Публікація

«На третій день наш дім склався»: мешканка Херсонщини пережила повінь після підриву росіянами ГЕС

Через теракт росіян на Каховській ГЕС у Комишанському окрузі Херсонської громади затопило близько 400 будинків. Найбільше постраждали низинні частини селищ Зимівника та Приозерного. Опинилися у воді й прибережні вулиці Комишан. Загалом уже повністю зруйновано понад десяток домівок. Серед них й будинок родини пані Галини з Комишан. Як вона дізналась про підрив ГЕС та як рятувалась від повені – вона розповіла журналістам «Вгору» та документатору злочинів РФ, адвокату Української Гельсінської спілки з прав людини та Фонду милосердя та здоров’я Олександру Данилову. Цю історію вони зафіксували в рамках ініціативи «Трибунал для Путіна». 

Пані Галина. Джерело фото: «Вгору»

Підрив ГЕС

Про те, що дамби більше не існує пані Галина дізналась він знайомої, яка зателефонувала їй 6 червня о пів на шосту ранку.  

– Наша машина (мікробус) була розібрана, – згадує пані Галина. – Чоловік побіг  поратися з машиною, а я речі почала збирати. Спочатку вода наче повільно підходила. Десь о п’ятій вечора чоловік нарешті відремонтував бус, але тільки ми почали його завантажувати, вода стала підійматися аж дуже стрімко. Встигли вивезти курей, качок, кіз. Забрали холодильник, пральну машинку і телевізор. Все. Піднялися на горішні вулиці, а самі думаємо: «Виїжджаємо, а куди ж?» Нам не було куди їхати. Дякувати Богу, знайшлися такі добрі люди, що допомогли, прихистили.

Повінь внаслідок підриву росіянами Каховської ГЕС. Джерело фото: «Вгору»

Будинок родини пані Галини стояв над берегом річки Верьовчиної. Трохи нижче будівлі та господарських споруд – город, а за ним – пірс.

– У нас тут дуже красиво було, гарно, – обережно пробираючись подвір’ям через мул та сміття, залишені повінню, каже із сумом господиня. – Квітів було багато, сад був шикарний. Дім затишний був, теплий, на чотири кімнати. Добрий будинок був. Того дня, 6 червня, коли поселились у людей, знову додому повернулися, десь о восьмій вечора. Вода вже була біля хати, подвір’я затопило. На другий день вона була вже під вікнами. Ми до останнього надіялися, що будинок встоїть. Хіба що деякі перестінки розповзуться. Але це таке, виправити можна. На третій день дивимося, а вода вже над виноградною аркою, а хата – всередину «склалася». Вода пішла, а дому – нема. Зовсім розвалився. Дуже боляче на все це дивитися. 

Наслідки повені через підрив росіянами Каховської ГЕС. Джерело фото: «Вгору»

Велика вода

Там де побувала повінь – все у маслянистих плямах, як від мазуту. Уся підтоплена рослинність почорніла, «згоріла». З городини, яку засадили дбайливі господарі, залишилося лише вісім рядків помідорів, часнику, цибулі та перцю – та й те, що росло на горі. Все інше пропало.

Чоловік пані Галини, який залазив у воду, щоб витягти газовий балон (аби той ненароком не вибухнув), вкрився дрібними прищами, гнійничками.

– Знаєте, ми думали, що нас можуть розбомбити, – ділиться пані Галина. – Біля нас снаряди літали  і прильоти були. У сусідки двері  завалило. Машину нам побило. В нас із донькою легка контузія була. Багато чого було, все перетерпіли. Але щоб так, щоб нас затопили… – каже жінка

Нагадаємо, вночі 6 червня російські військові підірвали Каховську ГЕС. Вода з водосховища затопила села і містечка внизу за течію та привела до численних руйнувань і жертв. Наслідки затоплення Херсонщини та Миколаївщини досі ліквідовують. 


Підписуйтесь на сторінки УГСПЛ у соціальних мережах:

Facebook | Instagram | Telegram юридичний | Telegram з анонсами подій | Twitter | Youtube


Ця інформація зібрана та зафіксована журналістами «Вгору» разом із документатором злочинів російської федерації адвокатом Української Гельсінської спілки з прав людини та Фонду милосердя та здоров’я Олександром Даниловим. 

Якщо ви стали свідком чи жертвою воєнного злочину РФ, повідомте про це. Напишіть на пошту: [email protected] або просто залиште контакти й правозахисники з вами зв’яжуться. Кожна історія важлива! Ці свідчення не дозволять забути про горе, яке росіяни принесли на українські землі та покарати винних. З початку повномасштабного вторгнення, у рамках ініціативи Т4Р, задокументовано понад 40 тисяч воєнних злочинів Росії проти України. Усі дані документатори вносять у загальну базу, яка оновлюється щодня.

Нагадуємо, що мережа громадських приймалень УГСПЛ надає юридичну допомогу постраждалим унаслідок війни Росії проти України, за підтримки Програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Права людини в дії», яка виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини. Ми працюємо у 18 областях країни. Щоби дізнатися наші контакти, натисніть ТУТ

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: