Публікація

ООН відзначає день прав людини заявами, повідомленнями та церемоніями

Система ООН відсвяткувала день Прав людини в цілому світі відданням належного захисникам прав людини, які „стоять в перших шеренгах захисту, посилаючи світло прав людини в темні закутки тиранії та зловживань” (Кофі Аннан, Генеральний Секретар ООН).

„Захист прав людини це не просто відповідальність таких сміливих людей. Це відповідальність кожного з нас. Ми всі повинні бути правозахисниками. І гарним початком цього може бути захист тих, хто бореться за права людини”, – продовжив він у зверненні. Він особливо відзначив Серджіо В’єйра де Мелло, Верховного Комісара з прав людини, який загинув „разом з 21 іншими відданими слугами миру та прав людини” в нападі на штаб-квартиру ООН в Багдаді19 серпня. „Його смерть була гірким ударом по справі захисту прав людини”.

В штаб-квартирі ООН в Нью-Йорку Генеральна Асамблея провела пленарне засідання на якому переможці цьогорічного призу з Прав людини ООН отримали свої нагороди.

Премії, які присуджуються щороку за значне сприяння та захист громадянських свобод та основних прав було передано: Енрікетті Естеллі де Карлотто з Аргентини, захиснику зниклих; звільняючій від табу Команді Захисту Родини з Йордану; Пуфангу Денгу з Китаю, захиснику інвалідів, сину-інваліду колишнього лідера країни; Суламіз Конігу з США, вчителю в галузі прав людини, та Жіночій мережі миру Мано з Західно-Африканських країн Сьєрра-Леоне, Ліберія та Гвінея.

Посмертною премією відзначили пана В’єйра де Мелло.

Також в штаб-квартирі ООН Університет ООН (Токіо) обговорив випуск Університетом книги „Глобалізація прав людини”.

Діючий Верховний Комісар з прав людини Бертранд Рамчаран різко критикував бідність, тероризм, насилля з боку держави, та „упередженість, расову дискримінацію, ксенофобію, антисемітизм, антиісламізм, антирелігійність та інші форми нетолерантності”.

В Бангкоку, Таїланд, центр конференцій ООН провів спеціальний „молодіжний форум” для підняття усвідомлення стосовно дитячої сексуальної експлуатації та викликів правам людини в азіатсько-тихоокеанському регіоні, за участю працівників ООН, які надали свій прямий досвід в справі прав людини.

В Женеві, 22 незалежних експерти Комісії ООН з прав людини видали заяву, засуджуючи „всі дії залякування та переслідування” тих, хто співпрацює з органами з прав людини. „Ми закликаємо держави утриматися від порушення права свідків які співпрацюють чи прагнуть співпрацювати з ООН та представниками її правоохоронних органів, особливо їх права на життя, на свободу від тортур, на персональну свободу та безпеку та на свободу вираження та свободу на поширення поглядів та ідей,” – зазначили вони.

Більше інформації можна знайти на сторінці Центру новин ООН: http://www.un.org/news

Секретаріат Ради українських правозахисних організацій

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: