Публікація

Представники ініціативи «Трибунал для Путіна» закликали країни ОБСЄ допомогти заручникам, яких катують в Росії

З 2 до 13 жовтня у Варшаві проходила Конференція з людського виміру ОБСЄ Warsaw Human Dimension Conference. Подія була присвячена обговоренню стану прав людини та основних свобод на просторі ОБСЄ. 

На Конференції учасники форуму мали можливість розповісти про свою роботу та порушити питання, які, на їхню думку, заслуговують на невідкладну увагу міжнародної спільноти. 

Представники ініціативи «Трибунал для Путіна» провели у рамках конференції захід з запрошенням представників країн ОБСЄ, міжнародних та регіональних правозахисних організацій. Під час зустрічі учасники детально обговорили проблему катування російськими військовими  українців та іноземців в Україні, які були викрадені та незаконно утримувалися на тимчасово окупованих територіях України та в Російській Федерації.  

Захід в рамках Конференції ОБСЄ в Варшаві, який організувала ініціатива “Трибунал для Путіна”

На прикладі окремих історій представники ініціативи «Трибунал для Путіна» доповіли про те, як застосування затримань та тортур систематично використовується військовими Російської Федерації на всіх окупованих територіях незалежно від віку, статі, національності та соціальної приналежності. Тортури та жорстоке поводження є частиною політики Росії у цьому триваючому збройному конфлікті, яка застосовується щодня.

Юристки Центру стратегічних справ УГСПЛ Олена Куваєва та Анна Козьменко виступили спікерами на цьому заході, описали випадки катувань у Херсонської області та на Чорнобильській АЕС, по яких вони подавали звернення в міжнародні інстанції.

Анна Козьменко, Айгуль Муканова, Олена Куваєва на Конференції ОБСЄ

– У викрадень і катувань цивільних в кожному регіоні є свої характерні риси. Проте спільне те, що людей викрадають, не пояснюючи жодною, навіть формальною, правовою підставою; катують, намагаючись отримати якусь інформацію (часто особа просто не володіє такою інформацією); утримують в нелюдських умовах, знову катують, а потім відпускають, не пояснюючи нічого. Вже абсолютно очевидно, що у Херсоні діяли люди, навмисно завезені туди з Росії. Очевидно, що вони були керовані ФСБ і не робили ані кроку без попереднього погодження. Варто визнати, що українське правосуддя не може дотягнутись до них власними силами, навіть тоді, коли знає їхні імена і біографії, а отже потребує міжнародної підтримки – наголосила Олена Куваєва

Представниця УГСПЛ Айгуль Муканова виступила з промовою на загальній панельній дискусії, присвяченій темі тортур та жорстокого поводження з незаконно утримуваними українцями в Росії:

– Полонених б’ють, травлять собаками, змушують стояти напівсидячи протягом довгого часу, погрожують зґвалтуванням. Після побиття їх ведуть до переповнених камер, де лягати можна лише по черзі, де повно тарганів або інших комах, де немає свіжого повітря, чистої води, санітарних умов, гігієни.Температура у камері часто збігається з зовнішньою температурою, тому влітку спекотно, взимку-холодно. Фіксувалися випадки, коли в спеку полонених утримувались у теплому одязі, який не дозволяли знімати. Одяг та білизна можуть не міняти місяцями, на душ холодною водою дають десять хвилин на всіх, хто у камері. З поламаними ребрами, ногами, відбитими нирками полонені днями кричать від болю, медична допомога не надається.

Випадки викрадень і катувань цивільного населення – це систематичні злочини, які вчиняють російські військові на території України, – наголосила представниця УГСПЛ. 

– Ми будемо писати та подавати скарги далі, наполягати на розслідуванні та покаранні винних осіб, на припиненні цих тортур.  Але все, що я можу порадити рідним полонених зараз – це молитися… І це Європа, 21-ше сторіччя, – наголосила під час виступу Айгуль Муканова

Правозахисники закликали країни-учасниці ОБСЄ вплинути на Росію, аби забезпечити доступ представникам Міжнародного Червоного Хреста та спецдоповідача по тортурах від ООН до всіх осіб, які утримуються в полоні та є незаконно ув’язненими на тимчасово окупованих територіях України та в Російській Федерації. Також вони закликали ОБСЄ забезпечити належне розслідування випадків тортур та жорстокого поводження щодо  осіб, які були примусово взяті під варту на території України та надалі незаконно  ув’язнені на тимчасово окупованих територіях України та в Російській Федерації.

 


Підписуйтесь на сторінки УГСПЛ у соціальних мережах:

Facebook | Instagram | Telegram юридичний | Telegram з анонсами подій Twitter Youtube


Матеріал підготовлено за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми «Права людини в дії», яка впроваджується УГСПЛ.

Погляди та інтерпретації, представлені у цій публікації, не обов’язково відображають погляди USAID, Уряду США. Відповідальність за вміст публікації несуть виключно автори та УГСПЛ. 

У світі, USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 9 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: