Публікація

Родич помер в окупації: УГСПЛ допомогла заявниці отримати рішення суду про встановлення факту смерті

До ГО МАRT, на базі якої працює Громадська прйимальня УГСПЛ у м. Чернігів, звернулась пані Вікторія (ім’я змінено). Через війну було пошкоджено її житло у передмісті Чернігова, але попереду на неї чекала ще одна жахлива звістка. Її батько військовослужбовець Національної гвардії України загинув під час оборони окупованого росіянами Маріуполя у квітні 2022 року. Про це мешканка Чернігівщині дізналася випадково під час перегляду новин, оскільки він не проживав з сім’єю останні 10 років та не підтримував родинних зав’язків. Вікторія, як законна спадкоємиця, вирішила вступити у спадщину, але документів, які підтверджували б смерть батька, вона не мала. Отримати їх теж не могла, адже родич загинув на тимчасово окупованій території, тож видача закладом охорони здоров`я або судово-медичною установою, що створені за законодавством України, документу про смерть встановленої форми було просто неможливо.

Оборона Маріуполя, квітень 2022 року. Світлина ілюстративна, джерело: AP Photo/Mstyslav Chernov

Юрист приймальні Дмитро Науменко вирішив допомогти постраждалій від війни, для цього він  проаналізував ситуацію, чинне законодавство та підготував алгоритм дій.

Спочатку було складено заяву до військової частини з метою отримання повідомлення про смерть військовослужбовця, а також документів, що свідчать про причини та обставини його загибелі (смерті).

Після отримання необхідних документів було вирішено подавати заяву до суду про встановлення юридичного факту смерті на тимчасово окупованій території. Юрист підготував позовну заяву до місцевого районного суду, керуючись п. 8 ч. 1 ст. 315 Цивільного процесуального кодексу України. Згідно цієї норми права суд розглядає справи про встановлення факту смерті особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту смерті.

Важливо зазначити, що родичі померлого або їхні представники для підтвердження факту смерті особи, яка померла на тимчасово окупованій території України, мають право звернутися до будь-якого місцевого суду України, що здійснює правосуддя, незалежно від місця проживання (перебування) заявника. Також заявники по даним категоріям справ звільняються від сплати судового збору.

Позитивним моментом є й те, що сьогодні подання письмової відмови РАЦСу у здійсненні реєстрації народження або смерті людини до суду більше не є обов’язким (як це було раніше). Стосовно цього питання Касаційний цивільний суд у складі Верховного Суду України зробив у 2021 році відповідне роз’яснення у листі від 22.04.2021 № 985/0/208-21.

Дмитро Науменко також зазначає про ще одні зміни на користь тих, хто опинився в схожій ситуації, як і клієнтка УГСПЛ: 07.08.2022 року набрали чинності зміни до Цивільного процесуального кодексу України (далі — ЦПК України), якими спрощується встановлення юридичного факту народження або смерті на тимчасово окупованій території, а також на території, на якій введено воєнний чи надзвичайний стан. А саме цю статтю було розширено в частині визначення територій, що охоплені війною. На даний час до них відносяться території, на яких введено воєнний чи надзвичайний стан, або тимчасово окуповані території України, визначені такими відповідно до законодавства.

Дмитро Науменко, юрист-правозахисник Громадської приймальні УГСПЛ в місті Чернігів. Джерело світлини: сайт УГСПЛ

Історія пані Вікторії мала добре закінчення: Чернігівський районний суд Чернігівської області прийняв рішення, яким задовольнив позовні вимоги про встановлення факту смерті в порядку статті 317 ЦПК України.

У мотивувальній частині судового рішення, cеред іншого, суд зазначив, що стосовно окупованих територій у практиці Міжнародного суду ООН сформульовані так звані «Намібійські винятки»: документи, видані окупаційною владою, повинні визнаватися, якщо їх невизнання веде за собою серйозні порушення або обмеження прав громадян. З початком російської збройної агресії у 2014 році УГСПЛ неодноразово у схожих позовах посилалася на цей Консультативний висновок заради недопущення порушення прав людини.

Також суддя зазначив, про практику Європейського суду з прав людини з цього питання: справа «Лоізіду проти Туречиини» (Loizidou v. Turkey, 18.12.1996, §45); справа «Кіпр проти Туреччини» (Cyprus v. Turkey, 10.05.2001) та «Мозер проти Республіки Молдови та Росії» (Mozer v. theRepublicofMoldovaandRussia, 23.02.2016).

“Таким чином, суд визнав за можливе застосувати названі загальні принципи («Намібійські винятки»), сформульовані в рішеннях Міжнародного суду ООН та Європейського суду з прав людини, оскільки суд розуміє, що можливості збору доказів смерті особи на окупованій території можуть бути істотно обмеженими, у той час як встановлення цього факту має істотне значення для реалізації цілої низки прав людини, включаючи право власності (спадкування), право на повагу до приватного та сімейного життя тощо”, — зазначається в судовому рішенні.

Будівля Чернігівського районного суду Чернігівської області. Джерело світлини: сайт “Судова влада України”

Наприкінці вересня рішення української Феміди набрало законної сили і тепер заявниця зможе оформити необхідні документи та подати відповідну заяву про прийняття спадщини.

«Перш за все головне не опускати руки, бо навіть в таких, на перший погляд, безнадійних справах є вихід із ситуації. Законодавець врахував свої попередні помилки і тому на даний час питання встановлення фактів смерті та народження на тимчасово окупованих територіях чітко врегульоване. Вчасне звернення за кваліфікованою юридичною допомогою — запорука позитивного вирішення справи», — наголошує Дмитро Науменко.

Нагадуємо, що мережа громадських приймалень УГСПЛ надає юридичну допомогу внутрішньо переміщеним особам та іншим постраждалим внаслідок війни Росії проти України. Ми працюємо в 18 областях країни. Щоб дізнатися наші контакти, натисніть ТУТ.

 

Статтю підготовлено за матеріалами Громадської прйимальні УГСПЛ у м. Чернігів.

 

Мережа громадських приймалень УГСПЛ надає допомогу постраждалим від війни за підтримки Програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Права людини в дії», яка виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини. 

У світі USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 3 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: