Публікація

Прогноз потреб ВПО на зиму 2022-2023 у західних областях України. Аналітика

Внаслідок обстрілів інфраструктури та руйнування житла російськими окупантами, значна частина громадян України буде змушена на зиму 2022-2023 рр. змінити своє місце проживання. Це стосується як територій, які були звільнені раніше, так і власне нещодавно звільненої Херсонщини.

За повідомленнями ЗМІ, при відступі російські окупанти знищили електричні підстанції, внаслідок чого зимівля в Херсоні та околицях в непридатних для цього будинках без електрики, тепла і води перетвориться на жорстокі випробовування. Іншу загрозу становить продовження обстрілу енергетичної інфраструктури українських населених пунктів російськими ракетами, внаслідок чого можливе виникнення практично одномоментної потреби переміщення, розселення та облаштування суттєвої кількості громадян України (від кількох сотень тисяч до мільйонів).

У зв’язку із цим, уряд очікує зростання кількості внутрішньо переміщених осіб в західних областях України. Так, наприклад, йдеться орієнтовно про 400 тисяч людей, яким буде потрібний прихисток лише в Івано-Франківській області, при цьому зараз там зареєстровано 147 тисяч переселенців. Однак, зрозуміло, що подібне зростання варто очікувати практично в усіх західних областях. Ще якась частина переміщених осіб, з тих, хто має право на перетин кордону, спробує виїхати за кордон. У зв’язку із цим існуватиме потреба забезпечити гуманітарні потреби таких осіб при перетині кордону.

Таким чином, можна спрогнозувати, що зростання кількості внутрішньо переміщених осіб може спричинити наслідки подібні до тих, які відбувалися в лютому-квітні 2022-2023 рр. – одночасне виникнення гуманітарних потреб великої кількості людей на тривалий строк (3-4 місяці). Органи влади навряд чи спроможні забезпечити належні умови проживання для такої кількості людей. У зв’язку із цим, очевидно, для пом’якшення цих негативних наслідків необхідне широке залучення представників громадських організацій та волонтерів, а так само підприємців.

Звідси, на нашу думку, виникає необхідність спрогнозувати напрямки підготовки до такого розвитку подій, для того, щоб зменшити рівень страждання цих людей та допомогти  їм адаптуватися:

  1. Проживання. Існує потреба формування суттєвих резервів місць в прихистках. Частина прихистків, які розгорталися та функціонували в лютому-квітні 2022 р., у зв’язку зі зменшенням кількості переселенців (за рахунок повернення додому або виїзду за кордон) були закриті, а наявне майно як правило передане прихисткам, які продовжували діяти. Таким чином, імовірно, варто провести інвентаризацію таких закритих прихистків щодо можливості відновлення їхньої діяльності. Крім цього, існує необхідність передбачення можливості опалення таких місць в разі зникнення електроенергії або встановлення електрогенераторів.
  2. Харчування. Існує потреба передбачити можливість збільшення обсягу харчової допомоги, яка надається зараз. Таким чином йдеться про відновлення/розширення мережі пунктів харчування та системи роздачі продуктових наборів або розвезення продуктів для тимчасово переміщених осіб.
  3. Теплий одяг. Частина тимчасово переміщених осіб потребуватиме теплого одягу. Існує необхідність вивчення стану з теплим одягом додатково.
  4. Речі першої необхідності. Йдеться передусім про ковдри, постільну білизну, рушники, миючі засоби та предмети гігієни, товари для дітей тощо. На сьогоднішній день існує певна мережа місць видачі таких речей (відділення Червоного Хреста Україна, релігійні організації, такі як Карітас). Разом із тим, їхня пропускна можливість недостатня і породжує черги, а сам набір таких речей на складах доволі обмежений. Можна прогнозувати, що різке зростання запитів призведе до значних черг та суттєвого зменшення таких речей на складах.
  5. Пошук праці та професійна перепідготовка. Існує висока імовірність того, що частина внутрішніх переселенців шукатиме можливість знайти працю. Вважаємо за можливе розширення програм підтримки соціального підприємництва, які б залучали таких осіб. Проблемою залишається те, що частина таких осіб розміщена в таких населених пунктах, де практично відсутня можливість знайти роботу. Інша можлива складова діяльності у цій сфері – професійна перепідготовка ( в тому числі на основі професійних училищ та коледжів), де тимчасово переміщена особа могла б оволодіти за зимовий період професією, яка буде затребуваною після повернення додому для відновлення нормального життя навесні.
  6. Електроенергія, тепло та вода. Існує необхідність формування системи доступу до електроенергії, тепла та води в разі відключення електроенергії після російських ракетних обстрілів інфраструктури в Україні, оскільки можна припустити, що такі обстріли продовжуватимуться.
  7. Правова та психологічна допомога. На сьогодні існують мережі надання правової та психологічної допомоги тимчасово переміщеним особам. Існує імовірність, що зростання кількості тимчасово переміщених осіб може потребувати розширення обсягу такої допомоги.
  8. Медикаменти та медична допомога. Чинна медична система в цілому здатна забезпечити надання медичної допомоги внутрішньо переміщеним особам. Разом із тим, вважаємо за необхідне передбачити створення додаткових елементів стабільності медичного забезпечення (перш за все з урахуванням ризику зникнення електроенергії в медичних установах). Крім цього, вважаємо за необхідне збільшення запасу ліків першої необхідності з урахуванням можливого зростання кількості внутрішньо переміщених осіб.

Таким чином, вважаємо за необхідне здійснити комплекс підготовчих заходів, які б дозволили пом’якшити наслідки масового переселення внутрішньо переміщених осіб на територію західних областей України на зиму 2022-2023 рр.

Громадська приймальня УГСПЛ в м. Львів

Ви можете звернутися до мереж громадських приймалень УГСПЛ за безоплатною юридичною допомогою. Ми працюємо в 18 областях країни. Щоб дізнатися наші контакти, натисніть ТУТ.

Громадські приймальні УГСПЛ, що допомагають постраждалим від війни, працюють за підтримки Програми USAID Ukraine «Права людини в дії».

У світі USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 3 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: