Публікація

Осінні зустрічі: УГСПЛ розповідає про перехідне правосуддя в Берліні

14 листопада УГСПЛ взяла участь у щорічній конференції «Осінні зустрічі. Правосуддя та справедливість у постконфліктних спільнотах: європейський досвід». Завтра, 15 листопада, Спілка доєднається до зустрічі платформи CivilM+. Обидва заходи відбуваються у Берліні.

Олена Семьоркіна, аналітик УГСПЛ

На конференції виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Олександр Павліченко розповів про те, які кроки робить Україна для реалізації концепції перехідного правосуддя, а також у пошуку інших способів подолання міжнародного збройного конфлікту. Учасники обмінялись думками щодо досвіду країн Європи у процесі подолання наслідків збройних конфліктів.

Представники УГСПЛ: Максим Єлігулашвілі, Олег Мартиненко, Олександр Павліченко та Олена Семьоркіна

Зважаючи на чисельні між- та внутрішньодержавні конфлікти в Європі останніх десятиліть, зокрема на пострадянському просторі, берлінські «Осінні зустрічі» мають окреслити спектр можливих варіантів виходу з кризи та освоєння європейського досвіду в контексті правосуддя перехідного періоду. Англійський термін transitional justice найбільш точно відображає складність процесів, ніж, наприклад, німецький, український чи російський еквіваленти терміна: окрім семантики “права” та інституційного “правосуддя” він передає також і семантику “справедливості”, котрі можуть різнитися з соціальної та індивідуальної точок зору. Таке широке розуміння терміну “правосуддя перехідного періоду” охоплює не лише юридичне, але й суспільно-історичне осмислення подолання конфліктів, а також поєднання дій судового переслідування, встановлення істини та примирення. Таким чином, воно є важливою передумовою тривалого мирного та демократичного розвитку в постконфліктних суспільствах.

Також, 15 листопада відбудеться закритий експертний захід по темі перехідного правосуддя, який готується у рамках одного з п’яти напрямів тематичної діяльності платформи CivilM+.  Місія платформи «CivilM+» – активне сприяння громадським ініціативам з відновлення Донецької та Луганської областей як мирних, інтегрованих і розвинених регіонів в складі демократичної України та єдиного Європейського простору, за активної участі населення регіону та осіб, які залишили регіон через конфлікт.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: