Публікація

Одне з природних чудес України – під загрозою!

 

 

Представники громадських природоохоронних організацій, туристичних агенцій, наукових закладів, що підтримали всеукраїнську громадянську кампанію „Дністровська екологічна хвиля” 18 жовтня провели у Києві прес-конференцію для українських та іноземних ЗМІ.

На їхню думку сьогодні можна вести мову про організовану системну протидію процесові утворення Національного природного парку (НПП) "Дністровський каньйон" з боку корумпованих кіл, зацікавленій у тіньовій приватизації земель Подністров”я та пограбуванні його природних ресурсів.

Учасники прес-конференції навели чимало фактів, що свідчать про неспроможність місцевої влади забезпечити охорону унікальних природних та історичних пам”яток. Це протиправні рубки лісу, розробки кар”єрів, видобування річкового гравію, засмічення природних ландшафтів, скидання відходів у водойми, порушення режиму прибережгних смуг, руйнування історичних споруд… Але чомусь влада опирається появі ефективного охоронця та господаря природної та історичної спадщини – національного природного парку.

Говорить Сергій Підмогильний, керівник туристичної агенції: „Минулорічна акція „7 природних чудес Україні” відчутно стимулювала інтерес до Дністровського каньйону. Як відомо, його ландшафти отримали дуже висок оцінку: і від учасників Інтернет-голосування, і від експертів-екологів. Люди почали активніше цікавитися цим краєм, хочуть приїхати сюди. На жаль, далеко не завжди враження від перебування на Дністрі відповідають очікуванням гостей – особливо коли ті спостерігають зразки відвертого варварства по відношенню до природних та історичних перлин. Тому цей інтерес може скоро згаснути: адже з року в рік збіднюється мальовничий ландшафт дністрової долини, перетворюються на руїни історичні замки, палаци, храми, що разом створюють неповторне обличчя краю та можуть стати основою для майбутнього розвитку туризму та рекреації. Якщо влада не перейде від балачок до справи, про майбутні туристичні перспективи Тернопільщини невдовзі доведеться забути”.

Говорить Олександр Степаненко, координатор громадянської кампанії „Дністровська екологічна хвиля”: „Звісно, ми не будемо мовчазними свідками цього недбальства та беззаконня! Наразі погоджується текст колективного звернення учасників нашої кампанії до Президента та Прем”єр-міністра з вимогою зажадати звіту керівників Борщівської та Заліщицької райдержадміністрацій Тернопільської області, які впродовж років саботують справу створення НПП „Дністровський каньйон”. Ми неодмінно оскаржимо в суді факти ненадання відповідей на наші звернення. Оскаржимо і факти бездіяльності місцевих органів влади, для яких начебто не існує закону «Про Загальнодержавну програму формування національної екологічної мережі України на 2000-2015 роки» та цілої низки указів Президента. Адже наразі лише одна з чотирьох райдержадміністрацій на півдні Тернопільщини – Бучацька – погодила включення земель району до парку. Позитивні рішення прийняла й більшість сільських рад цього району. Не існує жодних об”єктивних причин для того, аби не зробити того ж у інших районах”.

Довідка: Дністровський каньйон – наймальовничіша ділянка долини Дністра на відрізку 250 кілометрів: від гирла Золотої Липи до гирла Збруча. Природа Подністров”я своєрідна та неповторна. На цій території близько 100 пам’яток живої і неживої природи світового значення, тут збереглися еталонні відслонення гірських порід, найдовші у світі гіпсові печери, унікальні травертинові скелі та водоспади… Природна самобутність та мультинаціональна історико-культурна спадщина цього краю могла б приваблювати туристів з усього світу.

За додатковою інформацією просимо звертатись до:
Олександра Степаненка, ЕГО „Зелений Світ”(www.greenworld.org.ua) тел. тел. 097-752-41-22; ел. пошта: [email protected]

Ігоря Сіренка, Національний екоцентр України (www.necu.org.ua) тел. 050-547-62-72; ел. пошта: [email protected]

Сергія Підмогильного, туристична агенція “Terra Inkognita” (www.terraincognita.info)тел. 067-506-80-39, ел. пошта: [email protected]

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: