Публікація

Півроку після теракту в Оленівці: чому потрібно реформувати ООН?

Місяць тому, 5 січня 2023 року, генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш розформував місію, яка мала розслідувати вибух в Оленівці і загибель українських військовополонених. За словами речника очільника, причина відсутність необхідних гарантій безпеки та доступу до місця трагедії. Чому це показує неефективність роботи організації – розповів в ефірі каналу Espreso.TV виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Олександр Павліченко.  

Олександр Павліченко

– Є питання і до самої комісії та її наполегливості, і до керівництва Росії, яке не допустило представників ООН в Оленівку на підставі того, що, начебто, цей регіон перебуває в зоні бойових дій і вони не можуть гарантувати безпеку учасникам місії. На сьогодні вона розформована, – каже Олександр Павліченко. – І це один із прикладів того, що використання міжнародних інструментів, якими є ОБСЄ та ООН, може бути неефективним, коли доходить до практичної реалізації. Зокрема, коли йде мова про розслідування такої категорії злочинів, як вибух в Оленівці. На рівні політичних дискусій ці організації залишаються впливовим майданчиком, але коли ж йдеться про практичні операційні рішення та ефективність роботи, наприклад, подібних місій з розслідування стверджуваних воєнних злочинів, то ми бачимо, що це не працює. І це ставить питання щодо реформування таких інституцій в більш ефективні – які зможуть ефективно вивчати конкретні випадки вчинення злочинів і реагувати з тим, щоб спряти притягненню винуватців до відповідальності. І найголовніше – запобігати тому, щоб такі події не повторювались. 

Нагадаємо, 29 липня 2022 року стався вибух на території колонії №120 у селищі Оленівка на Донеччині, в якій Російська Федерація утримує частину українських військовополонених, а також цивільних заручників. Російські пропагандисти заявили, що за їхніми даними, загинули 53 українських військовополонених, близько 70 людей були поранені. Через п’ять днів після вибуху генсекретар ООН  повідомив, що організація запускає місію по встановленню фактів трагедії в Оленівській колонії. Однак комісія, яка мала розслідувати причини вибуху в Оленівці, так і не потрапила в колонію. 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: