Публікація

Незаконні забудови заполонили Львів

Юристи Львівської приймальні УГСПЛ допомагають мешканцям будинку, біля якого розпочали незаконне зведення багатоповерхової забудови.

Львів’яни б’ють на сполох — незаконні забудови перетворились на вірусне захворювання, яке швидко розповсюджується містом. Але будівництво на вул. Богуна, 11 по спорудженню багатоквартирного житлового будинку з вбудованим магазином, котре намагалися проводити без необхідного пакету дозвільних документів, вдалося призупинити. Львівська влада спочатку відверто закривала очі на все це та своїми рішеннями і діями фактично спровокувала виникнення цієї ситуації. Проте обурені мешканці сусідніх будинків мовчати не стали і почали активно відстоювати свої права, звернувшись по допомогу до правозахисників.

Спір між мешканцями та чинним забудовником триває понад 6 років. Але все розпочалося значно раніше. У 2003-у році, на підставі тимчасового дозволу, в дворі будинків з’явився невеличкий металевий кіоск. Власники кафе, яке розпочало діяльність в цьому кіоску, впродовж довгих років намагалися отримати земельну ділянку для його обслуговування. Однак люди заперечували проти такого сусідства, оскільки діяльність кафе вносила безлад і дискомфорт у їхнє життя. У 2008-у році директорка закладу вирішила продати свій бізнес і з цього моменту розпочалися події з присмаком детективу та криміналу. Між продавцем і покупцем укладається договір-купівлі продажу, законність якого нові власники пішли відстоювати у третейський суд. Рішенням суду металевий кіоск визнано об’єктом нерухомості з поштовою адресою — вулиця Богуна 11 «Б», хоча на вулиці Богуна у місті Львові немає ні будинку № 11, ні будинку № 11 «А». На підставі цього рішення суду без відповідних дозволів та належних законодавчих підстав було зареєстровано право власності. Реєстрація була проведена за сумнівною схемою на підставі рішення Постійно діючого третейського суду при Львівській асоціації учасників ринку нерухомості. «Новозареєстрований об’єкт нерухомості» нові власники продали приватній особі, яка в свою чергу перепродала цей об’єкт нинішньому забудовнику.

13517928_570217213150516_919474485_o

Ця схема дозволила ТзОВ «Єврольвів» без проведення земельного аукціону (як це передбачено Земельним кодексом України) отримати безоплатно земельну ділянку у центральній частині міста під забудову. До відведення ця ділянка використовувалась для обслуговування прилеглих житлових будинків, зокрема і як дитячий майданчик та озеленена зона міста. Через три роки Департамент містобудування Львівської міської ради видав Наказ на будівництво багатоквартирного будинку. І все це при повному ігноруванні прав, свобод та інтересів як мешканців сусідньої житлової забудови, так і територіальної громади міста Львова, бо ж земля, на якій планується забудова, перебуває в межах історичного ареалу.

Мешканці прилеглих будинків почали шукати шляхів, яким чином це будівництво можна було б зупинити. Пані Ірина Щитинська, мешканка будинку до якого планують прибудувати новобудову, не приховує свого обурення, оскільки незаконне будівництво ведеться з порушенням будівельних норм та відповідних вимог, новобудова повністю закриє доступ сонця та природного освітлення, призведе до руйнування сусідніх будинків, яким вже понад 130 років, бо навіть ті підготовчі роботи, що вже проведені, зумовили до прогресивного просідання довколишньої житлової забудови і появи загрозливих тріщин.

«Із забудовником компромісу та порозуміння у нашій ситуації нам не знайти — для обслуговування нашого будинку залишили 25 квадратних метрів прибудинкової території, яка знаходиться нижче на два метри від рівня подвір’я, котре планують забудувати. Окрім того, новобудову хочуть приблокувати до стіни нашого будинку, а дозволу у людей ніхто не запитував. Для будівництва міська рада надала ділянку в переущільненій історичній частині міста, на землях охоронюваного культурного шару, поряд з будинками що є пам’ятками архітектури місцевого значення та належать до цінної забудови. Наші будинки стоять на досить стрімкому схилі, на насипних ґрунтах берега колишнього ставу, що знаходився на місці планованого будівництва. Така складна містобудівна ситуація та розташування земельної ділянки в історичному ареалі Львова на землях історико-культурного призначення вимагала від забудовника проходження складної процедури отримання дозвільних документів, обстеження навколишніх будинків та проведення фундаментальних археологічних розкопок перед початком проектування, але забудовником все це було було знехтувано. 20 серпня 2015 року відділом охорони культурної спадщини Львівської обласної адміністрації був виданий припис на призупинення робіт до моменту надання необхідного пакету дозвільних документів. Однак минуло вже 10 місяців, а забудовник так і не зміг надати необхідних дозволів», розповідає Ірина Щитинська.

13518137_570217033150534_770952848_o

За розпорядженням Львівського міського голови 30 червня 2015-го року було створено спеціальну комісію, яка б і мала розібратися у ситуації. І ніби розібралась — під тиском громади було прийнято безпрецедентне рішенняспрямувати позов Виконавчого комітету Львівської міської ради до Департаменту містобудування Львівської міської ради про визнання протиправним та скасування Наказу, яким було затверджено містобудівні умови та обмеження на спірну забудову. ТзОВ «Єврольвів» заборонили будувати далі. Проте забудовник не дуже переймався такою забороною. 30 серпня 2015-го року Галицьким районним судом міста Львова винесено рішення про заборону проведення будівельних робіт, а 23 червня 2016-го року Львівський апеляційний адміністративний суд став на сторону мешканців і підтримав постанову суду першої інстанції про визнання протиправним і скасування наказу про затвердження містобудівних умов та обмежень, що робить неможливим подальшу реалізацію планів із забудови.

У цей же час слідчим відділенням Франківського районного відділу поліції Львівської області 15 травня 2015-го року розпочалось провадження досудового розслідування справи за ознаками кримінального правопорушення. Також на земельну ділянку, де велось будівництво, було накладено арешт.

Наші будинки стоять на досить стрімкому схилі, на насипних ґрунтах берега колишнього ставу, що знаходився на місці планованого будівництва. Така складна містобудівна ситуація та розташування земельної ділянки в історичному ареалі Львова на землях історико-культурного призначення вимагала від забудовника проходження складної процедури отримання дозвільних документів, обстеження навколишніх будинків та проведення фундаментальних археологічних розкопок перед початком проектування, але забудовником все це було було знехтувано.

— Ірина Щитинська

Зважаючи на складність справи, було ініційовано ще низку позовів, як з боку мешканців, так і забудовника, які перебувають на різних стадіях судових процесів – про скасування реєстрації декларації про початок будівельних робіт на спірному об’єкті, про скасування реєстрації «нерухомого» металевого кіоску, про визнання протиправним припису пам’яткоохоронних органів щодо заборони виконання будівельних робіт. Лише наполегливість мешканців, на допомогу яким долучилися активісти з числа таких же «братів по нещастю», що утворили громадське об’єднання «Народна дія. Львів» та активісти неформалізованого об᾽єднання «Автономний опір», дозволила зупинити реалізацію незаконного задуму.

ТзОВ «Єврольвів», не очікуючи такого повороту подій, почав моральний тиск на одну з активісток, що виступала проти забудови, Ірину Щитинську. І звернувся до суду із вимогою «зобов’язати» пані Щитинську «не чинити будь-яких дій», які б перешкоджали будівництву. Від судового розгляду, розуміючи безперспективність такого тиску, забудовник відмовився. Натомість — звернувся із заявою у правоохоронні органи, вимагаючи притягти до кримінальної відповідальності активних мешканців за перешкоджання законній господарській діяльності та компенсувати збитки, завдані власною недобросовісністю.

Пані Ірина звернулась по допомогу до юристів Львівської приймальні УГСПЛ, які надалі представляли її інтереси у судах. На сьогодні в цілому відбулося понад тридцять судових засідань у сімох окремих судових провадженнях, у окремих з яких юрист приймальні Олег Ільницький захищає інтереси активної мешканки будинку. Тим часом, поки забудовник намагався залякати пані Ірину через судовий позов та відкриття кримінальної справи, слідчі органи не поспішають із розслідуванням.

У травні 2016-го року Львівська міська рада звернулася до господарського суду Львівської області з позовом про розірвання договору оренди земельної ділянки, відведеної під незаконну забудову. Пані Ірина за підготованим юристом приймальні Олегом Ільницьким клопотанням теж долучена до участі у справі. Наразі розгляд справи триває…

На жаль, ситуація із незаконною забудовою стає нормою життя для львівської громади. Влада міста не прагне попередити подібні ситуації, щоб захистити своїх мешканців від таких «забудовників» у майбутньому. Бездіяльність органів місцевого самоврядування при вирішенні питання відведення земельних ділянок, надання погоджень на проведення незаконної забудови, недбалість (чи то продажність?) органів архітектурно-будівельного контролю при реєстрації декларацій сприяють тому, що нелегальні новобудови ростуть як гриби після дощу. Правоохоронні органи та суди — які б у свою чергу могли б розірвати таке замкнуте коло, схоже, теж покривають (розділяють?) всі ці корумповані «будівельні схеми».

Лише активні дії мешканців, що були підтримані громадськими активістами, кваліфікована і своєчасна юридична допомога та резонанс конфліктної ситуації не дозволили забудовнику реалізувати власні задуми.

 

Підготувала Тетяна Гончарук

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: