Публікація

Понад рік родина розшукує зниклого під час окупації Олексія Петрука: юристи ЦСС подали звернення до ООН

Мешканець Київщини 26-річний Олексій Петрук зник під час окупації села Сидоровичі. В березні чоловік вийшов з дому і більше його не бачили. З тих його шукають серед загиблих та серед живих – але звісток й досі жодних нема. Юристи Центру стратегічних справ Української Гельсінської спілки з прав людини звернулись із заявою до Комітету з Прав Людини ООН.  

Олексій Петрук. Фото з мережі інтернет

Зникнення

До початку повномасштабного вторгнення Олексій Петрук жив в селі Сидоровичі. Працював на підприємстві з обробки деревини в селі Термахівка. Повномасштабне вторгнення Росії в Україну зустрів у рідному селі із сім’єю. Російські військові швидко просувались і вже в перші дні зайняли Сидоровичі. За трохи більше ніж місяць окупації місцеві мешканці багато пережили: обстріли, погрози та викрадення. Після деокупації багатьох чоловіків, яких забирали російські військові, знайшли мертвими. А от Олексія Петрука й досі не можуть знайти. 

Востаннє його чули 28 лютого 2022 року. Тоді він зателефонував мамі. Розповідав, що в селі знаходиться дуже багато російських військових. Були загиблі військові РФ та багато поранених цивільних. Повідомив він матері й про те, що його телефон розряджається і зарядити він його не зможе, бо в селі на той час вже не було електропостачання. 

За словами цивільної дружини, 4 березня Олексій пішов з дому орієнтовно о 10:30 в село Термахівка на роботу. Сусіди ж кажуть, що бачили його 14 березня. Він нібито пішов в Київ до мами. Проте ні на роботі, ні у мами він так і не з’явився. 

Пошуки Олексія 

Після звільнення Київщини родичі почали розшук Олексія. Виявилось, що в селі Термахівка, куди ймовірно попрямував Олексій, росіяни утримували полонених. Але ті, кому вдалось пережити ув’язнення, чоловіка не бачили.  

Понад рік родина шукає зниклого безвісти Олексія Петрука. Навесні 2022 року мама Олексія здала кров для проведення ДНК експертизи аби знайти свого сина серед вбитих на півночі Київської області росіянами цивільних. Проте серед знайдених тіл Олексія не було.

Жінка звернулась до юристів Центру стратегічних справ Української Гельсінської спілки з прав людини по допомогу в пошуках сина. 

Заяви в СБУ та ООН

1 серпня 2022 року адвокат матері зниклого Олексія подав кілька запитів та заяв в різні організації: 

1. Запит до Національного інформаційного Бюро України, яким просив повідомити:

– чи є інформація про те, що Олексій Петрук перебуває у заручниках у РФ;

– чи є інформація про місцезнаходження Олексія;

– чи є інформації від Червоного Хреста про чоловіка.

У відповідь представники Національного інформаційного бюро України повідомили про те, що відомості про чоловіка відсутні. 

2. Запит до Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими та до Об’єднаного центру з пошуку та звільнення полонених Служби безпеки України про те, чи є інформація про перебування Олексія Петрука у РФ. Представники обидвох організацій повідомили, що дані про чоловіка відсутні. 

3. Заяву до Служби Безпеки України заяву про відкриття кримінального провадження за фактом зникнення Олексія Петрука та його оголошення у розшук. Представники СБУ залучили заяву до загального провадження стосовно пошуку зниклих безвісті осіб під час окупації півночі України.

1 вересня 2022 року адвокат подав до Слідчого Комітету РФ заяву про порушення кримінальної справи за фактом зникнення чоловіка та його оголошення у розшук. Заяву було проігноровано.

3 жовтня 2022 року заявник звернувся до Робочої групи з насильницьких або недобровільних зникнень Ради з прав людини Організації Об’єднаних Націй. У відповідь представники Робочої групи поінформували про те, що інформацію передано Російській Федерації.

1 травня 2023 року адвокат звернувся до Комітету з прав людини ООН із заявою про порушення РФ Міжнародного пакту про громадянські і політичні права аби факт порушення Росією прав чоловіка та його родичів визнали на міжнародному рівні ООН. Поки юристи чекають на відповідь. 


Підписуйтесь на сторінки УГСПЛ у соціальних мережах:

Facebook | Instagram | Telegram юридичний | Telegram з анонсами подій | Twitter | Youtube


Справа ведеться УГСПЛ в рамках Програми USAID Ukraine «Права людини в дії».

Погляди та інтерпретації, представлені у цій публікації, не обов’язково відображають погляди USAID, Уряду США. Відповідальність за вміст публікації несуть виключно автори та УГСПЛ.

У світі USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 9 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: