Публікація

Рада Європи вживає заходів для заборони вільно доступної порнографії на телебаченні

Комітет Ради Європи з транскордонного телебачення нещодавно прийняв Рекомендацію щодо захисту неповнолітніх від порнографічних програм. Відзначаючи значний ріст порнографічного програмного продукту, що відбувається у деяких країнах, Комітет закликав країни, що є учасниками Європейської Конвенції про транскордонне телебачення без зволікань вжити заходів для узгодження дій телевізійних компаній відповідно до норм Конвенції.

Комітет вже звертав увагу на це питання раніше у своєму зверненні щодо людської гідності та фундаментальних прав інших осіб (2002 рік). Тоді Комітет закликав країни, щоби телеканали, що знаходяться в межах їхньої юрисдикції, вжив негайних заходів для встановлення поваги до гідності людини та фундаментальних прав інших.

Комітет особливо відзначив, що від даного типу програм мають бути захищені неповнолітні, оскільки це наносить шкоду їхньому фізичному, психічному та моральному розвитку.

З-за росту конкуренції між порнографічними програмами та росту їхньої кількості у певних країнах Комітет рекомендує цим країнам дещо переглянути свою політику у цій сфері.

Особливе занепокоєння міжнародної організації викликає вільне поширення програм з порнографічним змістом, що можуть бути вільно доступними для неповнолітніх і відповідно серйозно впливати на їхній розвиток.

З огляду на ці аргументи Комітет рекомендував країнам

1) переглянути діяльність телевізійних каналів, що знаходяться під їхньою юрисдикцією, стосовно можливості нанесення ними шкоди неповнолітнім шляхом поширення порнографічних програм, зокрема, щодо вільного доступу неповнолітніх до таких програм;

2) налагодити міжнародне співробітництво для спільної діяльності у напрямку описаному в пункт першому;

3) надіслати звіт до Комітету через один рік щодо вжитих заходів для попередження вільному поширенню порнографічних програм. На підставі таких звітів Комітет вирішуватиме про можливі подальші кроки з метою захисту неповнолітніх.

Україна не ратифікували Конвенцію про транскордонне телебачення. Проте рано чи пізно це зробить, якщо плануватиме продовжувати європейську інтеграцію. Очевидно, треба вже зараз треба готуватися для виконання певних вимог, зокрема, у сфері телебачення.

РУПОР

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: