Публікація

Реєстру фізичних осіб не буде

Парламент знову відхилив законопроект про реєстрацію фізичних осіб в Україні (проект № 4002).

Автори законопроекти хотіли провести його під „шум” щодо помилок у списках виборців, проте проект закону був підтриманий лише третиною народних депутатів.

Основними мотивами відхилення законопроекту стали висновок Головного науково-експертного управління ВРУ,  Кабінету Міністрів України та Комітету з питань європейської інтеграції про його не відповідність Європейській Конвенції про захист прав людини та основних свобод та іншим міжнародним документам.

Комуністи значною мірою не підтримували проект з-за того що він встановлює можливість стеження за опозицією.

Багато депутатів також зазначили, що проект суперечить переконанням багатьох віруючих православної церкви московського патріархату, що організували кампанію листі проти законопроекту.

Правозахисники неодноразово стверджували про неприпустимість закону в такій редакції, оскільки в ньому не існує гарантій захисту права на приватне життя, що гарантоване Конституцією та міжнародними угодами. Зокрема, особливої критики заслуговує ідеї створення єдиної системи реєстрації осіб під певним кодом, що об’єднувала би всі інші бази даних про особу.

Слід зазначити, що насправді такий реєстр вже створюється багато років. Вже декілька років у бюджеті затверджується реалізація цієї програми окремим рядком і завжди вона виконується. Куди діваються кошти не зрозуміло. Це незважаючи на відсутність законодавчих підстав для таких дій державних органів.

РУПОР

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: