Публікація

Переселенка домоглася, аби у спадок отримувати пенсію батька – справу супроводжували юристи УГСПЛ

«Людину поважного віку, 1934 року народження, образив Пенсійний фонд – безпідставно припинив виплату пенсії з березня 2016 року. У 2019 році чоловік звернувся до Луганського окружного адміністративного суду, аби йому повернули недоотримані виплати, був наполегливим – і йому вдалося виграти справу. Суд визнав дії Пенсійного фонду України з призупиненням виплати пенсії незаконними, зобов’язав його провести перерахунок і виплатити кошти за три роки – а це понад триста тисяч гривень», – розповідає юрист приймальні УГСПЛ у Станиці Луганській Олександр Левенець.

Фото з сайту www.pereselenci.kh.ua

Проте виплати отримати пенсіонер не встиг – йому через стан здоров’я було складно їздити з Луганська на підконтрольну Уряду України територію та особисто з’являтися в установи, а згодом захворів та у 2020 році помер. Спадкоємцем його стала дочка Олена, мешканка окупованого Луганську та внутрішньо переміщена особа, зареєстрована у Сєвєродонецьку. Саме вона мала успадкувати не лише рухоме й нерухоме майно, але й зобов’язання, які є у інших органів перед померлим спадкодавцем. «Тобто рішення суду та виконавчий лист на суму заборгованості перейшов у спадок дочки», – пояснює юрист. Олена зверталась до Пенсійного фонду неодноразово, але результату не отримала. Потім побачила у соціальних мережах сторінку приймальні УГСПЛ у Станиці Луганській та написала звернення. За справу взявся саме Олександр Левенець.

Вивчивши матеріали, він порадив спочатку узаконити пані Олену як сторону у виконавчому провадженні суду, тому що її батько помер на стадії виконання рішення суду. Він допоміг підготувати мотивовану заяву до суду з проханням визнати її як спадкоємицю і зацікавлену особу, стороною (стягувача) у цій справі. Окружний адміністративний суд Луганської області задовольнив її, після чого Олена могла виконувати будь-які дії, які належали її батьку – зокрема, захищати вже свої інтереси.

Згодом пані Олена побачила помилку у тексті рішення, яке на той момент не набрало законної сили – у резолютивній  частині замість її індивідуального податкового коду, був код ЄДРПОУ Пенсійного фонду. Олександр говорить, ця помилка могла б стати підставою для нових проблем. Юрист та клієнтка вчасно звернулися до суду для виправлення. «Так ми розчистили подальший шлях для захисту інтересів переселенки», – резюмує правник.

Наступний крок – підготовка заяви у відділ Державної виконавчої служби в місті Сєвєродонецьк з урахуванням рішення суду – аби воно було виконано примусово. Юрист каже, що на цій стадії потрібна пильність та контроль, оскільки виконавча служба може затягувати справу.

Паралельно клієнтка також звернулась до Пенсійного фонду – аби він добровільно виконав судове рішення. Важливо, що раніше Олена отримала документ, на запит нотаріуса, що Пенсійний фонд визнав борг, але не всю суму, а приблизно 70% – рік не врахував, адже вирішив, що пенсіонер не з’являвся перший час до Фонду. «Це незаконно, – говорить юрист. – Людина не приходила з поважної причини. І на той час рішення суду вже було. Тому ми звернулися ще з однією заявою, аби Фонд виплатив повну суму».

Фото з сайту glavcom.ua

30 липня 2021 року Пенсійний фонд виплатив на картку Олени 70% суми боргу. Іншу частину має стягнути відповідний відділ Державної виконавчої служби. «Ми хочемо добитися стягнення не тільки всієї суми, а й компенсації: 3% річних від суми простроченої заборгованості, відповідно до Цивільного процесуального кодексу. Наразі чекаємо відповіді від Пенсійного», – наголошує правник.

Якщо юрист та клієнтка отримають негативну відповідь, вони мають запасний варіант. У разі невиконання рішення, відділ Державної виконавчої служби має право застосувати до Пенсійного санкції у вигляді адміністративних штрафів за невиконання приписів державного виконавця. «Ми також звернемося з заявою до Головного управління Національної поліції Луганської області для вирішення питання про відкриття кримінального провадження проти посадових осіб Пенсійного фонду за умисне невиконання рішення Луганського окружного адміністративного суду, що набрало законної сили», – додає Олександр Левенець.

Юрист громадської приймальні УГСПЛ у Станиці Луганській переконаний, що практика, коли Пенсійний фонд або інші органи державної влади намагається затягувати виплати у таких випадках – розповсюджена. «В своїх відповідях вони завжди посилаються на статтю 19 Конституції та зазначають: «ми суворо діємо відповідно Конституції України», і крок праворуч, або ліворуч, ми не можемо робити. А насправді, нахабно не виконують рішення законів, підзаконних актів, коли вже є рішення суду. Це правовий цинізм, коли орган виконавчої влади, або посадова особа, користуючись певними правами, діє не на користь законних інтересів людини». Левенець додає: УГСПЛ відстоює позицію, що держава має виконувати свої зобов’язання – соціальні, медичні, економічні тощо.

 

Матеріал підготовлений за підтримки програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Права людини в дії», яка виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини. Захист прав постраждалих в ході збройного конфлікту та діяльність УГСПЛ зі створення національної моделі перехідного правосуддя впроваджується в рамках цієї програми.

У світі USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 3 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: