Публікація

Правозахисники констатують погіршення стану з правами людини в Україні

Українська Гельсінська спілка презентувала сьогодні третю щорічну розширену доповідь «Права людини – 2006» , що була підготовлена 15 українськими правозахисними організаціями, і є свого роду рекомендаціями органам державної влади: «Що необхідно змінити для покращення ситуації з станом прав людини в країні».
Доповідь охоплює 2006 рік та перші п’ять місяців 2007 року.

«У порівнянні з 2005 роком, стан з правами людини значно погіршився», – констатував під час презентації Євген Захаров, Голова правління УГСПЛ та співголова Харківської правозахисної групи.

Зріс адміністративний тиск на українців, погіршилися проблеми з бідністю і нерівністю, а також з пасивним виборчим правом (правом бути обраним) зауважив Пан Захаров. Зокрема, партії хочуть мати в своїх списках виключно членів партій, що позбавляє безпартійних шансу бути представленими у вищому органі законодавчої влади. Так, виникає нонсенс, що Президент може бути самовисуванцем, і не бути членом якоїсь політичної партії, а депутат Райради зобов’язаний їм бути.

Також правозахисник наголосив на порушенні державою права на приватність, що полягає в створенні державою бази даних на кожного громадянина завдяки персональному ідентифікаційному коду. Найцікавіше, що ці бази даних будуть зберігатися в приватній структурі «ЄДАПС» (більш детальну інформацію про загрозу праву на приватність читайте тут  )

Володимир Яворський, виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини, в своєму виступі зупинився на проблемах кримінально-процесуальної юстиції та діяльності судів. За його словами українська міліція, наразі, є репресивним органом, а не тим, що захищає права і свободи громадян. І це треба міняти.

Реформувати необхідно і судову систему, переконаний Володимир Яворський, адже всі ми стали свідками недоліків діяльності судів на політичній арені. І ці недоліки може відчути на собі кожен громадянин України.
Не фаховість судів також є основною причиною рейдерства в Україні, зауважив пан Яворський.

Катерина Левченко, голова жіночого правозахисного центру «Ла Страда Україна» розповіла про збільшення випадків насильства на расовому та етнічному ґрунті, а також в структурах Департаменту виконання покарань, що досі залишається найбільш закритим державним органом, і де людей майже неможливо захистити.
«Необхідні письмові скарги людей, які потерпають від насильства. А вони бояться скаржитися. Тому що сама система зупиняє їх сталінськими методами – побиттям, катуванням і навіть знищенням тих, хто потерпає від такого насильства».

З найбільш позитивних змін, що сталися в нашій державі, правозахисники відмітили забезпечення реалізації права на свободу мирних зібрань.

Марина Говорухіна

Також по темі:

Українська Гельсінська спілка представилі третю щорічну доповідь правозахисних організацій “Права людини в Україні – 2006”

index.php?id=1185355809

В Україні усе гірше з правами людини, а Карпачова тільки піариться?

index.php?id=1185367910

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Вимагаємо припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів

Представники українського громадянського суспільства констатують небезпечну тенденцію щодо переслідування органами правопорядку антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів...

12 April 2024

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: