Публікація

Про Конституційний переворот в Росії

У зв’язку з різкою зміною політико-правової ситуації в Росії ініціативна група „Общее действие” зробила заяву, у якій наголошується на порушенні Президентом Російської Федерації конституційних прав та свобод громадян. Автори заяви називають це конституційним переворотом.

„Президент Росії Володимир Путін, використавши страшну трагедію в Беслані, обнародував програму кардинальних змін державного устрою нашої країни. У розвиток своїх ініціатив він уже вніс на розгляд Держдуми законопроект, який у випадку його прийняття призведе до зміни конституційного ладу, відмову від останніх демократичних завоювань. Цей законопроект включає розробки, які і раніше обговорювалися у близьких до Кремля колах. Це означає, що події 1-3 вересня стали лише приводом для реалізації планів на нечувану концентрацію влади в руках президента”, – говориться у заяві.

Члени груп вважають, що відмова від принципу прямого обрання громадянами голів виконавчої влади в суб’єктах Федерації і наділення Президента правом позасудового адміністративного розпуску регіональних законодавчих органів і позасудового відсторонення від влади законно обраних голів регіонів по суті перетворює голів суб’єктів Федерації у намісників президента.

„З точки зору діючого конституційного законодавства все це означає фактичне введення на всій території нашої країни елементів надзвичайного стану, що виключає проведення будь-яких вільних виборів у Росії”, – наголошує „Общее действие”.

На думку членів ініціативної групи, таким чином багатонаціональний народ Російської Федерації позбавляють вагомих громадянських і політичних прав. По відношенню до суб’єктів Федерації, насамперед республік, це знаменує повернення Росії до імперської політики, крах федералізму в Росії, односторонню відмову центру від положень Федеративного договору 1992 року, що заклав основи нової російської державності.

До цих порушень конституційних прав і свобод додаються такі ініціативи, як президентський контроль над судовою системою і відміна або зниження до символічного рівня парламентських виборів по одномандатним округам. Відміна або перетворення у фарс мажоритарної системи виборів позбавляє громадян їх права на самовисування на виборах і примушує кандидатів до органів законодавчої влади брати участь у партійній діяльності.

„У нашій країні знову йдуть політичні процеси, у яких суд не виявляє ні найменшої незалежності, будучи повністю підпорядкованим виконавчій владі, катування заарештованих стали повсякденним явищем. У поєднанні з новими цензурними обмеженнями, перетворює державні ЗМІ у знаряддя неприхованої пропаганди, нечуваної із часів закінчення холодної війни. Це повертає нас до поліцейського авторитаризму, практично повністю перекреслює всі результати демократичних реформ останніх десятиріч”, – говориться у заяві.

Автори звернення вважають, що за таких умов можна констатувати факт розгортання в Росії державного перевороту. На їх думку, це загрожує Росії глибокою кризою і деградацією, а в перспективі – історичною поразкою. „Не виключений і порівняно швидкий перехід від авторитарного режиму до встановлення певної модифікації фашизму.

„Особлива історична відповідальність зараз покладена на російських правозахисників, які зобов’язані найбільшою мірою реагувати на порушення конституційних прав та свобод. Дуже важливо не допустити розколу правозахисного руху і спиратися на контакти із міжнародним правозахисним суспільством, чия підтримка нам зараз необхідна більше, ніж будь-коли”.

Під заявою підписалися понад двадцять представників правозахисних організацій Росії і близько тридцяти підтримали їх у боротьбі за відновлення прав і свобод громадян Росії.

РУПОР

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: