Публікація

Питання виживання: чи буде покарання для українців за російський паспорт в окупації

Російські окупаційні сили попереджають жителів захоплених територій про можливе виселення: зазначають, що громадянам України, які перебувають на окупованій території, потрібно цього року визначитися зі своїм «правовим статусом». Тобто отримати російський паспорт або оформити посвідку на проживання. За повідомленням Генштабу, окупанти погрожують містянам, що у разі відсутності паспорта Росії, їх примусово депортують до Сибіру та конфіскують все майно.

Як виживають в окупації українці, які не отримали російські паспорти — розбиралися в ефірі проєкту Радіо Свобода «Новини Приазовʼя». Владислав Мірошниченко, аналітик Української Гельсінської спілки з прав людини, розповів чи буде покарання для українців за російський паспорт та яка практика щодо цього напрацьована в українському законодавстві.

Аналітик УГСПЛ Владислав Мірошниченко

Жителі окупованих територій іноді не мають іншого виходу, ніж взяти російські паспорти. Найефективніший спосіб для того, щоб уникнути всіх ризиків, пов’язаних з паспортизацією на окупованих територіях, це виїхати.

«Якщо окупація не тривала, люди можуть спробувати уникати взаємодію з окупантами, десь переховуватися і просто не йти на контакт. Але окупація багатьох населених пунктів на півдні України триває вже понад рік. І в таких умовах питання отримання російських окупаційних документів просто є вимогою для виживання», – підкреслив Владислав Мірошниченко.

Правозахисник наголосив, що факт отримання російського паспорта в окупації не є злочином, і відповідальність за це не передбачена:

«Українське законодавство в цьому випадку доволі чітке. Ще з 2014 року була напрацьована певна практика – закон «про тимчасово окуповані території», де чітко зазначено, що Україна не визнає будь-які документи, видані на окупованій території. Окрім тих документів, які необхідні для визнання факту народження, смерті або реєстрації шлюбу. Російські окупаційні паспорти не визнаються і тому жодної кримінальної відповідальності за їхнє отримання настати не може для людей. В цьому плані вони повністю убезпечені».

Злочином може бути сам факт співпраці з окупантами. Втім, українська влада має сформулювати більш чітку позицію з цього питання.

«На жаль, позиція багатьох органів державної влади не є однозначною і вони протягом останнього року заявляли дуже суперечливі заяви. Державі Україна дійсно треба напрацювати єдину виважену позицію з цього питання і чітко заявляти всім українцям, які залишилися на окупованій території, що отримання російського окупаційного паспорта є лише засобом для виживання. це не є злочином, ніхто нікого не буде притягувати до відповідальності за це», – додав правозахисник.


Підписуйтесь на сторінки УГСПЛ у соціальних мережах:

Facebook | Instagram | Telegram юридичний | Telegram з анонсами подій Twitter Youtube

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: