Публікація

Олександр Павліченко: «ВПО були позбавлені можливості брати участь як у місцевих, так і у парламентських виборах або виборах президента»

Минулого тижня Українська Гельсінська спілка з прав людини презентувала аналітичний звіт «Втрачений голос. Чи довічна ця німота?» У звіті досліджені порушення прав внутрішньо переміщених осіб в ході проведення виборів 2014-2015 років.

Виконавчий директор УГСПЛ Олександр Павліченко відповідає на питання про участь ВПО у виборах, а також виборчі права жителів окупованих територій у контексті перехідного правосуддя.

DSC_7982-1Виконавчий директор УГСПЛ Олександр Павліченко

– Чи вважаєте Ви, що діюче законодавство забезпечує справедливу участь внутрішньо переміщених осіб у виборах? І чи потрібні, можливо, нові, інноваційні кроки?

 Практика показує, що внутрішньо переміщені особи були позбавлені можливості брати участь як у місцевих, так і у парламентських виборах, або виборах президента. Причиною цьому стали прогалини на законодавчому рівні. Саме тому їх слід виправляти. Передусім це завдання для парламенту: формування політичної волі тих, хто може вплинути на рішення щодо розв’язання цієї проблеми через законодавчі зміни, а для цього має бути побудована стратегія, аби це питання було насправді розв’язане на практичному рівні. Крім того, має працювати відповідно побудований механізм територіальних виборчих комісій, які передбачатимуть максимальне залучення до виборчого процесу всіх, хто має право голосу на території України.

Вибори, які будуть визнані такими, що відповідають міжнародним стандартам, можуть відбутися лише після того, коли там буде відновлений правовий режим України.

– Перехідне правосуддя розглядає забезпечення демократичних виборів у ролі першочергових заходів. На Вашу думку, коли і наскільки варто застосувати ці заходи щодо жителів окупованих територій?

– Перехідне правосуддя пов’язане з виправленням порушень, які мають місце на сьогоднішній день, через відповідні правові процедури. Якщо ми говоримо про забезпечення права осіб, які проживають на непідконтрольній території, то тут дуже проста відповідь. До того часу, поки там не працює система права, яка забезпечується державою, не може бути реалізована і вся система правових зобов’язань з боку держави. Іншими словами, вибори, які будуть визнані такими, що відповідають міжнародним стандартам, можуть відбутися лише після того, коли там буде відновлений правовий режим України. Повинні запрацювати виборчі дільниці, мають бути відновлені та створені виборчі округи. Я думаю, що має відбутися певна перевірка, верифікація всіх тих виборців, які там проживають. Зараз готових відповідей на ці запитання немає, однак певен, що це буде можливо лише після відновлення юрисдикції України на цих територіях.

Звіт УГСПЛ та громадянської мережі «ОПОРА» «Втрачений голос. Чи довічна ця німота?» доступний на нашому сайті за посиланням.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: