Публікація

Ініціатива «Трибунал для Путіна» організувала захід для ОБСЄ “П’ять проблем прав людини під час агресії росії проти України”

Глобальна ініціатива “Розірвати коло безкарності за воєнні злочини Росії”  (стисла назва “Трибунал для Путіна”) презентували результати документування воєнних злочинів під час російської агресії у рамках Додаткової нараді ОБСЄ з питань людського виміру щодо функціонування демократичних інституцій у часи кризи 17 травня 2022 року у Відні. 

У відповідь на повномасштабну агресію Росії в лютому 2022 року було започатковано глобальну ініціативу «Розірвати коло безкарності за воєнні злочини Росії» (скорочено «Трибунал для Путіна»). Учасники ініціативи документують події, які мають ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людства, воєнні злочини) у всіх регіонах країни, які зазнали нападу.

Ініціатива активно працює на міжнародному рівні, щоб використати існуючі механізми в ООН, Раді Європи, ОБСЄ, ЄС та Міжнародному кримінальному суді для припинення жорстокості цих порушень.

Унікальність ініціативи: методологія її документування дозволяє практично щодня відтворювати хронологію військових злочинів, починаючи з 24 лютого, за принципом масштабування (їдемо від області до найменшого населеного пункту). Поки що це єдина ініціатива, яка побудувала мережу на базі регіональних організацій, кожна з яких відповідає за певну територію, і працювала там роками до повномасштабного вторгнення.

 

На цьому заході представники глобальної ініціативи “Трибунал для Путіна” представили результати документування воєнних злочинів за 5 категоріями, які мають системний та масштабний характер нанесення шкоди саме цивільному населенню України, а відповідно мають вплив на добробут населення усієї Європи:

1. Незаконне викрадення та утримання цивільних осіб, включаючи журналістів, представників місцевої влади та активістів.
2. Катування та принижуюче гідність поводження з полоненими.
3. Воєнні злочини проти довкілля та енергетичної безпеки.
4. Використання цивільних осіб та захищених цивільних об’єктів у якості “живого щита”.
5. Насильницьке переміщення громадян України та іноземців на територію РФ або окуповані нею території.

 

Модераторкою заходу виступила Олександра Романцова, виконавча директорка Центру громадянських свобод, координаторка документування в ініціативі «Євромайдан SOS».

Доповідачі:

  • Марина Слободянюк, аналітикиня та розслідувачка громадської організації Truth Hounds.
  • Олег Буряк, голова Запорізької районної військової державної адміністрації Запорізької області, батько 16-річного в’язня Влада Буряка.
  • Оля Мелен-Забрамна, керівниця юридичного відділу ГО «Екологія – Право – Людина», адвокатка, лауреатка премії Голдмана 2006 року.
  • Олександра Дрік, адвокатка українських реформ, експертка з питань боротьби з корупцією, волонтерка ініціативи Євромайдан SOS.

Керівниця юридичного відділу члена ініціативи  Міжнародної благодійної організації «Екологія-Право-Людина» Ольга Мелень-Забрамна виступила з доповіддю про порушення прав людини через екологічну шкоду, завдану російською армією.

Війна спричинила численні наслідки для довкілля, призвівши забруднення повітря, ґрунтів, вод, позбавивши населення доступу до чистої питної води та санітарних умов. Забруднення навколишнього середовища, пов’язане з війною, спричиняє порушення таких прав людини:

  • право на питну воду та санітарні умови;
  • право на безпечне та здорове довкілля;
  • повага до приватного та сімейного життя;
  • право на життя.

“Таким чином, росію потрібно притягнути до відповідальності за порушення міжнародного гуманітарного права, Статуту ООН, міжнародних конвенцій у сфері охорони довкілля, міжнародного звичаєвого права та норм і угод з прав людини. Існують можливі міжнародні шляхи для розгляду цього питання та пред’явлення позовів про відшкодування екологічної шкоди, завданої в результаті російської агресії. Тож пора діяти! Путін повинен понести відповідальність!”, – наголосила під час виступу представниця екологічної організації.

Інші учасники поділилися подробицями жахливих порушень прав людини з боку росії, головним чином насильницьких депортацій, катувань та вбивств. Також викрадення мирних жителів є досить критичним питанням, і, зокрема, було наголошено на справі викрадення підлітка в Запорізькій області (Влад Буряк).

16-річний Влад Буряк
Російські військові викрали Влада Буряка на одному з блокпостів 8 квітня, та незаконно утримують вже 40 днів. Влад розповідав батькові, що чує крики людей, яких катують росіяни. Разом з ним в камері перебував військовий, який не витримав катувань, порізав вени, від чого помер.
Злочини російських окупаційних військ на Запоріжчині не відрізняються від тих, що скоюються на інших тимчасово окупованих територіях: викрадення та катування людей стали нормою. Станом на зараз близько 280 людей було викрадено на Запоріжчині, з яких 117 людей досі залишаються у заручниках. Випадок з Владом Буряком – єдиний з відомих, коли неповнолітній незаконно утримується в неволі настільки довго.
На фото аналітикиня та розслідувачка Truth Hands Марина Слободянюк та голова Запорізької райдержадміністрації Запорізької області Олег Буряк

Таким чином, режим путіна воює проти народу України, сприяє і потурає жахливим порушенням прав людини з боку їхньої армії, ігноруючи при цьому всі норми міжнародного гуманітарного права. Такий режим має бути зупинений і трибунал для путіна має винести свій вердикт, утримавши інших тоталітарних лідерів від вчинення таких самих актів агресії та людського приниження в усьому світі.

 

Переглянути трансляцію події можна тут.

 

За матеріалами Міжнародною благодійної організації «Екологія-Право-Людина».

 

Довідково. 

Повний перелік учасників ініціативи “Трибунал для Путіна” (оновлюється):

Українська Гельсінська Спілка з прав людини, Харківська правозахисна група, Центр громадянських свобод, Truth Hounds, La Strada, Екологія – Право – Людина, Івано-Франківська обласна організація “Молода Просвіта”, Чугуївська правозахисна група, Північна правозахисна група, Черкаський правозахисний центр, Херсонський обласний фонд милосердя та здоров’я, Херсонське відділення Комітету виборців України, Територія успіху в Кропивницькому, Одеське  обласне  відділення Комітет виборців України, громадська організація “МАРТ” в Чернігові, Освітній дім прав людини у Чернігові, Подільська правова ліга, Правозахисна група “СІЧ” в Дніпрі, Центр правових та політичних досліджень “СІМ” у Львові. До ініціативи також долучилися громадські приймальні УГСПЛ у Краматорську, Торецьку, Маріуполі, Покровську, Чернівцях, Черкаси, Запоріжжі, Ужгороді.

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: