громадянами своєї держави. Нагадаю, що заручникам Кремля, тому ж Олегу Сенцову, вручали російський паспорт, а потім судили як громадянина РФ, який порушив її законодавство. Цей підхід був у 2014 і зараз продовжує своє існування. 

Треба змінювати цей режим, засуджувати факти, переглядати порушення, оскільки йдеться про порушення норм міжнародного гуманітарного права, зокрема Конвенцій про захист цивільного населення під час війни.  Призов у лави армії окупаційної держави населення з окупованих територій Міжнародний кримінальний суд має розглядати як воєнний злочин.

Про факти таких порушень можна заявляти в прокуратуру АРК, в Офіс Генерального прокурора. Питання в реагуванні на ситуацію: втрутитися і звільнити цих людей, або повернути їм можливість виїзду за кордон – на сьогодні неможливо. Тим паче, якщо їм вручать повістки та відправлять у пункти збору мобілізованих. Втім про такі ситуації необхідно повідомляти, фіксувати їх при розслідуваннях, щоб притягнути Росію до відповідальності за скоєння воєнних злочинів.

Підписатися на Телеграм-канал «Трибунал для Путіна»

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Вимагаємо припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів

Представники українського громадянського суспільства констатують небезпечну тенденцію щодо переслідування органами правопорядку антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів...

12 April 2024

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: