Публікація

Н. Карпачова: жертвам тортур – право голосу на громадському трибуналі!

У Відні в рамках ОБСЄ завершилася зустріч з людського виміру “Запобігання тортурам”, у якій взяли участь делегації 34 країн-членів цієї організації, у тому числі – делегація України, очолювана Уповноваженим з прав людини Ніною Карпачовою. На зустрічі були широко представлені правозахисні неурядові організації, як міжнародні, так і національні, яким була забезпечена можливість взяти активну участь в роботі форуму.

Протягом двох робочих днів делегати обговорювали різні аспекти боротьби із застосуванням тортур, зокрема: забезпечення процедурних гарантій під час арешту; заборони використання свідчень, отриманих шляхом тортур; забезпечення ефективного розслідування і судового переслідування дій, пов”язаних із застосуванням тортур, невідворотності покарання за тортури тощо.

Зустріч відкрили Голова Постійної Ради ОБСЄ посол Юстус де Вісер і Директор бюро демократичних інституцій та прав людини (БДІПЛ) ОБСЄ посол Крістіан Строаль. Останній, зокрема, відзначив, що жодна країна-член ОБСЄ не може бути осторонь проблеми тортур, адже факти їх застосування є в кожній країні. Тортури, зазначив пан Строаль, на жаль, залишаються складовою частиною кримінального процесу в багатьох країнах-членах ОБСЄ і без мобілізації політичної волі для боротьби з цим ганебним явищем його важко подолати. Окрема роль, за словами Посла, належить у цьому процесі громадянському суспільству і, зокрема, неурядовим організаціям.

Виступаючи на зустрічі, український Омбудсман звернула увагу її учасників на проблему масових адміністративних арештів, які часто використовуються фактично як привід для збирання доказів по кримінальних справах, в ході яких допускаються непоодинокі застосування тортур.

Ніна Карпачова також запропонувала створити в рамках ОБСЄ громадський трибунал, де б жертви тортур мали можливість надати громадськості конкретні факти застосування до них тортур з наступним їх широким оприлюдненням. Такий досвід вже був використаний під час проведення Другої Всесвітньої Конференції з прав людини, яка відбулася у 1993 році у Відні, – зазначила Карпачова.

Крім цього, Уповноважений з прав людини висловила думку про необхідність виведення з підпорядкування силових відомств медичних служб, які здійснюють огляд осіб, позбавлених волі. Адже, як свідчить досвід, за відсутності реальної незалежності цих служб, висновки, які вони надають, часто є необ”єктивними.

Ніна Карпачова також внесла пропозицію розглянути можливість виділення спеціальних коштів в країнах – учасницях ОБСЄ для виплати компенсацій жертвам тортур, як це почала робити Україна, передбачивши на це в державному бюджеті 2003 року цільові кошти у сумі 15 млн. гривень для відшкодування шкоди, завданої громадянинові незаконними діями органів дізнання, попереднього слідства, прокуратури та суду.

Ці та інші пропозиції, висловлені Уповноваженим з прав людини, були високо оцінені особисто головою постійної Ради ОБСЄ послом Юстусом де Вісером і, за його словами, будуть враховані Секретаріатом ОБСЄ при виробленні конкретних рекомендацій для країн-членів ОБСЄ.

Прес-служба повноваженого Верховної Ради України з прав людини

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: