Публікація

«Путін має ідею-фікс»: навіщо росіяни крадуть українських дітей?

За даними Національного інформаційного бюро з початку повномасштабного вторгнення понад дев’ятнадцять з половиною тисяч українських дітей депортували до Росії.  РФ озвучує цифру в 744 тисячі дитини.  Повернути на Батьківщину вдалось лише 308 маленьких українців. В Росії депортацію називають «евакуацією» та усіляко пропагують всиновлювати «врятованих» українських дітей.  Ба більше, українські діти за спрощеною процедурою можуть отримати російське громадянство. Чому вивезення неповнолітніх вважають частиною геноциду українського народу та навіщо росіянам чужі діти? На ці питання журналістам LIGA.Life відповіла заступниця керівника аналітичного відділу Української Гельсінської спілки з прав людини Аксана Філіпішина.

Аксана Філіпішина

– Очевидно, що Путін має ідею-фікс – знищити українську націю. Найпростіше зробити це двома шляхами: вбивати українців або перетворювати їх на росіян.

Викрадення дітей робиться саме з метою такого перетворення. Примусово одна етнічна група дітей (українська) передається до іншої етнічної групи дітей (російської). Що це як не винищення нації? Причому робиться це цілком свідомо, – пояснює Аксана Філіпішина.

Крім того є й інший мотив – політично-пропагандистський. 

– Насамперед діти – дуже чутлива тема, бо практично всі їх люблять. А значить, на цій темі дуже легко спекулювати. Що росіяни бачать по телевізору? Ось добрий «дідусь Путін» підписує указ про захист і порятунок усіх українських дітей, про прийняття їх у коло своєї великої російської родини; а ось Львова-Бєлова з повітряними кульками зустрічає автобуси з бідненькими, хворенькими українськими дітьми. І кожен глядач мимоволі відчуває жаль до цих дітей, симпатію до Путіна і ненависть до України.

Водночас скільки це коштує умовному Ямало-Ненецькому автономному округу, центральній владі абсолютно все одно, бо йдеться про велику політику, – пояснює Аксана Філіпішина. 

Йельська школа громадського здоров’я оприлюднила дослідження, згідно з яким Росія утримує щонайменше 6 000 українських дітей з метою «політичного перевиховання». Але якщо малих дітей легко ввести в оману, то як все відбувається з підлітками? 

– Я знаю кілька історій дітей-підлітків, які намагалися повернутися до України. Щоб таких повернень було якнайменше, підлітків зазвичай засилають якнайдалі: до Ямало-Ненецького Автономного округу, до Сахаліну… Іще їх відправляють до Чечні – на «перевиховання». Кадиров у листопаді минулого року відверто заявив про це, – каже Аксана Філіпішина.

Наскільки значною є проблема викрадення українських дітей, чому так важко їх повернути, за що маленьких українців називають агресивними та чи ордер на арешт Путіна та Львової-Бєлової можуть вплинути на розв’язання проблеми – читайте в повному інтерв’ю Аксани Філіпішиної для LIGA.Life

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: