Публікація

Отримання пенсій та інших соціальних виплат на період воєнного стану: особливості здійснення та переоформлення грошових допомог

У зв’язку із запровадження воєнного стану виплата пенсії та інших грошових допомог здійснюється відповідно до положень законодавства з урахуванням особливостей, передбачених Постановою КМУ від 26 лютого 2022 р. № 162 «Про особливості виплати та доставки пенсій, грошових допомог на період введення воєнного стану».

Відповідно до статті 47 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” пенсія виплачується щомісяця, у строк не пізніше 25 числа місяця, за який виплачується пенсія, виключно в грошовій формі за зазначеним у заяві місцем фактичного проживання пенсіонера в межах України незалежно від задекларованого або зареєстрованого місця проживання пенсіонера, зокрема організаціями, що здійснюють виплату і доставку пенсій.

Проте на період воєнного стану виплата пенсії може здійснюватися без урахування строків, визначених частиною першою статті 47 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”. Тобто, у разі необхідності, виплатний період може бути продовжено після 25 числа.

 

Що стосується отримання інших видів державних соціальних виплат, то урахуванням Постанови КМУ від 7 березня 2022 р. № 214 «Деякі питання надання державної соціальної допомоги» на період введення воєнного стану не потрібно звертатись за перепризначенням або підтвердженням права на отримання наступних видів державної соціальної допомоги:

  • допомоги малозабезпеченим сім’ям;
  • допомоги на дітей одиноким матерям;
  • допомоги на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування;
  • допомоги на дітей, хворих на тяжкі хвороби, яким не встановлено інвалідність;
  • щомісячної грошової допомоги особі, яка проживає разом з особою з інвалідністю I чи II групи внаслідок психічного розладу, яка за висновком лікарської комісії медичного закладу потребує постійного стороннього догляду, на догляд за нею;
  • тимчасової державної допомоги дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, не мають можливості утримувати дитину або місце проживання їх невідоме;
  • щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам, для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг;
  • тимчасової державної соціальної допомоги непрацюючій особі, яка досягла загального пенсійного віку, але не набула права на пенсійну виплату.

Якщо отримувачі державної соціальної допомоги особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю, державної соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю пропустили строк перегляду, виплата таких видів допомоги не зупиняється на період воєнного стану та одного місяця після його скасування.

Після скасування воєнного стану органи соціального захисту повинні інформувати одержувачів про необхідність протягом одного місяця оновити документи, необхідні для того, щоб продовжувати отримувати відповідну допомогу.

Водночас виплату соціальної допомоги дітям з інвалідністю, яким виповнилося 18 років у лютому 2022-го і які не встигли пройти обстеження і отримати висновок медико-соціальної експертизи про встановлення статусу особи з інвалідністю, продовжили на період дії воєнного стану та на 1 місяць після його завершення.

 

Порядок отримання пенсії чи грошової допомоги на період воєнного стану

У разі якщо Ви отримували пенсії, інші грошові виплати та субсидії через Укрпошту, та не виїжджали і знаходитесь на своєму постійному місці проживання – будь ласка, очікуйте свою пенсію, соціальну виплату або субсидію вдома, або можете забрати її у відділенні згідно зі звичайним графіком виплат від Укрпошти. Залежно від стану бойових дій можуть бути перенесені дати виплат, а тому варто перевірити роботу відділень Укрпошти у вашому регіоні за посиланням.

Якщо уповноважений банк не зможе здійснити виплату пенсії чи грошової допомоги, кошти повинні бути переказані через інший уповноважений банк. Цей механізм працює автоматично, спеціальний рахунок у банку не відкриватимуть і для отримання пенсії чи іншого виду допомоги потрібно буде звернутися до будь-якого відділення АТ «Ощадбанк» з паспортом та довідкою про присвоєння РНКОПП (індивідуального податкового номеру).

 

У разі тимчасової зміни фактичного місця проживання одержувачі пенсій та інших грошових виплат можуть отримати належні їм виплати переказом без відкриття рахунку у банку в АТ “Ощадбанк” або відділенні АТ “Укрпошта”.

У такому разі необхідно повідомити органи Пенсійного фонду України (щодо отримання пенсії) або органи соціального захисту населення (щодо отримання інших грошових виплат). Для отримання відповідних виплат після зміни місця проживання варто:

  1. Зателефонувати:
  • до Контакт-центру Укрпошти за номером телефону 0 800 300 545 та обрати кнопку 2 – розділ «Пенсії, соціальні виплати та субсидії» (усі дзвінки безкоштовні);
  • або до сервісних центрів Пенсійного фонду України в регіонах за номерами телефонів, які розміщені за посиланням або зателефонувавши до Контакт-центру Пенсійного фонду України 0 800 503 753, 044 281 08 70, 044 281 08 71)
  • або надати інформацію через електронний кабінет Пенсійного фонду України – https://portal.pfu.gov.ua;
  • або зателефонувавши до відповідних органів соціального захисту населення в регіоні.

Крім того, можна звернутися до органів Пенсійного Фонду України або до органів соціального захисту населення особисто (зразок заяви).

  1. Повідомити про необхідність отримання пенсії, грошової допомоги за іншою адресою та передати наступну інформацію:
  • прізвище, ім’я та по батькові одержувача пенсії та/або грошової допомоги;
  • адресу отримання пенсії/грошової допомоги до березня 2022 року;
  • паспортні дані (серія та номер паспорту);
  • номер телефону одержувача пенсії/грошової допомоги;
  • спосіб отримання виплати (на відділення або за домашньою адресою)
  • нову адресу доставки: індекс відділення Укрпошти або адресу тимчасового проживання.

Якщо Ви отримуєте пенсію або грошову допомогу поштовим переказом, повідомте оператору додатково код переказу, який отримали в смс-повідомленні. Кошти мають бути виплачені за заявленою адресою проживання протягом декількох днів.

Якщо Ви поки не визначилися з місцем отримання виплати та бажаєте її отримати на будь-якому автоматизованому відділенні Укрпошти, до якого буде доступ, повідомте про це оператору.

Якщо Ви отримували пенсії, грошові виплати та субсидії через банківські установи, однак не маєте зараз можливості зняти з картки готівку, Ви можете скористатися наступними сервісами Укрпошти:

  • перерахування коштів з картки для отримання готівки у відділенні Укрпошти або з доставкою за адресою проживання за допомогою послуги «З картки додому».
  • зняття коштів через POS-термінали у відділеннях Укрпошти. Детальніше про послугу.

Важливо! Міністерство соціальної політики, Пенсійний фонд України, органи соціального захисту населення можуть перетелефонувати одержувачам для перевірки та уточнення відомостей, щодо зміни фактичного місця проживання, які надійшли з використанням засобів телекомунікаційного зв’язку чи через особистий електронний кабінет на веб-порталі електронних послуг Пенсійного фонду України.

Крім того, ці органи надаватимуть необхідні роз’яснення та консультації про порядок отримання пенсій та грошових виплат у вигляді грошових переказів через банк.

Зразок заяви.

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: