Публікація

Новій Конституції бути. Так сказали експерти.

Часи, коли пересічний громадянин вважав українську Конституцію найкращою в Європі минули. Занадто багато зараз ведеться розмов про недоліки Основного Закону. І зрозуміло, що рано чи пізно його доведеться міняти.
Хто має писати нову Конституцію, що необхідно в неї включити, яким чином громадськість зможе взяти участь в її написанні – про це йшла мова на круглому столі, організованому інформаційним агентством УНІАН.

Зміни до Конституції чи написання нової, мають бути зваженим кроком переконані учасники заходу. Аби запобігти помилкам на кшталт змін до Конституції 2004 року, коли поспішними діями політиків було зламане співвідношення між гілками влади.

В’ячеслав Якубенко, кандидат юридичних наук, боїться, що цього разу політики також можуть піти один-одному на поступки, керуючись не реальною необхідністю певних змін, а тимчасовою доцільністю. Зокрема, Президент, щоб повернути собі частину владних повноважень, зокрема призначення силової частини Уряду, може погодитись на надання офіційного статусу російській мові, чи унеможливлення вступу України до НАТО.

Експерти одноголосно погодились, що в Конституції слід більш ретельно прописати механізми захисту прав людини, зокрема право власності.

Олександр Северин кандидат юридичних наук, правовий радник ВГО “Альянс “Майдан” також особливо наголосив на необхідності додавання окремого розділу майбутнього Основного Закону, де були б зазначені принципи тлумачення Конституції. На думку пана Северина такий розділ надзвичайно допоміг би суддям Конституційного суду.

Конституційний суд, в свою чергу, не повинен обслуговувати лише владу. В цьому переконувала учасників Пані Людмила Коваль, незалежний експерт з питань захисту прав людини. Вона вважає, що право звертатися до Конституційного суду за роз’ясненнями законодавства треба надати громадським організаціям.

Більшість учасників круглого столу зійшлися на думці що для затвердження тексту нової Конституції на державному рівні повинна бути створена Національна Конституційна Асамблея (Конституційні Збори). Вони мають складатися з експертів, представників НДО. Участь же чи не участь в них політиків учасники залишили під питанням. Зокрема, Володимир Яворський, виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини вважає, що політики ніколи не самоусунуться від процесу підготовки і прийняття Конституції. Тому громадськості у будь-якому випадку доведеться знаходити з ними баланс.

Заступник директора Центру суддівський студій Андрій Алексєєв вважає, що нову Конституцію слід затверджувати виключно всенародним референдумом. І розробляти її мають не більше 10 експертів.

Отже, експерти радяться, політики вирішують, а народ чекає і сподівається. А може все піде ще на… Краще?
 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: