Публікація

Проблеми ромських поселень у Києві: результати спільного візиту представників УГСПЛ, Нацполіції та ромських НДО

День Конституції київська поліція та правозахисники зустріли разом із мешканцями стихійного ромського поселення в Деснянському районі. Метою візиту до ромського поселення стало попередження конфліктів на етнічному ґрунті, гармонізації вимог громадської безпеки та інтересів ромської спільноти.

Вивчення питань безпекового середовища, інформаційно-профілактичної роботи, забезпечення системної комунікації взяли на себе фахівці Національної поліції: Департаменту превентивної діяльності, керівництво та представники сектору безпеки Деснянського управління поліції ГУНП у місті Києві.

Оцінку базових потреб мешканців стихійного поселення у соціальних, медичних, освітніх послугах взяли на себе експерти неурядових організацій – Юліан Кондур (МБО «Ромський жіночий фонд «Чіріклі»), Андрій Галай та Олег Мартиненко (УГСПЛ).

Спілкування протягом години виявило чисельні проблеми ромів, які перебувають на території Києва.

Олег Мартиненко (УГСПЛ): «Більшість проблем ромів у стихійних поселеннях пов’язана зовсім не з питаннями громадської безпеки як це стереотипно вважається. Вони пов’язані із відсутністю діалогу з боку органів місцевого самоврядування, які можуть запропонувати гнучкі форми соціальної та просвітницької роботи з жінками та дітьми в ромському поселенні, послуги первинного медичного огляду. Для 20 чоловіків цього поселення, наприклад, які мають паспорти та бажання працювати, органи влади можуть запропонувати сезонні роботи, а за підтримки міжнародних та благодійних організацій – забезпечити поселення технічною/питною водою, контейнерами для сміття, біотуалетами та навіть електрогенераторами.

За результатами візиту буде підготовлений пакет пропозицій для керівництва Деснянської РДА, а також для членів постійної робочої групи з питань правоохоронної та міграційної діяльності у складі Міжвідомчої робочої групи з питань виконання Плану заходів щодо реалізації Стратегії захисту та інтеграції в українське суспільство ромської національної меншини. Сподіваємось, що спільні зусилля дадуть позитивні результати вже у найближчі місяці».

Юридична та адвокаційна допомога ромському населенню здійснюється УГСПЛ у рамках проекту «Сприяння соціалізації ромського населення та захист його прав» за підтримки МФ «Відродження».

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: