Публікація

Презентація «Геноцид у Маріуполі. Юридичне обґрунтування міжнародного злочину»

Ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) презентує перший документ із системним обґрунтуванням того, що Росія вчиняє в Україні геноцид. Велике подання українською та англійською мовами буде опубліковано та відправлено до Міжнародного кримінального суду.

Слово «геноцид» часто вживається щодо сьогоднішніх подій, однак у міжнародному праві це слово має конкретний зміст: щоб назвати ті чи інші події геноцидом, потрібне найретельніше обґрунтування. На заході автори подання розкажуть про різні аспекти геноциду — масові вбивства маріупольців, депортацію дітей, фільтраційні табори тощо — та про те, яке значення може мати визнання дії Росії геноцидом і що треба робити аби це сталося.

Ініціатива «Трибунал для Путіна» документує масові злочини росіян у Маріуполі від 24-го лютого 2022-го року і вирішила сфокусувати увагу на обґрунтуванні геноциду саме у цьому місті. Ми переконані, що агресивна політика Росії щодо Маріуполя і його мешканців підпадає під конвенційне визначення геноциду.

Раніше Харківська правозахисна група, яка відповідає за документування злочинів у Маріуполі, видала друковану збірку історії маріупольців.

Буде забезпечено синхронний переклад англійською.

Дата і час: 28.08.2023, початок о 11:00

Формат заходу: офлайн, онлайн-трансляція.

Місце проведення: Медіацентр Україна – Укрінформ, Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16

Спікери:

  • Михайло Романов, експерт Харківської правозахисної групи, один з авторів подання
  • Євген Захаров, директор Харківської правозахисної групи
  • Тетяна Самодерженкова, координаторка маріупольської приймальні УГСПЛ, співавторка подання
  • Микола Комаровський, юрист Харківської правозахисної групи, автор подання у частині депортації дітей
  • Катерина Буряковська, доцентка НЮУ ім. Ярослава Мудрого, співавторка подання
  • Олександра Романцова, виконавча директорка Центру громадянських свобод

Акредитація для медіа: https://forms.gle/MKVJazQbw34wH3UG7

Раніше у Харкові ініціатива T4P представила своє перше подання до Міжнародного кримінального суду про обстріли України. Обидва подання підготовано за підтримки Посольства США в Україні.

Довідково: Глобальна ініціатива «Трибунал для Путіна» (T4P) створена у відповідь на повномасштабну агресію РФ у лютому 2022-го року. Учасники ініціативи документують події, в яких вбачаються ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах країни, які опинилися під ударом. Ініціатива активно працює на міжнародному рівні задля того, щоб використати чинні механізми ООН, Ради Європи, ОБСЄ, ЄС і Міжнародного кримінального суду для запобігання цим брутальним злочинам і притягнення до відповідальності винних. Засновники ініціативи: Українська Гельсінська спілка прав людини, Харківська правозахисна група, Центр громадянських свобод.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: